Life

Povestea medicului Monica Papaianu. A plecat din România, dar a decis să se întoarcă după 30 de ani

Povestea medicului Monica Papaianu este de departe una cât se poate de interesantă. Deși a plecat din România, aceasta a decis să revină în țară.
30.04.2023 | 14:28
Povestea medicului Monica Papaianu A plecat din Romania dar a decis sa se intoarca dupa 30 de ani
Povestea medicului Monica Papaianu. Sursă foto: Antena 3 / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Monica Papaianu este unul dintre medicii care se ocupă de tratarea durerilor cronice. Pentru ea însă, Revoluția și Mineriada au fost prea mult, drept urmare, în anii ’90, aceasta a luat decizia de a pleca din România și de a se muta într-o altă țară.

Povestea medicului Monica Papaianu

Era studentă în anul trei la medicină la acel moment și făcea un stadiu de chirurgie. Viața ei avea să se schimbe atunci când Monica Papaianu a învățat mai multe despre plăgile din împușcare. Atunci, ea și-a dorit să îi ajute pe românii răniți să se facă bine.

ADVERTISEMENT

Din păcate însă, odată cu căderea comunismului, Monica Papaianu a decis să plece pentru libertatea ei. A trăit ani întregi în Germania, dar și în Franța și nu îi pare deloc rău de alegerea făcută. Pe de altă parte, lucrurile aveau să se schimbe decenii mai târziu.

“Am decis să plec din România în 1990 în urma Mineriadei. Pe vremea aceea eram studenta în anul trei la Medicină și tocmai făceam un stadiu de Chirurgie. Pe 21 decembrie eram pe străzi la Piața Universității și pe 22 dimineața m-am dus unde făceam stagiul, la Spitalul de Urgență, pentru ca se trăsese și erau multi răniți, și am zis că putem sa ajutam cu ceva.

ADVERTISEMENT

Îmi aduc aminte că se scoseseră ușile și erau folosite pe post de brancardă. Am trăit un lucru extraordinar, o speranță că se termină acea perioadă oribilă a comunismului”, povesteşte Monica Papaianu, medic Anestezie și Terapie Intensivă, potrivit Antena 3.

Medicul nu regretă că a revenit în România

Prima oară a plecat la mătușa ei în Germania. Acolo, medicul și-a finalizat studiile și s-a specializat pe reanimare, terapie intensivă și medicină de urgență. A afectat-o enorm ceea ce s-a întâmplat în țară, drept urmare nu mai vedea cale de întoarcere.

ADVERTISEMENT

În 2021 însă, medicul a primit o propunere tentantă de la Dr. Ovidiu Palea. Acesta este un cunoscut anestezist-resuscitator, care la rândul lui este specializat în tratamentul durerii în Statele Unite. Lucrurile aveau să se schimbe, iar Monica Papaianu a decis să revină în țară.

Nu îi pare rău că s-a întors, ci din contră, spune că își dorește să îi ajute pe toți cei care se confruntă cu dureri să meargă mai departe. De asemenea, aceasta se bucură că a avut șansa să cunoască și medicina din străinătate în ultimele trei decenii.

ADVERTISEMENT

”După cifrele internaționale cam 15-20% din populația mondială suferă de o durere cronică și cam 10% de o durere cronică gravă care impactează viață cotidiană, care are un impact enorm asupra psihicului. 

N-aș putea să spun că îmi pare rău că m-am întors, pentru că este o șansă să vezi cum se întâmplă lucrurile în diverse locuri, diverse culturi. Iar acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă cum spun românii”, a mai spus medicului Monica Papaianu.

ADVERTISEMENT
Tags: