News

Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză? Răspunsul Ministerului Sănătății

12.04.2021 | 18:57
Pot face rapelul cu alt vaccin decat cel utilizat la prima doza Raspunsul Ministerului Sanatatii
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a oferit răspuns la întrebarea dacă se poate face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză. 

Aceasta a fost o dilemă importantă pentru români în ultima perioadă, mai ales după confuzia care a înconjurat vaccinul de la AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză? Ce spune Ministerul Sănătății

Într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului Sănătății se oferă un răspuns clar și ferm. Autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză.

”Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite”, se arată în mesajul transmis de MS.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză. Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme, anunță ministerul Sănătății.

Nu se poate face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză

”Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce privește utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza același vaccin atât pentru prima doză, cât și pentru rapel”, transmite MS.

ADVERTISEMENT

La cât timp se face rapelul dacă o persoană s-a infectat între doze?

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a oferit răspunsul la această problemă care poate să apară după prima injecție.

„Dacă persoana respectivă este cu stare generală bună, este afebrilă, debarasată de virus, având test negativ, se poate vaccina oricând în acest interval după vindecare, însă este bine să lăsăm imediat după vindecare o perioadă de circa 10-14 zile, perioada de convalenscență, în care este important să se definitiveze, să se remită toată reacția inflamatorie de după boală și sigur, ulterior, persoana respectivă se poate vaccina. Deci un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”, a precizat medicul militar, conform Digi24.

ADVERTISEMENT