Sport

Povestea Elenei Zaharia, ”Femeia Fantastică” a tenisului de masă. ”Vreau să dau autografe”

România e gata să cucerească din nou Europa la CE U21 de ani de la Skopje, unde vor fi prezenți cei mai buni sportivi ai momentului.
24.01.2024 | 11:48
Povestea Elenei Zaharia, ”Femeia Fantastică” a tenisului de masă. ”Vreau să dau autografe”
ADVERTISEMENT

Românii au anunțat deja că vor să revină cu un număr record de medalii, iar toate speranțele sunt puse în Elena Zaharia, campioana din 2022, supranumită ”Femeia Fantastică (n.r. Wonder Woman). Tânăra admite că încă mai visează acel moment de după punctul care i-a adus aurul, atunci când imaginile cu ea pe masa de joc cu steagul României au făcut înconjurul Europei.

Povestea Elenei Zaharia, ”Femeia Fantastică” a tenisului de masă

”Mă visez de multe ori cu steagul, chiar dacă nu pe masă, cu steagul înfășurată, da, mereu. A fost ceva care mi-a venit pe loc atunci, pentru că m-am simțit că eram deasupra tuturor, mai ales că eram acasă și am vrut să mă bucur la maxim de momentul ăsta”, povestește Elena Zaharia, campioana europeană U21 la tenis de masă.

ADVERTISEMENT

Tânăra sportivă recunoaște că vrea aurul la toate categoriile la care va participa, titlul la simplu fiind marea ei dorință. ”Am obiective la toate cele trei categorii, mixt, dublu și individual, vreau să-mi apăr titlul din 2022, anul trecut am pierdut în primii 8, dar sunt pregătită și îmi doresc să iau aurul anul acesta”, explică Elena Zaharia, campioana europeană U21 la tenis de masă.

Elena a început sportul la vârsta de 5 ani și jumătate, fiind adusă la sală de sora ei. Deși, pe atunci, ca orice copil, visa să fie medic sau avocat, acum știe sigur care e calea ei: sportul de înaltă performanță. ”La 5 ani jumate am început acest sport, am fost adusă de sora mea. Și ea e aici, în sală, datorită ei m-am apucat de tenis, ea m-a adus și clar că înțelege cel mai bine prin ce trec și mă sfătuiesc cu ea mereu.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului am cerut autografe, dar îmi place mai mult să dau eu, vreau să lupt mai mult să dau eu autografe. Ca orice copil, ziceam că vreau să fiu doctor, avocat, ceva de genul. Dar acum vreau sportiv de performanță”, povestește tânăra sportivă. Născută în Constanța, Elena recunoaște că și-ar dori să aibă superputerile ”Femeii Fantastice”, să poată zbura și să se poată teleporta în diferite locuri ale lumii.

Elena Zaharia este comparată cu Femeia Fantastică

Dorința ei este și una practică, pentru că astfel ar scăpa de călătoriile lungi cu avionul, fiind înnebunită după vacanțe. ”Aș vrea să fiu Super-Woman, cred, să zbor, să ajung să mă teleportez. Vreau să sar peste avioane, peste drumurile astea lungi”, completează campioana. În puținul timp liber pe care îl are, Elena se uită la filmele favoritului ei, Keanu Reeves, pe care ar vrea să-l întâlnească într-o zi.

ADVERTISEMENT

Atunci când nu se uită la filme, tânăra studiază horoscopul, pe care, după cum recunoaște, îl bagă în seamă doar dacă îi dă vești bune. ”Cred în zodii. Mă uit la câteva zile, poate săptămâni, dar numai dacă e de bine. Aș vrea să mă întâlnesc cu Keanu Reeves. Am văzut toate filmele lui. Este preferatul meu”, explică sportiva.

Federația Română de Tenis de Masă, cea mai valoroasă din Europa

Fosta mare campioană Mihaela Șteff, acum antrenoare la lotul feminin, are speranțe mari de la această competiție. De remarcat că sportivii Federației Române de Tenis de Masă sunt recunoscuți ca fiind ”chinezii Europei”, atât din punct de vedere al valorii, cât și al rezultatelor.

ADVERTISEMENT

”Știți că se spune că suntem China Europei. Realist vorbind, avem șanse de a obține multe medalii. Și anul trecut am obținut 3 și foarte multe locuri 5, sperăm ca la această ediție acele locuri 5 să le transformăm în medalii. Binețințeles că este o presiune foarte mare, așteptările sunt foarte mari tot timpul, dar aceasta e și frumusețea, pentru că în sportul de performanță dacă nu există presiune, nu este performanță”, explică antrenoarea Mihaela Șteff.

Andrei Istrate, dublu medaliat anul trecut pentru țara noastră, spune că cel mai greu e atunci când trebuie să joci un meci împotriva unui prieten. În condițiile în care românii sunt foarte buni și mulți dintre ei ajung în fazele superioare ale competițiilor, acest scenariu este deseori plauzibil.

Andrei Istrate este mare fan al tenisului de câmp

”Nu e tocmai foarte plăcut. Mie mi s-a întâmplat anul trecut, la Campionatele Europene din Polonia, unde în semifinale m-am întâlnit cu colegul meu, Eduard Ionescu. Doar când mergem în spațiul mesei suntem adversari, iar după aceea, după ce părăsim terenul de joc, câștigătorul e fericit, pierzătorul e supărat câteva ore, iar după aceea totul e ca și înainte”, povestește Andrei Istrate, medaliat la Campionatele Europene U21.

Puțină lume știe, însă, că Andrei este mare fan al tenisului de câmp, astfel că urmărește cu sufletul la gură Australian Open. ”Mă uit la tenis, chiar și acum urmăresc Australian Open, sunt mare fan al acestui turneu. Sper că Alcaraz va câștiga, dar Nole e în formă. Totuși, acum nimic nu mai e ca înainte. Era un sentiment unic când juca Roger și te încânta cu lovitura lui. Nu se va mai întâmpla în istoria tenisului”, povestește Andrei Istrate.

La rândul său, antrenorul lotului masculin, Andrei Filimon, spune că atunci când are loc o confruntare între români fiecare e pe cont propriu. Mai exact, antrenorii se retrag și nu dau sfaturi nimănui, pentru a crea echilibru. ”Nu avem cum să stăm, joacă pe cont propriu, cine e mai bun câștigă. Ei deja se cunosc, joacă împreună de foarte mult timp, nu au nevoie de sfaturi, mai ales când joacă între ei”, explică Andrei Filimon, antrenorul lotului masculin.

ADVERTISEMENT