Care este diferența dintre paracetamol și ibuprofen? Aceste medicamente pot fi luate împreună dacă ții cont de anumite aspecte.
Multe dureri, cum ar fi cele de spate sau menstruale, pot fi ameliorate cu ajutorul analgezicelor. Există și cazuri în care o singură pastilă nu este de ajuns pentru a calma durerea.
Ibuprofenul și paracetamolul pot fi combinate, dar numai dacă ai 16 ani sau mai mult. Ambele comprimate pot fi luate în același timp sau separat.
Copiilor nu trebuie să li se administreze aceste medicamente împreună.
Există și medicamente fără prescripție medicală care combină paracetamolul și ibuprofenul, așa că nu vei avea nevoie de câte o doză din ambele.
Cu toate acestea, dacă trec mai mult de două-trei zile în care iei doză combinată, ar trebui să consulți medicul de familie, menționează Serviciul Naţional de Sănătate, potrivit The Sun.
Ambele medicamente pot fi luate împreună cu alcool, însă nu este o idee bună să bei dacă nu te simți bine.
Diferența dintre cele două medicamente este dată de faptul că fiecare acționează diferit pentru a ameliora durerea. Ibuprofenul conține antiinflamatorii, în timp ce paracetamolul nu.
Atât ibuprofenul, cât și paracetamolul pot fi luate la câte patru ore și sunt folosite pentru a calma durerile, dar și pentru a reduce febra.
Dintre cele două, ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian (AINS), ceea ce înseamnă că este mai eficient în ameliorarea inflamației decât paracetamolul.
Inflamația poate apărea din mai multe motive. Aceasta poate fi un semn al infecției sau simptomul unei leziuni.
Ibuorofenul se poate administra pentru a calma artrita, durerile menstruale, de spate sau de dinți. Acest medicament se folosește și pentru a atenua umflăturile cauzate de entorse și luxații, însă Serviciul Național de Sănătate spune că trebuie să aștepți cel puțin 48 de ore pentru a evita încetinirea procesului de vindecare.
De asemenea, ibuprofenul nu trebuie niciodată luat pe stomacul gol, altfel poate irita mucoasa și poate provoca ulcere sau sângerări. Medicamentul este eficient mai ales atunci când este administrat cu mâncare sau imediat după ce ai mâncat.
Paracetamolul nu trebuie neapărat luat după mâncare. Acesta poate fi luat în siguranță și cu alte medicamente.
Copiii nu trebuie să ia aceste medicamente împreună. Experții spun că, în cazul în care unul dintre ele nu pare să ajute la calmarea durerii, atunci să se treacă la celălalt analgezic atunci când trebuie să primească următoarea doză.
Pentru paracetamol, doza obișnuită pentru adulți este de una sau două tablete de 500 de mg, de până la patru ori în 24 de ore. Dozele trebuie să fie administrate la fiecare patru ore.
Doza obișnuită de ibuprofen pentru adulți este una sau două tablete de 200 mg, de trei ori pe zi. Medicul poate prescrie o doză mai mare, de până la 600 mg, de patru ori pe zi, dacă este necesar.
Dacă iei ibuprofen de trei ori pe zi, trebuie să lași cel puțin șase ore între doze. Dacă îl iei de patru ori pe zi, atunci trebuie să lași patru ore între fiecare doză.
Dacă ai dureri tot timpul, medicul îți poate prescrie tablete sau capsule de ibuprofen cu eliberare lentă. Acestea se iau, de obicei, o dată pe zi, seara sau de două ori pe zi, dar trebuie lăsat un interval de 10-12 ore între doze dacă iei ibuprofen de două ori pe zi.
Unele persoane nu pot lua ibuprofen. În această categorie intră cele care au avut în trecut o reacție alergică la acest medicament.
Dacă ai avut, de exemplu, simptome de respirație șuierătoare, scurgeri nazale sau reacții cutanate după ce ai luat aspirină sau un alt antiinflamator nesteroidian, nu trebuie să iei ibuprofen.
Nici femeile care sunt sau încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să ia acest medicament. Ibuprofenul nu trebuie luat nici de cei care au tensiune arterială ridicată care nu este sub control.