News

Populația lumii, cu 2 miliarde de oameni mai mică în 2100 decât prognoza ONU! Cum stă situația în România

15.07.2020 | 15:53
Populatia lumii cu 2 miliarde de oameni mai mica in 2100 decat prognoza ONU Cum sta situatia in Romania
Populației Planetei, cu 2 miliarde de oameni mai mică în 2100 decât prognoza ONU! Cum stă situația în România
ADVERTISEMENT

Universitatea din Washington efectuat un studiu privind creșterea populației de pe Terra până în 2100, iar rezultatele sunt complet diferite față de estimările celor de la ONU. 

Dacă Organizația Națiunilor Unite consideră că pe Pământ vor fi aproximativ 11 miliarde de oameni până în 2100, estimările celor de la Universitatea din Washington arată o populație de 8,8 miliarde de oameni.

ADVERTISEMENT

Studiul major prevede că aceste schimbări sunt cauzate de doi factori importanți: scăderea ratelor de fertilitate și îmbătrânirea populației. Până la finalul secolului, 183 dintre cele 195 de țări vor avea o populație mai scăzută decât în prezent.

Populației lumii, cu 2 miliarde de oameni mai mică în 2100 decât prognoza ONU!

Peste 20 de țări, printre care se numără: Japonia, Spania, Italia, Tailanda, Portugalia, Coreea de Sud și Polonia, vor avea scăderi la jumătate ale populației. China va scădea de la 1,4 miliarde de oameni la, aproximativ, 730 de milioane în 80 de ani,

ADVERTISEMENT

Creșteri importante vor exista în Africa Subsahariană, care se va tripla ca mărime și va ajunge la 3 miliarde de oameni. Nigeria ar urma să se extindă la 800 de milioane de oameni în 2100, imediat după India, 1,1 miliarde.

Coordonatorul studiului, Christopher Murray, de la Universitatea din Washington, a declarat: “Aceste prognoze sugerează o veste bună pentru mediu, cu mai puțin stres asupra sistemelor de producție alimentară și emisii de carbon mai scăzute, dar și o oportunitate economică semnificativă pentru anumite părți din Africa sub-sahariană. 

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, majoritatea țărilor din afara Africii vor avea forțe de muncă în scădere și inversarea piramidelor populației, care va avea consecințe negative asupra economiei”, a spus autorul.

Fertilitatea și populația îmbătrânită, principalii factori de scădere!

Pentru țările cu venituri mari din această categorie, cele mai bune soluții pentru susținerea nivelului populației și creșterea economică vor fi politicile de imigrare flexibile și sprijinul social pentru familiile care doresc copii:

ADVERTISEMENT

“Cu toate acestea, în fața scăderii populației există un pericol foarte real ca unele țări să poată lua în considerare politicile care restricționează accesul la serviciile de sănătate reproductivă, cu consecințe devastatoare. 

Este imperativ ca libertatea și drepturile femeilor să fie în fruntea agendei de dezvoltare a fiecărui guvern”, a concluzionat Murray. Serviciile sociale și sistemele de asistență medicală vor trebui revizuite pentru a găzdui populații mult mai în vârstă.

Fertilitatea scade și speranța de viață crește la nivel global, iar numărul copiilor sub cinci ani este prognozat să scadă cu mai mult de 40%, de la 681 de milioane în 2017 la 401 milioane în 2100, arată studiul.

La celălalt capăt, 2,37 de miliarde de persoane, peste un sfert din populația globului, vor avea peste 65 de ani până atunci. Numărul celor de peste 80 de ani va crește de la 140 de milioane acum la 866 de milioane.

China și SUA rămân primele țări în ceea ce privește PIB-ul, iar pe 3 va urca India. Țări ca Japonia, Germania, Franța și Marea Britanie vor rămâne printre cele mai mari 10 economii ale lumii.

România, una dintre puținele țări în care populația este în scădere

În acest moment, pe glob, numărul populației va ajunge la 7,8 miliarde de oameni în câteva zile. România are o populație de 19,237,691 de oameni și este unul dintre puținele state din lume care înregistrează o scădere în rândul populației de la un an la altul.

Conform statisticilor, populația României scade cu 0,66% pe an, adică avem 126,866 de oameni mai puțini de la un an la altul. Țări precum Serbia, Italia sau Bulgaria înregistrează și ele scăderi anuale.

România ocupă locul 61 în topul țărilor de pe planetă privind numărul populației, iar densitatea este de 84 de oameni pe metru pătrat. În acest moment, 0,25% din populația planetei este reprezentată de români.

  • 7,798,197,844 de oameni există pe planetă
  • 19,237,691 este populaţia României

 

ADVERTISEMENT
Tags: