News

Poluare mortală a aerului în orașele din Europa. Principalele activități care provoacă decesele

Poluare fatală în peste 850 de orașe din Europa. Un nou studiu arată principalele cauze ale deceselor. Copiii și adolescenții, cei mai afectați.
30.06.2023 | 21:03
Poluare mortala a aerului in orasele din Europa Principalele activitati care provoaca decesele
Un nou studiu privind poluarea s-a concentrat asupra a 857 de orașe europene / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Transporturile, activitățile casnice și agricultura sunt principalele cauze ale deceselor cauzate de poluarea aerului în orașele europene, potrivit Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona. Studiul s-a concentrat asupra a 857 de orașe europene. Datele de referință privind emisiile de NO2 și PM 2,5, referitoare la anul 2015, au fost obținute din inventarul regional al serviciului de monitorizare atmosferică Copernicus și clasificate în 12 sectoare folosind un sistem de nomenclatură standard.

Otrăvuri din orice activitate

Un nou studiu al Institute for Global Health dat publicității vineri, a analizat doi dintre principalii poluanți din atmosferă și a concluzionat că, în cazul particulelor fine (PM 2,5), de exemplu, activitățile casnice contribuie cu peste 22% la mortalitate în cele 857 de orașe studiate. Aceasta este urmată de agricultură și industrie. În ceea ce privește NO2, dioxidul de azot, generat în principal de utilizarea combustibililor fosili, transportul este în mare parte responsabil pentru aproape 50% din decese. El este urmat de industrie și de sectorul energetic. Cele mai poluante activități casnice sunt legate de încălzire și de utilizarea aragazurilor, în special în orașele în care predomină gazul și cărbunele.

ADVERTISEMENT

Industria este, de asemenea, un mare poluator al aerului, în special în capitala portugheză. Lisabona nu este unul dintre orașele cele mai afectate de poluarea agricolă, dar este, alături de Amsterdam, în Olanda, unul dintre orașele care suferă cel mai mult din cauza traficului maritim, în special al navelor de croazieră, dar mai ales din cauza aviației, aeroportul fiind situat în oraș.

Studiul s-a concentrat asupra a 857 de orașe europene. Datele de referință privind emisiile de NO2 și PM 2,5, referitoare la anul 2015, au fost obținute din inventarul regional al serviciului de monitorizare atmosferică Copernicus și clasificate în 12 sectoare folosind un sistem de nomenclatură standard, scrie Euronews.

ADVERTISEMENT

Poluarea aerului ucide 1.200 de copii anual în Europa

În ciuda unei îmbunătățiri a situației, poluarea aerului provoacă în continuare moartea prematură a cel puțin 1.200 de copii și adolescenți în Europa în fiecare an, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu (EEA publicat în aprilie. Mai multe țări europene – inclusiv Marea Britanie și Ucraina – nu au fost incluse în studiu, ceea ce sugerează că situația de pe continent este de fapt mai sumbră.

„Poluarea aerului crește semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în cursul vieții”, scrie EEM în raportul său. Ca și în cazul adulților, această poluare este principalul risc de mediu pentru sănătatea minorilor și le reduce speranța de viață, potrivit studiului, care acoperă aproximativ treizeci de țări de pe continent, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Niveluri peste recomandările OMS

„În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, nivelurile mai multor poluanți atmosferici principali sunt încă peste recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în special în Europa Centrală și de Est și în Italia”, subliniază organizația  UE.

Câmpia Padului din Italia, zonele din apropierea marilor centrale electrice pe bază de cărbune și marile orașe din Europa Centrală și de Est sunt semnalate cu regularitate pentru calitatea slabă a aerului, notează France 24. Potrivit unui alt raport publicat de EEM în noiembrie, cel puțin 238.000 de persoane de toate vârstele au murit prematur în Europa în 2020 ca urmare a poluării aerului în țările membre ale agenției (UE, Turcia, Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein).

ADVERTISEMENT

Chiar dacă proporția de copii și adolescenți afectați de poluarea aerului este „relativ scăzută” în comparație cu populația în ansamblu, a muri prematur „reprezintă o pierdere de viitor potențial, precum și o povară semnificativă a bolilor cronice atât în copilărie, cât și mai târziu în viață”, subliniază EEA.

Efectele poluării, înainte de naștere

Agenția recomandă ca autoritățile să se concentreze asupra calității aerului în jurul școlilor și al grădinițelor, precum și asupra instalațiilor sportive și a transportului public. Efectele poluării încep chiar înainte de naștere, expunerea mamei la poluarea aerului „fiind legată de greutatea mică la naștere și de nașterile premature”, subliniază agenția de mediu. După naștere, poluarea ambientală crește riscul mai multor probleme de sănătate, inclusiv astmul – care afectează 9% dintre copiii și adolescenții din Europa – sau insuficiența și infecțiile respiratorii, mai arată agenția.

Aceste efecte sunt agravate de faptul că copiii sunt mai activi din punct de vedere fizic decât adulții, iar dimensiunile lor fizice mici îi apropie mai mult de factori poluatori direcți, în special de gazele de eșapament ale mașinilor. Luând în considerare toate vârstele la un loc, 97% din populația urbană a fost expusă în 2021 la un aer care nu respecta recomandările OMS, potrivit celor mai recente date publicate luni.

Șapte milioane de morți pe an

Cu toate acestea, în raportul său din noiembrie, EEA a remarcat că Uniunea Europeană este pe cale să își atingă obiectivul de reducere a deceselor premature cu peste 50% până în 2030 față de 2005. La începutul anilor 1990, particulele fine au provocat aproape un milion de decese premature în cele 27 de țări ale UE. În 2005, 431.000 de persoane încă piereau, potrivit agenției. Potrivit OMS, poluarea atmosferică este responsabilă de șapte milioane de decese premature pe an la nivel mondial, cifră apropiată de cea cauzată de fumat sau de o alimentație deficitară.

Potrivit ONU, câteva sute de mii dintre aceste decese se înregistrează în rândul copiilor sub 15 ani. Aceste bilanțuri grele au determinat-o, în septembrie 2021, să stabilească, pentru prima dată din 2005 încoace, limite mai stricte pentru principalii poluanți atmosferici. Cea mai gravă poluare a aerului provine de la particulele fine, care pătrund adânc în plămâni. Urmează dioxidul de azot (NO2) și ozonul (O3), potrivit agențiilor de sănătate.

ADVERTISEMENT
Tags: