Fotbal international

Povestea emoționantă a tânărului cu doar jumătate de corp. Cum a devenit vedeta ceremoniei de deschidere a Cupei Mondiale

YouTuber-ul Ghanim Al Muftah, în vârstă de 20 de ani, s-a născut cu jumătate de corp, studiază politica în Marea Britanie și visează să devină paralimpic.
24.11.2022 | 13:47
Povestea emotionanta a tanarului cu doar jumatate de corp Cum a devenit vedeta ceremoniei de deschidere a Cupei Mondiale
Ghanim Al Muftah își dorește să devină paralimpic Foto: hepta, Instagram, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tânărul YouTuber din Qatar a avut un rol principal alături de Morgan Freeman la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale.

Povestea emoționantă a tânărului cu doar jumătate de corp

Dar momentul de glorie al lui Ghanim Al Muftah, nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă nu ar fi existat decizia luată de părinții săi în urmă cu mai bine de două decenii.

ADVERTISEMENT

Tânărul în vârstă de 20 de ani suferă de sindrom de regresie caudală (CRS), o afecțiune genetică extrem de rară care a însemnat că s-a născut fără jumătatea inferioară a corpului.

Atunci când părinții săi, Mohammed Al Muftah și Eman Ahmad, au aflat vestea afecțiunii sale, aceștia s-au confruntat cu o decizie extrem de dificilă: să continue sarcina și să înfrunte toate incertitudinile legate de starea fiului lor sau să facă un avort.

ADVERTISEMENT

Cei doi au mers până la capăt cu sarcina, iar Ghanim s-a născut la 5 mai 2002, împreună cu fratele său geamăn Ahmad.

De atunci, remarcabilul Ghanim i-a uimit pe cei din jurul său, escaladând doar cu ajutorul mâinilor unul dintre cei mai înalți munți din Golf, devenind un celebru militant pentru persoanele cu dizabilități și adunând o armată de peste trei milioane de fani pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Iar duminică și-a folosit platforma pentru a vorbi despre găsirea “frumuseții în diferențele noastre” și a susținut unitatea și diversitatea.

Boala de care suferă Ghanim, poreclit ”băiatul miracol din Qatar”, afectează aproximativ unul din 100.000 de copii și medicii i-au dat la naștere o speranță de viață de doar 15 ani.

ADVERTISEMENT

În copilărie, s-a luptat să găsească școli care să-l accepte din cauza handicapului său.

Ghanim Al Muftah practică mai multe sporturi

Dar tânărul hotărât a refuzat să lase ca boala sa să îi oprească setea de viață și a decis să practice o serie de sporturi – de la scufundări, alpinism, fotbal, hochei pe gheață și înot, până la antrenamente în sala de gimnastică și tir cu arcul.

În 2017, Ghanim a finalizat pelerinajul musulman la Mecca, târându-se în jurul Ka’abah – clădirea din centrul celei mai importante moschei islamice, Masjid al-Haram din Mecca, Arabia Saudită – pe mâini, în loc să se deplaseze într-un scaun cu rotile.

Doi ani mai târziu, adolescentul a finalizat una dintre cele mai descurajatoare provocări fizice de până acum, escaladând muntele Jebel Shams, înalt de 3.028 de metri, unul dintre cele mai înalte din Peninsula Arabică.

Pe lângă isprăvile sale fizice, Ghanim a condus și propria organizație caritabilă pentru a ajuta alți copii cu handicap. Sprijinit de familia sa, el a fondat ”Asociația Ghanim al-Muftah pentru scaune cu rotile” din casa sa.

”Îmi pasă de ceilalți – consider că este o datorie umanitară și morală”, a declarat el, la vârsta de 13 ani, când a vorbit cu paralimpicii înainte de Campionatul Mondial de Atletism Paralimpic de la Doha, Qatar, în 2015, relatează Daily Mail.

În același an, a fost ales ”ambasador al bunăvoinței” al campaniei Reach Out To Asia (ROTA) ”Empowering Palestinian Refugee Children and Youth through Sports in Lebanon” (Abilitarea copiilor și tinerilor refugiați palestinieni prin sport în Liban).

Adolescentul a vizitat o tabără de refugiați palestinieni din Nahr El Bared, Liban, unde a lansat un nou centru sportiv pentru a ajuta 5.000 de copii. El și părinții săi au inițiat, de asemenea, “Be Positive Project” pentru a ajuta la antrenarea copiilor cu dizabilități.

Tânărul își dorește să devină paralimpic

Tânărul activist are, de asemenea, ambiția de a deveni într-o zi paralimpic și l-a întâlnit pe campionul paralimpic la schi Tyler Walker, care a zburat de mai multe ori în Qatar pentru a-i arăta lui Ghanim că “există oameni care sunt campioni mondiali cu handicapul meu”.

Tyler, care s-a născut cu agenezie sacrală lombară, o afecțiune care a dus la lipsa coloanei vertebrale după prima vertebră, și care este de două ori medaliat cu argint, l-a introdus și pe Ghanim în hocheiul pe gheață.

Cel mai recent, Ghanim a zburat într-un parascuter și speră ca într-o zi să aibă propria licență de pilot.

Isprăvile sale sportive, alături de acțiunile sale de caritate și de numărul de urmăritori pe rețelele de socializare, au făcut ca tânărul de 20 de ani să fie selectat ca “ambasador” oficial al Cupei Mondiale din 2022 din Qatar, alăturându-se unor legende precum David Beckham.

