News

Pot bătrânii să plece de acasă pentru a lucra pământul? Ce spun autorităţile

13.04.2020 | 21:36
Pot batranii sa plece de acasa pentru a lucra pamantul Ce spun autoritatile
ADVERTISEMENT

Intrată în vigoare în cursul zilei de joi, 9 aprilie, Ordonanța Militară numărul 8 continuă să stârnească indignare și, mai ales, nedumerire în spațiul public, din cauza prevederilor care lasă loc de interpretări. După ce actul normativ a primit numeroase critici pentru prevederea conform căreia se interzice exportul de cereale și produse procesate din cereale, precum cele de patiserie și panificație, discuția s-a mutat la condițiile în care o persoană fizică poate părăsi domiciliul.

Nedumerire în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Au sau nu dreptul de a părăsi domiciliul pentru activități agricole?

Conform celei mai recente Ordonanțe Militare adoptate de Grupul de Comunicare Strategică, deplasarea persoanelor fizice este permisă în vederea realizării activităților agricole.

ADVERTISEMENT

Cum nu este specificată o limită de vârstă, mulți dintre cetățenii de peste 65 de ani au presupus că se pot deplasa în cazul în care își doresc să meargă la țară pentru a lucra pământul.

Nedumerirea apare, însă, ca urmare a prevederii conform căreia vârstnicii nu pot părăsi locuința decât în caz de extremă urgență. Mai precis, aceștia au la dispoziție două ore pe zi, între 11:00 și 13:00, interval pe care trebuie să-l folosească pentru cumpărături.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestei contradicții, conform autorităților, persoanele de peste 65 de ani au dreptul să părăsească domiciliul în orice moment al zilei, dacă justifică faptul că deplasarea este destinată activităților agricole. Totul, ca urmare a unei excepții introduse pentru a sprijini producătorii și persoanele care activează în acest sector.

Răspunsul Grupului de Comunicare Strategică

Conform Ordonanței Militare nr 3. din 24.03.2020 , art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

ADVERTISEMENT

Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren.

Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional. Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.

ADVERTISEMENT

Pentru efectuarea unei deplasări pentru desfășurarea de activități agricole, este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere”, se arată în informarea transmisă de reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

ADVERTISEMENT