Fotbal international

Postul Canal+ renunță la drepturile de televizare din Ligue 1. Scandal de proporții în Franța

15.01.2021 | 13:10
Postul Canal renunta la drepturile de televizare din Ligue 1 Scandal de proportii in Franta
Un scandal uriaș s-a iscat în Franța, după ce directorul postului Canal+, Maxime Saada, a anunțat că renunță la drepturile de televizare a meciurilor din Ligue 1, considerând că acestea sunt supraevaluate. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un scandal uriaș s-a iscat în Franța, după ce directorul postului Canal+, Maxime Saada, a anunțat că renunță la drepturile de televizare a meciurilor din Ligue 1, considerând că acestea sunt supraevaluate.

Acordul principal pe care Liga Franceză îl avea cu Mediapro, în valoare de 815 milioane de euro, a fost anulat și a aruncat fotbalul francez în haos.

ADVERTISEMENT

Toată lumea a crezut că drepturile vor fi preluate la un preț mai mic de Canal+, postul care deține acordul de a transmite două meciuri pe săptămână, dar acest lucru este negat vehement.

De ce renunță Canal+ la drepturile de televizare din Ligue 1

Președintele Canal+, Maxime Saada, a anunțat că postul francez de televiziune cu plată nu va prelua drepturile de televizare a partidelor din Ligue 1, va restitui drepturile p-e care le sublicențiază de la BeIN Sports și cere Ligii să lanseze o nouă licitație.

ADVERTISEMENT

Conform site-ului sportspromedia.com, compania Mediapro, cu sediul în Barcelona, difuzează în continuare jocuri din Ligue 1 prin intermediul canalului său Telefoot, dar nu există un difuzor principal permanent și, mai important, cu plată.

”În ceea ce privește Canal+, credem că Ligue 1 este subvenționată de mulți ani. Niciun radiodifuzor nu a reușit să-l facă profitabil. Cred că produsul Ligue 1 a fost degradat în termeni absoluți. În primul rând, din motive economice.

ADVERTISEMENT

Difuzarea pe Telefoot a redus foarte mult expunerea concurenței. În plus, sosirea Mediapro a contribuit la creșterea exponențială a pirateriei. Există o singură modalitate de a materializa în mod obiectiv și transparent valoarea de piață a Ligue 1 și aceasta este cererea și oferta”, a declarat Maxime Saada.

Pierderi de peste 800 de milioane de euro pentru cluburile din Ligue 1

Directorul Canal+ consideră există un dezechilibru între valoarea meciurilor din Ligue 1, o partidă precum Paris Saint-Germain – Marseille suscitând un interes mult mai mare decât jocurile care implică alte cluburi. Prin urmare, el dorește ca LFP să aprobe trecerea la un model ”pay-per-view”.

ADVERTISEMENT

”Vom oferi LFP o soluție tehnică universală care va permite tuturor francezilor, abonați sau nu la Canal+, să urmărească meciurile în pay-per-view. Desigur, Canal+ ar vira cea mai mare parte a veniturilor către LFP și, prin urmare, către cluburi”, a încheiat Saada.

Jean-Marc Mickler, omul care se ocupă de situația financiară a cluburilor din Ligue 1, a declarat la finalul anului trecut că haosul este total. Grupările franceze din prima ligă se confruntă cu pierderi mai mari de 800 de milioane de euro după ce Mediapro și-a reziliat contractul de difuzare.

Conform presei din Hexagon, PSG se confruntă cu pierderi de 300 de milioane de euro pentru acest sezon, dar asta nu va afecta capacitatea de a cheltui sume importante pe piața transferurilor. În același timp, Olympique Marseille prognozează pierderi de 150 de milioane de euro pentru actuala stagiune.

ADVERTISEMENT