Pe lângă faptul că își propune să doboare barierele cu care se confruntă încă persoanele cu handicap, Ghanim are, de asemenea, ambiții înalte de a deveni într-o zi diplomat.

El a plecat din Qatar în Marea Britanie pentru a studia politica la Universitatea Loughborough, din Leicestershire, unde a devenit o figură populară în campus, patinând pe skateboard între seminarii și cursuri.

Și a vorbit despre ambițiile sale viitoare pe site-ul universității, spunând: “Astăzi, mulți dintre cei un miliard de femei și bărbați cu handicap din lume încă se luptă să depășească barierele care le blochează drepturile omului și incluziunea în societate.

În ciuda cadrelor juridice existente la nivel internațional, național și local, milioane de persoane cu dizabilități rămân marginalizate, neavând acces la muncă, la un tratament corect și la servicii de bază, cum ar fi asistența medicală și educația.

În viitor, mă angajez să sprijin mereu eforturile de sensibilizare și să susțin importanța includerii unei perspective a dizabilității în discuțiile politice.

Sper să contribui la sensibilizarea publicului cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități; să încurajez respectul față de persoanele cu dizabilități și, prin acest proces, să promovez societăți mai incluzive și mai tolerante”.

Referindu-se la rolul său la Cupa Mondială, tânărul în vârstă de 20 de ani a adăugat: ”În cadrul capacităților mele de ambasador [al Cupei Mondiale], vreau să transmit un mesaj de speranță, incluziune, pace și unitate pentru umanitate”.

De asemenea, el este cunoscut pentru discursurile sale motivaționale și pentru prezența sa în social media, fiind prezent la TEDxQatarUniversity în 2018, la vârsta de 16 ani, pentru a vorbi despre afecțiunea sa, sindromul de regresie caudală.

Tânărul, care are peste 3,4 milioane de urmăritori pe Instagram, a fost numit, de asemenea, ‘Ambasador al Păcii’ de către Emirul Kuweitului, șeicul Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, în 2014.

ADVERTISEMENT
Călin Georgescu i-a răspuns lui Dan Șucu, după ce patronul de la Rapid...
Călin Georgescu i-a răspuns lui Dan Șucu, după ce patronul de la Rapid și-a anunțat susținerea pentru Elena Lasconi
Video. Mihai Nistor, campionul nevăzător care ne învață să vedem adevărata Românie, invitatul...
Video. Mihai Nistor, campionul nevăzător care ne învață să vedem adevărata Românie, invitatul zilei TATULICI la FANAT1K
Ana Morodan își închide aplicația de Instagram de Crăciun. De ce nu împodobește...
Ana Morodan își închide aplicația de Instagram de Crăciun. De ce nu împodobește bradul: „Din păcate, nu mai am familie”. Exclusiv
Realizatorul Dragoș Pătraru, amenințat cumplit de extremiști. „Așa lucrează mizeriile planetei, reprezentate de...
Realizatorul Dragoș Pătraru, amenințat cumplit de extremiști. „Așa lucrează mizeriile planetei, reprezentate de acești ultranaționaliști”
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din...
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din România
Margherita de la Clejani e total schimbată! Zici că e altă persoană! Cum...
Margherita de la Clejani e total schimbată! Zici că e altă persoană! Cum arată la 32 de ani și cu ce se ocupă acum / FOTO
De câte ori e bine să te spovedești într-un an. Actorul-teolog spune și...
De câte ori e bine să te spovedești într-un an. Actorul-teolog spune și când nu e recomandat, de fapt, să faci curățenie: „E îndoielnic”
Oana Paraschiv de la Asia Express, față în față cu cele mai cumplite...
Oana Paraschiv de la Asia Express, față în față cu cele mai cumplite frici. Jumătatea profesională a lui Mihai Găinușă: „A fost cea mai dură terapie”. Exclusiv
Lasconi sau Georgescu? Președintele FRF Răzvan Burleanu s-a filmat și a anunțat ferm...
Lasconi sau Georgescu? Președintele FRF Răzvan Burleanu s-a filmat și a anunțat ferm cu cine votează duminică, la alegerile prezidențiale
De ce nu o votează Victor Ponta pe Elena Lasconi. ”PSD își dă...
De ce nu o votează Victor Ponta pe Elena Lasconi. ”PSD își dă foc la valiză cu Georgescu președinte!”
Frâna ce nu trebuie folosită iarna. Pericolul e uriaș
Frâna ce nu trebuie folosită iarna. Pericolul e uriaș
ȘOC! Gina Pistol, PĂRĂSITĂ de Smiley. A recunoscut ACUM: ‘Rămân singură’
ȘOC! Gina Pistol, PĂRĂSITĂ de Smiley. A recunoscut ACUM: ‘Rămân singură’
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
Locul SECRET unde va sta CĂLIN GEORGESCU în NOAPTEA alegerilor
Locul SECRET unde va sta CĂLIN GEORGESCU în NOAPTEA alegerilor
Ce a spus Mircea Badea despre zvonul plecării de la Antena 3
Ce a spus Mircea Badea despre zvonul plecării de la Antena 3
Tensiuni la summitul OSCE. Serghei Lavrov a amenințat și a ieșit din sală....
Tensiuni la summitul OSCE. Serghei Lavrov a amenințat și a ieșit din sală. Reacția lui Antony Blinken
Imagini rare cu Florin Piersic la 6 luni de când a fost externat...
Imagini rare cu Florin Piersic la 6 luni de când a fost externat din spital. Cum a fost surprins marele actor. FOTO