News

Pot face grătar la pădure în zilele de Paște? Ce spun autoritățile

15.04.2020 | 20:50
Pot face gratar la padure in zilele de Paste Ce spun autoritatile
ADVERTISEMENT

Cei mai mulți români se întreabă dacă ar putea ieși în zilele de Paște să facă un grătar la pădure, iar autoritățile statului au venit cu precizări în acest sens.

Românii nu au voie să facă grătare la pădure în zilele de Paște

Conform Grupului de Comunicare Strategică, românilor le este strict interzis să meargă la pădure, în parcuri sau în alte locuri publice și să facă grătare și picnicuri în zilele de Paște.

ADVERTISEMENT

Petreceți zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit. Evitați deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraș/comună”, se mai arată în comunicat.

Autoritățile recomandă ca oamenii să nu facă vizite și să primească musafiri în perioada sărbătorilor. În schimb, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare.

ADVERTISEMENT

”Folosiți masca de protecție și mănuși chirurgicale în timpul pe care îl petreceți la cumpărături”

De asmenea, GCS a făcut câteva recomandări și în ceea ce privește ieșirea la cumărărturi: ”Dacă aveți până în 65 de ani, încercați pe cât de mult posibil să evitați intervalul orar 11:00-13:00 pentru cumpărături. Este extrem de important ca persoanele din grupele de vârstă vulnerabile să folosească acest interval ca să-și achiziționeze alimentele necesare”.

Cetățenilor le este recomandat să își facă o listă înainte de a pleca la cumpărături pentru a limita cât mai mult timpul petrecut în magazine sau piețe și să meargă singuri dacă este posibil.

ADVERTISEMENT

”Încercați să-i ajutați pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecini și mergeți dumneavoastră la cumpărături pentru ei dacă acest lucru este posibil. Folosiți masca de protecție și, dacă este posibil, mănuși chirurgicale în timpul pe care îl petreceți la cumpărături”, se mai menționează în comunicat.

Cetățenii să evite ieșirea la cumpărături dacă au simptome de răceală ușoară

Oamenii sunt rugați să evite aglomerațiile și să revină atunci când este mai liber. De asemenea, ei sunt avertizați să păstreze distanța fizică față de alte persoane din magazin sau din piață și să evite orice contact direct.

ADVERTISEMENT

”Este preferabil să optați pentru plata cu cardul pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede. Apelați la cumpărăturile online în măsura în care aveți această opțiune. Este de preferat să dezinfectați ambalajele produselor cumpărate înainte de a le despacheta și să spălați fructele și legumele înainte de a le depozita”, mai anunță GCS.

Cetățenii sunt rugați să aibă la ei șervețele nazale și dezinfectant pentru mâini și să evite ieșirea la cumpărături dacă au simptome de răceală ușoară. De asemenea, ei sunt sfătuiți să se spele pe mâini imediat ce intră în casă.

Masca de protecție este la un pas să devină obligatorie în România! Profesorul Alexandru Rafila nu ascunde această posibilitate și spune că autoritățile iau în calcul lucrul acesta.

ADVERTISEMENT