News

Povestea orașului-fantomă din Turcia. De ce a fost abandonat complexul format din 700 de „castele” în miniatură

Orașul-fantomă din centrul Turciei a costat 200 de milioane de dolari.
09.10.2021 | 17:31
Povestea orasuluifantoma din Turcia De ce a fost abandonat complexul format din 700 de castele in miniatura
Povestea orașului-fantomă din Turcia. De ce a fost abandonat complexul format din 700 de „castele” în miniatură. Foto: facebook
ADVERTISEMENT

Un oraș-fantomă format din sute de castele în miniatură a fost construit în Turcia, dar a fost abandonat. Era menit să fie o stațiune de lux pentru bogați, însă proiectul a eșuat.

Complexul se numește Burj Al Babas. Este situat în centrul țării, lângă Mudurnu, la 200 de kilometri de Istanbul.

ADVERTISEMENT

Orășelul fusese proiectat ca o așezare de lux cu 732 de vile cu trei etaje, care au costat 200 de milioane de dolari. După câțiva ani de la începerea construcțiilor s-a ales praful de proiectul inedit, iar locul s-a transformat într-un oraș-fantomăcare-i fascinează pe turiști.

Burj Al Babas, oraşul-fantomă al Turciei, este format din peste 700 de „castele“. Proiectul  a fost un eșec total

Foto: facebook

Construcția a început în 2014, iar casele de lux au fost listate la prețuri cuprinse între 370.000 și 530.000 dolari.

ADVERTISEMENT

Inițial, aproximativ jumătate din proprietăți au fost vândute în avans. Au fost încheiate contractele de vânzare-cumpărare, banii urmând să fie încasați eșalonat.

Mulți dintre clienţi erau din Qatar, Arabia Saudită, Kuweit, EAU sau Bahrain.

Proiectul urma să fie finalizat la patru ani de la începerea construcțiilor, însă dezvoltatorii din spatele complexului au intrat în faliment în 2018. Astfel, aproximativ 530 de case parțial construite sunt acum abandonate.

ADVERTISEMENT

În 2019, melodia „lose control” a fost filmată în această locație. Videoclipul a strâns 97 de milioane de vizualizări și a contribuit și mai mult la notorietatea acestui loc.

Ce a dus la falimentul firmei care construia  orașul luxos din Turcia

Toate proprietățile au fost proiectate într-un stil distinctiv, cu turele gotice, balcoane ample și ferestre mari. Dezvoltatorii Sarot Group, care se află în spatele proiectului, sperau că turiștii bogați din Golf se vor bate pentru ele și le vor achiziționa pe post de case de vacanță.

ADVERTISEMENT

Foto: Facebook

În 2018, Mehmet Emin Yerdelen, președintele Sarot Group, a declarat că proiectul s-a prăbușit din cauza oamenilor care nu au mai plătit casele cumpărate. Au fost înregistrate plăți restante de aproximativ 7,5 milioane de dolari și instanța a decis falimentul.

Între timp, orașul abandonat a devenit o atracție turistică. Burj Al Babas la 200 de kilometri est de metropola Istanbul.

ADVERTISEMENT
Tags: