Cătălin Rădulescu, cunoscut drept ”deputatul mitralieră”, a fost trimis în judecată la sfârșitul anului 2021, pentru fals în declarații. Procurorii DNA îl acuză că și-a falsificat certificatul de revoluționar cu merite deosebite, pentru a încasa o indemnizație mai mare. Alături de el, au mai fost desemnați justiției alți trei componenți ai comisiei care i-a acordat certificatul de revoluționar lui Rădulescu. Procesul a avut însă o evoluție de-a dreptul macabră.
La sfârșitul lunii septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel București au avut parte de o experiență macabră, când au constatat că doi dintre cei patru inculpați în dosarul lui Cătălin Rădulescu au decedat. În plus, moartea acestora s-a produs la un interval foarte scurt de timp.
Astfel, după ce grefierul a făcut referatul cauzei, s-a constatat că în sală se mai afla un singur inculpat, Cristina Valentina Cechi, membru în Comisia pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant.
”S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează faptul că Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeș” din Timişoara a ataşat o cerere la dosar prin care menţionează faptul că inculpatul Sanda Adrian a decedat la data de 20.07.2023 şi s-a ataşat şi extras din registrul de deces al acestuia, precum şi faptul că Primăria Sectorului 1 Bucureşti – Serviciul de Stare Civilă a ataşat certificatul medical constatator al decesului inculpatei Tănase Cristina Valentina.
Curtea, având în vedere documentele ataşate la dosarul cauzei din care rezultă că, atât inculpata Tănase Cristina Valentina, cât şi inculpatul Sanda Adrian au decedat, constată că, cererea apărătorului ales al inculpatului Sanda Adrian de suspendare a judecăţii, formulată în temeiul disp. art. 367 Cod procedură penală (încetarea procesului penal din cauze medicale, n.r.), rămâne fără obiect”, se arată în încheierea de ședință consultată de FANATIK.
Nici Cătălin Rădulescu nu a fost în sală, ci și-a trimis doar avocatul care le-a spus judecătorilor că inculpatul ”a fost infectat cu virusul COVID și suferă de o complicație pulmonară”. Reprezentatul fostului deputat susține că acesta era pregătit să dea o declarație în dosar, mai ales că este în interesul lui ca procesul să se soluționeze cât mai rapid. Avocatul nu a putut justifica absența clientului său cu documente medicale, spunând că a evitat să se întâlnească cu acesta.
La ședința din 19 septembrie, Cătălin Rădulescu urma să fie audiat de judecători, însă aceștia s-au văzut nevoiți să amâne cauza până pe 16 octombrie, pentru ca fostul deputat să poată fi în sală.
Problemele în acest dosar au început încă din iunie, atunci când Adrian Sanda, fost secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist și președinte al Comisiei care a eliberat certificatul lui Cătălin Rădulescu, nu s-a putut prezenta în instanță din cauza unor probleme de sănătate.
”Apărătorul ales al inculpatului Sanda Adrian, având cuvântul, formulează o cerere de amânare a cauzei pentru ca inculpatul Sanda Adrian să se prezinte personal în faţa Curţii pentru a da declaraţii şi menţionează că sâmbătă seara, acesta a fost internat de urgenţă în spital, având în vedere că starea de sănătate i s-a agravat”, se mai arată în dosar.
Avocatul le-a transmis judecătorilor că Sanda suferă de ”o boală autoimună foarte rară” și că reacționează ciudat la tratament, având probleme cu vederea și o stare febrilă puternică.
În aceeași ședință, fosta avocată Corina Denisa Tănase, trimisă în judecată de DNA în calitate de membru al comisiei pentru eliberarea certificatului de Luptător cu Rol Determinant, a fost nevoită să părăsească sala, pentru că i s-a făcut rău.
”Inculpata Tănase Corina Denisa învederează faptul că este însărcinată şi nu se simte bine, a venit de la medic şi are tensiunea foarte mare, motiv pentru care solicită să i se încuviinţeze solicitarea de a se retrage din sala de judecată”, s-a notat în încheierea de ședință. Judecătorii i-au permis femeii să plece acasă.
Corina Denisa Tănase a murit pe 4 august 2023, la trei zile după ce atât ea cât și Adrian Sanda au fost achitați într-un alt dosar DNA, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Acuzațiile făceau referire tot la activitatea celor doi în fruntea comisiei care acorda certificate de revoluționar.
Potrivit declarației unui martor, Corinei Tănase i s-a făcut rău în casă, și a sunat la 112, însă ambulanța a venit fără medic. Ea a fost transportată la Fundeni, acolo unde medicii au constatat că nu o pot trata pentru că este însărcinată în luna a noua. Ulterior, fosta avocată a fost trimisă la Floreasca, însă a ajuns prea târziu.
Cătălin Rădulescu este acuzat că a obținut în mod ilegal certificatul de Luptător cu Rol Determinant, pe baza unor căruia a primit o indemnizație totală în valoare de 164.640 de lei.
Procurorii susțin că ”deputatul mitralieră” a mințit în fața comisiei, susținând că a participat la revoluția din decembrie 1989 în orașele Timișoara și București. Declarațiile ar fi contrazise de dosarul administrativ al lui Rădulescu, existent la SSPR, din care rezultă că acesta și-a desfășurat activitatea revoluționară doar în orașul Pitești.