News

Povestea spioanei cubaneze care memora informațiile confidențiale pe care le fura de la guvernul american. ”Printre cei mai nocivi agenți prinși de SUA”

Ana Montes, unul dintre cei mai cunoscuți spioni din Războiul Rece prinși de SUA, a fost eliberată din închisoare după mai bine de 20 de ani de detenție.
15.01.2023 | 14:08
Povestea spioanei cubaneze care memora informatiile confidentiale pe care le fura de la guvernul american Printre cei mai nocivi agenti prinsi de SUA
Ana Montes a fost chiar premiată de către CIA Foto: US Department of Defence, FBI, CBS / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Femeia în vârstă de 65 de ani a petrecut aproape două decenii spionând pentru Cuba, în timp ce era angajată ca analist la Agenția de Informații a Apărării. După arestarea sa în 2001, oficialii au declarat că a expus aproape în întregime operațiunile de informații ale SUA pe insulă.

Cubaneza cu memorie incredibilă, infiltrată în Guvernul SUA

Un oficial a declarat că ea se numără printre “cei mai dăunători spioni” prinși de SUA.

Ana Belén Montes părea pudică în timp ce a pozat pentru o fotografie la scurt timp după ce a fost eliberată după 20 de ani de închisoare. Acum, în vârstă de aproape 66 de ani, părul ei șaten este brăzdat de gri.

ADVERTISEMENT

Puține lucruri sugerează că Montes a petrecut ani de zile ca agent secret cubanez infiltrat adânc în guvernul Statelor Unite. Sau că a fost cândva considerată de America ca fiind unul dintre cei mai periculoși agenți de informații care vizau națiunea.

Iar acest lucru, spun experții, este exact ceea ce o făcea să fie spionul perfect.

Acul în carul cu fân

Ana Montes a fost arestată pe 21 septembrie 2001 și, în cele din urmă, a fost găsită vinovată de conspirație pentru a comite spionaj împotriva Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

Până atunci, oficialii serviciilor de informații americane căutau de aproape un deceniu o cârtiță cubaneză în interiorul guvernului, dar descoperirea persoanei care le transmitea informații clasificate cubanezilor s-a dovedit a fi o sarcină monumentală.

“Este cu adevărat un ac în carul cu fân”, a declarat Pete Lapp, un agent FBI pensionat care, împreună cu partenerul său, Steve McCoy, a făcut parte din echipa care a contribuit la dovedirea faptului că Montes era un spion cubanez, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Lapp și echipa sa au fost însărcinați să scoată la iveală cârtița. Pentru a complica și mai mult lucrurile, Lapp a declarat că cubanezii au lucrat, de asemenea, pentru a masca genul lui Montes sugerând că spionul era un bărbat cu autorizație de nivel înalt, ceea ce a lărgit lista de potențiale ținte.

“Ar fi fost o sarcină mult mai ușoară dacă am fi știut că suntem în căutarea unei femei”, a spus el.

ADVERTISEMENT

S-a dovedit că FBI nu căuta doar o femeie, ci și un oficial de top al serviciilor secrete americane privind Cuba și America Centrală.

Regina Cubei

Cu Montes, Cuba a jucat un joc de lungă durată. Ea a a spionat în numele guvernului cubanez înainte de a termina școala și, ca urmare, a spus Lapp, s-a alăturat Agenției de Informații a Apărării a Statelor Unite ca “agent recrutat în totalitate de serviciul de informații cubanez”.

“A făcut o treabă bună fiind aproape perfectă, tot ceea ce a realizat ca analist nu a făcut decât să construiască un zid de securitate în jurul ei”, a spus el.

Ana Montes și-a croit drum în rândurile serviciilor de informații americane, mai întâi într-un portofoliu pentru El Salvador și Nicaragua, înainte de a deveni un agent de informații de top care studia Cuba. În interiorul agențiilor, expertiza ei i-a adus porecla “Regina Cubei”.

Dar, timp de aproape 17 ani, ea a transmis, de asemenea, unele dintre cele mai secrete informații ale națiunii către un guvern străin ostil.

“Unul dintre motivele pentru care cred că nu a fost niciodată prinsă a fost faptul că a memorat în mare parte informațiile pe care le-a luat”, a declarat Jim Popkin, a cărui carte, Code Name Blue Wren, prezintă ascensiunea lui Montes în rândurile agențiilor și capturarea ei finală.

“Avea o slujbă de zi cu zi în care stătea liniștită, studioasă și memora cât de mult putea din aceste documente clasificate. Apoi, munca ei de noapte era să se ducă acasă, să le scrie pe un laptop Toshiba, să le cripteze și să le transmită celui care se ocupa de ele.”

În loc să lucreze pentru bani, Montes avea să le spună mai târziu oficialilor că a spionat SUA pentru că nu era de acord cu politicile intervenționiste ale guvernului său în America Centrală și Cuba.

“Era deosebit de periculoasă pentru că a furnizat adevăratele identități ale agenților americani care lucrau în Cuba”, a declarat Popkin.

Numai aceste informații ar fi putut pune în pericol vieți, dar Montes a dezvăluit și existența unui satelit invizibil de mai multe miliarde de dolari pe care SUA îl folosea pentru a spiona Rusia, China și Iran.

“Acesta este motivul pentru care oficialii serviciilor de informații o numesc unul dintre cei mai dăunători spioni din istoria americană și, după părerea mea, cea mai dăunătoare femeie spion pe care am avut-o vreodată”, a spus Popkin.

O rețea de minciuni

Până în 2000, oficialii serviciilor de informații au suspectat-o pe Montes ca fiind posibila spioană, iar Lapp și echipa sa au ales-o ca suspectă. “Am fost categoric, să nu ne concentrăm pe prinderea ei în flagrant delict de spionaj. Haideți să ne asigurăm că am prins mai întâi persoana potrivită”, a declarat Lapp.

După ani de zile de căutare a cârtiței, o descoperire a avut loc în weekendul Memorial Day din 2001, când Lapp și echipa sa au percheziționat casa lui Montes și au descoperit mai mult de un deceniu de informații clasificate pe un laptop aflat sub patul ei.

Lapp își va detalia investigația într-o carte care va apărea în curând, intitulată Queen of Cuba.

Pentru Montes, a duce viața compartimentată a unui spion nu a însemnat doar să mintă cele mai înalte agenții de informații ale națiunii, ci și pe cei mai apropiați oameni din jurul ei – inclusiv familia sa.

Patru dintre membrii apropiați ai familiei sale au lucrat în cadrul Biroului Federal de Investigații, inclusiv sora ei, Lucy. Ca și restul lumii, aceștia au aflat că Montes era spioană pentru guvernul cubanez în ziua în care a fost arestată.

Popkin, care a petrecut ceva timp intervievând familia pentru cartea sa, a declarat că, în momentul arestării, furia familiei față de trădarea ei a fost nuanțată de ușurare.

“I-a dat [lui Lucy] o oarecare ușurare faptul că a reușit să înțeleagă un pic mai mult despre sora ei și de ce relația lor, care fusese cândva atât de apropiată, s-a deteriorat de-a lungul anilor”, a spus el.

Ana Montes a executat cea mai mare parte a pedepsei de 25 de ani în închisoare și a fost eliberată pe 6 ianuarie. Acum că a ieșit din închisoare și s-a întors în casa ei din Puerto Rico, Montes a declarat că speră să ducă “o existență liniștită și privată”.

Însă, la câteva ore de la eliberare, Montes a precizat, de asemenea, că încă se gândește la Cuba.

“Îi încurajez pe cei care doresc să se concentreze asupra mea să se concentreze, în schimb, asupra unor probleme importante, cum ar fi problemele grave cu care se confruntă poporul portorican sau embargoul economic impus de SUA asupra Cubei”, a spus ea într-o declarație transmisă prin intermediul avocatei sale, Linda Backiel.

“Cine, în ultimii 60 de ani, a întrebat poporul cubanez dacă dorește ca Statele Unite să impună un embargo sufocant care îl face să sufere?”

Dar pentru Lapp și pentru bărbații și femeile care au luptat ani de zile pentru a o aduce în fața justiției, libertatea lui Montes a fost o lovitură. “Știam că va veni această zi, dar asta nu înseamnă că încă nu doare”, a spus el.

ADVERTISEMENT