Life

Povestea ireală a românului care a scos la tablă o țară întreagă. Grigore Gheba i-a învățat matematică pe milioane de români. A murit anonim

Românul de la care au învățat matematică milioane de români. El a scos la tablă o generație mare de elevi. A murit anonim.
27.08.2023 | 21:00
Povestea ireala a romanului care a scos la tabla o tara intreaga Grigore Gheba ia invatat matematica pe milioane de romani A murit anonim
Grigore Gheba, românul cu zeci de culegeri de matematică. Sursa foto: Momente Istorice, voci.ro, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Grigore Gheba, românul despre care o țară întreagă ar trebui să știe astăzi, însă puțini își mai aduc aminte de el. Lui i se datorează zeci de culegeri de matematică, din care au învățat generații și generații. Cărțile i-au fost tipărite în peste 6 milioane de exemplare și cu toate că numele său a făcut istorie în Matematică, a plecat din această lume într-un mod anonim.

Românul ”anonim” care a scos generații întregi la tablă, pentru probleme de matematică

Problemele de matematică din culegerile lui Grigore Gheba au scos la tablă o mulțime de elevi și le-au dat mari bătăi de cap. Se întâmpla după anii ’50, când au apărut, de fapt, primele culegeri ale celui care a fost și profesor de matematică, pe lângă autor.

ADVERTISEMENT

Generațiile care au prins acea perioadă rememorează clipele când cadrele didactice intrau la ore cu o culegere de-a lui Grigore Gheba, în mână. Era un semn că vor urma exerciții foarte grele sau o testare la care riscai să iei o notă mică.

”Scoateţi o foaie de hârtie!“/ ”Dacă nu ştiai să rezolvi problemele lui Gheba, nu treceai clasa!”, spun foști elevi, care au învățat să rezolve o problemă de matematică din culegerile lui Grigore Gheba, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Grigore Gheba s-a născut în anul 1912, într-o familie săracă din satul Poienița, din comuna vrânceană Dumitrești. A fost al cincilea copil, din cei șapte frați, cu toții trecând prin vremuri grele pentru omenire, Primul Război Mondial (1914-1918, n.r) , Al Doilea Război Mondial (1939-1945, n.r) sau foamete.

Profesorul de matematică a învățat prima oară matematică de la frații mai mari, iar când a ajuns pe băncile școlii deja știa cum să rezolve multe exerciții. Însă, în pofida inteligenței, era un copil și un elev foarte obraznic, fiind adesea apostrofat părinți sau de dascăli.

ADVERTISEMENT

Datorită faptului că a învățat bine, Grigore Gheba a fost admis la liceu, în Râmnicu-Sărat și apoi a urmat școala de ofițeri din Bacău. Aici a obținut gradul de locotenent, iar în 1936 s-a căsătorit cu Lilica Popescu. Grigore Gheba nu a scăpat de lupta pe front.

Grigore Gheba a mers la război. Rușii l-au aruncat de viu într-o groapă comună. Cum a scăpat cu viață

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Grigore Gheba a luptat contra rușilor, în Transnistria. Din nefericire, a căzut prizonier pe mâinile rivalilor, ajungând prin trei lagăre. Inclusiv în cel din Siberia a fost chinuit autorul de către ruși.

ADVERTISEMENT

Mai mult, la un moment dat a fost aruncat într-o groapă comună, iar cel care i-a salvat viața a fost un medic pe nume Marusia Anka. Acesta a observat că încă mai respira, l-a scos și l-a îngrijit încât a reușit să-l repună pe picioare. Nepoate lui Gheba își aduce aminte:

”Norocul lui a fost medicul Marusia Anka, care l-a văzut în groapă și l-a scos afară. Marusia Anka, impresionată de starea unchiului meu, l-a îngrijit cum nu s-a putut mai bine, astfel încât în câteva luni și-a revenit complet”, a declarat Alexandrina Panait, nepoata lui Grigore Gheba.

După ce a reușit să revină la o viață normală, în urma calvarului trăit, Grigore Gheba a publicat în 1948 prima culegere de matematică, pentru clasele gimnaziale. În total, a lansat peste 30 astfel de lucrări, cu un tiraj de peste 6 milioane de exemplare.

În 1975, Grigore Gheba se confruntă cu un episod dificil pentru cariera sa. Suzana Gâdea, ministru al educației și al învățământului pe atunci, îi interzice să mai scrie culegeri, deoarece, ultima oară ”nu contribuia la modernizarea matematicii”. Însă, susținătorii comunismului erau deranjați de popularitatea profesorului.

Cum a fost înmormântat Grigore Gheba

Grigore Gheba a reușit să-și facă dreptate, cu ajutorul unui amic, pe nume Gogu Rădulescu, fost vicepreședinte al Consilului de Miniștri. Autorul și profesorul de matematică s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani, pe 6 septembrie 2004. Cauza decesului a fost un infarct miocardic, dar puțini au fost cei care au știut despre plecarea sa din această lume. Doar 30 de oameni l-au condus pe ultimul drum.

ADVERTISEMENT
Tags: