News

Povestea „omului din Taured” care a șocat Japonia. De ce unii cred că venea dintr-un univers paralel

În 1954, un bărbat a sosit pe aeroportul Haneda din Tokyo cu un pașaport din Taured - o țară care nu există. Ce a urmat apoi a fost la fel de misterios
02.01.2024 | 09:40
Povestea omului din Taured care a socat Japonia De ce unii cred ca venea dintrun univers paralel
Ce se află în spatele legendei urbane a omului din Taured. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o zi toridă de vară din iulie 1954, un bărbat a sosit la Aeroportul Haneda din Tokyo. Din toate punctele de vedere, era un om perfect nesemnificativ: caucazian, bărbos, purta un costum. Este posibil să fi vorbit franceza. Cunoștea destul de bine japoneza. Nimic ieșit din comun – asta până când bărbatul și-a prezentat pașaportul.

Misteriosul „om din Taured”

Pașaportul era aparent legitim, dar cu o singură ciudățenie: fusese eliberat în țara Taured. Din câte știau ofițerii de imigrare de la Aeroportul Haneda, Taured nu era o țară care să existe pe Pământ. Totuși, când l-au confruntat pe bărbat cu privire la această falsitate, acesta a devenit frustrat. El a insistat în fața lor că Taured exista și că exista de aproape 1.000 de ani.

ADVERTISEMENT

Crezând că acest bărbat ciudat ar putea fi un infractor, ofițerii japonezi l-au cazat la un hotel din apropiere pentru o noapte, în timp ce efectuau o investigație mai amănunțită. Doi gardieni au fost postați în fața camerei bărbatului pentru a se asigura că acesta nu va scăpa, însă, în dimineața următoare, când polițiștii s-au dus să vorbească cu bărbatul, au fost șocați să constate că acesta dispăruse fără urmă.

Sau cel puțin așa spune legenda din spatele acestui eveniment. Pentru unii, povestea Omului Taured, așa cum a ajuns să fie cunoscut, servește drept dovadă că există, într-adevăr, universuri paralele cu al nostru, deoarece este posibil ca omul însuși să se fi strecurat din greșeală în dimensiunea noastră – una în care Taured nu a existat niciodată.

ADVERTISEMENT

Teoria universului paralel

Există câteva elemente în această poveste, elemente evidențiate de către cei care vor să creadă în teoria unui bărbat sosit dintr-un univers paralel. Primul este însăși țara Taured. Când i s-a prezentat o hartă și i s-a cerut să indice țara, bărbatul ar fi indicat Andorra, între Spania și Franța, în timp ce s-a enervat rapid și a devenit confuz.

De ce țara sa natală, Taured, nu era menționată pe această hartă? Aici ar fi trebuit să fie – și unde fusese timp de 1.000 de ani. Se spune, de asemenea, că bărbatul avea asupra sa valută din mai multe țări europene și timbre de pe numeroase aeroporturi din întreaga lume. Mai mult el vizitase chiar și Tokyo în mai multe rânduri.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, compania pentru care pretindea că lucrează nu auzise niciodată de el, nici angajații hotelului la care se presupune că avea o rezervare și nici oficialii companiei din Tokyo cu care ar fi trebuit să se întâlnească.

Apoi, bineînțeles, a urmat dispariția bărbatului din camera sa de hotel. Camera se afla la câteva etaje mai sus și nu avea balcon. Poliția ar fi stabilit chiar că bărbatul nu ar fi putut scăpa prin ferestre, iar paznicii nu l-au văzut niciodată pe bărbat plecând.

ADVERTISEMENT

Împreună, aceste circumstanțe i-au condus pe mulți la concluzia că bărbatul a trecut accidental în dimensiunea noastră dintr-un univers paralel. În acest univers paralel, spun ei, Taured chiar a existat, iar bărbatul spunea adevărul. Dispariția sa este adesea atribuită faptului că a alunecat înapoi în propriul univers, din nou aparent fără nicio intenție sau explicație.

John Allen Zegrus – Adevăratul om misterios din Taured

Această poveste, adesea numită “Omul din Taured”, a devenit una dintre cele mai cunoscute legende urbane din istoria modernă despre universuri alternative sau paralele. Povestea a fost adaptată în cărți și este un subiect preferat pe TikTok și YouTube, atrăgând numeroși conspiraționiști sau pur și simplu persoane intrigate de acest mister.

Povestea “Omului din Taured” are la origine un incident real, potrivit unor surse de știri de la acea vreme. Cu toate acestea, acest incident nu a fost despre universuri paralele, ci un simplu caz de fraudă.

În primul rând, anul nu era 1954, ci 1959. Bărbatul, identificat ca fiind John Allen Kuchar Zegrus, călătorea de ceva vreme cu pașaportul său fals, reușind cumva să păcălească alte țări. Din nefericire pentru el, schema sa s-a încheiat în Japonia, unde a fost condamnat pentru intrare ilegală și fraudă la vârsta de 36 de ani, în aprilie 1960.

Se pare că Zegrus a călătorit în Japonia împreună cu soția sa coreeană din Taipei. El nu a fost arestat până când nu a încasat cecuri false pentru a acoperi costurile șederii lor în țară. Un judecător din Tokyo l-ar fi condamnat pe Zegrus la un an de închisoare. De aici, povestea a luat o turnură mult mai întunecată: după ce i-a fost tradusă sentința, Zegrus s-a ridicat în picioare și și-a tăiat venele cu o bucată de sticlă spartă pe care o ascunsese în gură, declarând: “Am de gând să mă sinucid!”.

Zegrus ar fi fost dus de urgență la un spital din apropiere, iar aici se încheie cronologia sa raportată. Soția sa, care avea 30 de ani la momentul respectiv, ar fi fost repatriată în Coreea de Sud. Nu este clar ce s-a întâmplat cu ea.

Unii cred că Zegrus a venit din Algeria. Acest lucru se datorează citării de către acesta a unor locuri numite Tamanrasset (despre care a afirmat că este capitala Taured “la sud de Sahara”) și Tuared (o variație a ortografiei lui Taured, despre care se crede că este o versiune greșit scrisă a lui Tuareg). Tamanrasset este numele unei provincii din Algeria, în timp ce Tuareg este un grup etnic islamic care trăiește în principal în Sahara, inclusiv în sudul Algeriei.

La 29 iulie 1960, o dezbatere în Camera Comunelor britanică s-a referit la cazul lui John Allen Zegrus, despre care s-a spus că s-a descris “ca fiind un agent de informații al colonelului Nasser și un etiopian naturalizat. Acest om, conform dovezilor, a călătorit în toată lumea cu un pașaport cu un aspect foarte impresionant. Acesta este scris într-o limbă necunoscută și a rămas neidentificat, deși a fost studiat de mult timp”.

Cu toate acestea, poate cea mai surprinzătoare componentă a poveștii lui Zegrus este faptul că acesta nu a mai executat nicio zi din condamnarea primită. După sentința la un an de închisoare, numărul de zile pe care le petrecuse deja în detenție a depășit sentința, așa că a fost eliberat pentru că a executat pedeapsa.

În cele din urmă, Zegrus a declarat că va părăsi Japonia pentru a începe o “viață nouă într-o țară nouă”. Nimeni nu a aflat vreodată de unde a venit cu adevărat sau cine era cu adevărat. După ce a părăsit Japonia, numele său nu a mai reapărut niciodată într-un mod semnificativ din punct de vedere istoric.

Pe măsură ce John Allen Zegrus a intrat în anonimat, povestea sa a avut un parcurs opus, transformându-se din povestea unui escroc care călătorea în întreaga lume în legenda urbană a omului din Taured, un om dintr-o altă dimensiunea care a existat în universul nostru doar pentru o scurtă clipă înainte de a dispărea, ca și cum nu ar fi fost niciodată aici.

ADVERTISEMENT
Tags: