News

Povestea tristă a lui Tudor Vladimirescu. Drama care i-a marcat viața: Florica, marea lui iubire, a fost ucisă în noaptea nunții

Tudor Vladimirescu, faimosul revoluționar român, a avut o poveste tristă de viață, marcată cu drame pe plan sentimental.
27.11.2022 | 11:47
Povestea trista a lui Tudor Vladimirescu Drama care ia marcat viata Florica marea lui iubire a fost ucisa in noaptea nuntii
Tudor Vladimirescu și Iancu Jianu. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Vladimirescu a iubit două femei la viața sa și ambele au sfârșit în mod tragic. E vorba de Florica, sora mai mică a haiducului Iancu Jianu și Elena, soția boierului Nicolae Glogoveanu.

Povestea tristă a lui Tudor Vladimirescu

Născut în Săliștea Săracă, Tudor Vladimirescu a fost ajutat în ascensiunea sa de boierul Ioan Glogoveanu. Revoluționarul a fost școlit acasă la Glogoveanu, învățând acolo carte și limba greacă și devenind un negustor de succes, în special în exportul de vite. Acolo s-a împrietenit cu fiul lui Ioan, Nicolae.

ADVERTISEMENT

Doar că, prietenia dintre cei doi s-a transformat în rivalitate după ce Tudor Vladimirescu a pus ochii pe soția lui Nicolae, Elena. Mai mult, se crede că cei doi au avut chiar și o fiică, pe ascuns.

”Tudor Vladimirescu avea aceeaşi vârstă cu Nicolae Glogoveanu, care a fost copilul lui Ioan sau Ioniţă Glogoveanu. Acesta l-a adus pe Tudor Vladimirescu la casa lui din Craiova. Văzând că este un tip dezgheţat la minte, l-a pus să înveţe carte împreună cu Nicolae. A învăţat, astfel germana şi greaca, iar de la vârsta de 15-16 ani a devenit administratorul moşiei boierilor Glogoveni de aici, de la Glogova, dar şi de la Baia de Aramă.

ADVERTISEMENT

Relaţiile au fost foarte bune între Tudor şi Nicolae, dar s-au stricat în ultima parte deoarece a fost un conflict de natură economică, dar şi erotică. Istoricii au arătat că Tudor era îndrăgostit de soţia lui Nicolae, frumoasa Elena, fata banului Ghica. De altfel, se spune că Maxincuţa, cea mai mică dintre fetele Elenei, ar fi fost fiica lui Tudor Vladimirescu“, povestește profesorul Ilie Paraschiv, potrivit Adevărul.

Din păcate pentru Tudor Vladimirescu, prima sa iubire Elena a murit după ce s-a îmbolnăvit la plămâni. A fost îngropată în Austria, unde și-a găsit sfârșitul în timp ce încerca să se trateze.

ADVERTISEMENT

Între timp, Tudor Vladimirescu a devenit a devenit un om foarte bogat. În acest context își cunoștea viitoarea logodnică în anul 1819, pe Florica, sora vestitului haiduc Iancu Jianu.

”Amândoi luptaseră cu Turcia, amândoi nutreau aceleaşi speranţe într-o ţară liberă şi civilizată. Curând, cei doi au mai descoperit o legătură între ei. De câte ori era primit în casa Jienilor, Vladimirescu se înmuia, devenea mai blând şi privea pe furiş spre sora mai mică a vestitului haiduc, Florica.

ADVERTISEMENT

Dacă în alte familii Vladimirescu refuza să stea jos, ca să nu trebuiască să se scoale înaintea ciocoilor, şi privea aspru, cu ochi de tăciune, pe care puţină lume îi putea suporta, în casa Jienilor el era un adevărat mieluşel“, transmite și istoricul Anton Caragea, în volumul „Pagini de istorie ascunsă“.

Iubirea dintre cei doi a fost mare, astfel că în 1820 au sărbătorit logodna, la mănăstirea Surpatele. Profitând de faptul că paza era slăbită la acest eveniment, rivalul de moarte al lui Tudor Vladimirescu, serdarul Stoica (guvernator al Olteniei), a răpit-o pe femeie.

Guvernatorul Olteniei a decis să strice petrecerea celor două familii şi să dea o palmă câinelui de Vladimirescu, cum îi spunea el. Fără să ştie ce-l aşteaptă, Tudor se pregătea de nuntă şi renunţase la obişnuitele sale gărzi înarmate. Astfel, în noaptea logodnei, Florica a fost răpită şi violată de monstruosul serdar. A fost găsită câteva zile mai târziu, murind în braţele logodnicului său din cauza şocului cumplit pe care l-a suferit“, mai transmite istoricul Anton Caragea.

Femeia a fost îngropată chiar la mănăstirea Surpatele, acolo unde urma să se căsătorească. Serdarul Stoica a fost prins și ucis de către Tudor Vladimirescu și haiducul Iancu Jianu.

”Tudor i-a spus lui Jianu că el de acum nu mai are altă iubire decât ţara, că nu-i este dat să aibă altă soţie şi copii ca unui om normal şi că a îmbrăcat cămaşa morţii pentru ţară. Ultimul act făcut de cei doi eroi a fost prinderea serdarului Stoica şi uciderea lui. Şase luni mai târziu, Tudor Vladimirescu pornea Revoluţia de la 1821, care să-i măture din ţară pe toţi ciocoii şi asupritori, şi parcă în glasul acesta mânios auzim gândul de dor după Florica Jianu, soţia sa răpită“, concluzionează Anton Caragea.

ADVERTISEMENT
Tags: