News

Poluare masivă în Prahova după ce hoții de fier vechi au furat o conductă care transporta petrol

Poluare cu petrol în Prahova. Hoții au tăiat 40 de metri dintr-o conductă Conpet și au furat-o pentru a o vinde ca fier vechi
19.04.2023 | 15:46
Poluare masiva in Prahova dupa ce hotii de fier vechi au furat o conducta care transporta petrol
40 de metri de coductă petrolieră au fost tăiați și furați / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Poliția din Prahova a reținut două persoane care au furat un tronson de conductă destinată transportului de produse petroliere. Din conducta afectată, țițeiul s-a scurs și a poluat solul și un râu. Furtul a avut loc la o conductă petrolieră de pe raza comunei Șoimari, județul Prahova.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean Prahova au constatat că o bucată de 40 de metri din conductă a fost tăiată și furată. În urma afectării conductei, solul a fost poluat cu produse petroliere, care au ajuns și la un curs de apă. Conducta aparține operatorului sistemului național de transport de țiței și derivatele acestuia, Conpet.

ADVERTISEMENT

Voiau să-o vândă la fier vechi

Conpet operează 3.800 kilometri de rețea de conducte la nivelul țării, în 24 de județe, transportând produse și cu vagoane cisternă pentru rafinării. Potrivit unor surse judiciare, operatorul Conpet nu a efectuat operațiuni recente de pompare de produse petroliere prin conducta respectivă, altfel nivelul de poluare putea să fie mult mai ridicat.

În acest caz polițiștii au reținut două persoane ca principali suspecți. Este vorba de doi bărbați din comuna Șoimari, în vârstă de 30 și respectiv 28 de ani. Cei doi au fost reținuți.  A fost deschis un dosar penal pentru furt și poluarea mediului cu substanțe toxice și periculoase.

ADVERTISEMENT

Cei doi suspecți au recunoscut furtul, dar au declarat că au crezut că tronsonul de conductă tăiat fusese dezafectat, intenționând să-l vândă ca fier vechi. Polițiștii din Prahova acționează frecvent pentru combaterea furturilor de produse petroliere din conducte. În luna februarie, zeci de percheziții au fost făcute în Prahova și în București-Ilfov, după identificarea a trei bazine cu combustibil petrolier îngropate într-o pădure și mai multe rezervoare aflate la suprafață.

Tot în luna februarie, polițiștii au făcut mai multe percheziții în două comune din județul Prahova. Domiciliile aparțineau mai multor suspecți de furt de produse petroliere, dar și materiale și componente de la unele sonde. La sfârșitul anului trecut, percheziții efectuate în mai multe localități din județul Prahova au scos la iveală sute de litri de combustibil petrolier, într-un dosar privind furturi de carburanți din cisterne.

ADVERTISEMENT

Hoții atacă și indicatoarele rutiere

Nu numai conductele petroliere cad pradă hoților de fier vechi. Mai nou, un fenomen a fost semnalat în mai multe zone pe raza județului Sibiu, pe drumurile județene, de către reprezentanții Autorității Teritoriale de Ordine Publică. Este vorba de furturi de semne de circulație și indicatoare rutiere de pe șoselele din acest județ.

Fenomenul, în creștere de anul trecut, a determinat conducerea Autorității să ceară administratorilor drumurilor să analizeze și să rezolve problema. Indicatoare rutiere și stâlpi de susținere a acestora de pe Transfăgărășan, potrivit CNAIR, au dispărut după ce au fost tăiate, în special în zonele unde există curbe periculoase.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Sibiu au comunicat că de pe opt drumuri județene au fost furate semne de circulație, în timp ce s-a constatat și starea avansată de degradare a altora. Indicatoarele rutiere și stâlpii de susținere ai acestora sunt și vandalizați de hoții de fier vechi, care uneori iau doar anumite părți din acestea, care pot fi valorificate la centrele de colectare a metalelor.

Autoritățile au făcut mai multe plângeri penale pentru furt și distrugere de semnalizatoare rutiere. Pe de altă parte, nu există în anumite zone sisteme suficiente de supraveghere video pentru a preveni astfel de furturi și vandalizări. Un alt aspect mai vechi se referă și la furturile din zona sistemelor de cale ferată ale CFR, în unele cazuri siguranța călătorilor fiind pusă în pericol.

ADVERTISEMENT