News

Poveştile soldaţilor israelieni ucişi în bătălia din Gaza. Ariel era în febra pregătirilor pentru nuntă, Roi şi-a lăsat testamentul pe WhatsApp

Adi i-a promis surorii sale că se va întoarce din Gaza, însă aceasta a simţit că s-a întâmplat ceva rău cu el încă dinainte să i se dea vestea morţii sale.
01.11.2023 | 15:35
Povestile soldatilor israelieni ucisi in batalia din Gaza Ariel era in febra pregatirilor pentru nunta Roi sia lasat testamentul pe WhatsApp
Aceştia sunt o parte din militarii israelienii ucişi în Gaza
ADVERTISEMENT

Israelul a pierdut până acum 11 soldaţi în ofensiva din Gaza, toţi tineri care în urmă cu o lună îşi vedeau liniştiţi de viaţă şi pentru care perspectiva morţii era doar un concept departe de realitate. Soarta li s-a schimbat însă brusc, iar drumul lor s-a oprit în mijlocul planurilor şi dorinţelor pe care le aveau în minte.

Adi a plecat la luptă când îşi sărbătorea ziua de naştere

Locotenentul Ariel Reich, care a fost ucis în luptele din nordul Fâșiei Gaza, s-a logodit cu o săptămână înainte de a izbucni războiul și, chiar și în timpul luptei, a continuat să facă pregătirile pentru nuntă. „Adu și un fotograf!”, i-a spus bunului său prieten, Yaad Greenblat.

ADVERTISEMENT

Ariel a crescut în cartierul Beit Hakarem, din Ierusalim, și a servit ca ofițer în batalionul blindat 77. Sâmbăta trecută a avut timp să discute cu prietenii săi Liyad și Noam Elias. “Părea că îi era  puțin frică și nu știa ce să ne spună, suna ca o discuţie de rămas bun. I-am spus să aibă grijă de el, că ar trebui să se căsătorească în martie, dar ne-a liniștit și ne-a spus că totul este bine. Ne-a explicat că va rămâne aproape”, spune unul dintre cei doi fraţi.

“Eram o gaşcă, de la trei ani eram împreună în cartier, pe aceleaşi străzi, printre ceilalţi tineri, în orice loc posibil. Ariel era incredibil de spiritual şi amuzant”, l-au mai descris prietenii. În urmă cu opt ani, mama lui Ariel a murit de cancer, iar el și-a luat responsabilitatea ca fiul cel mai mare, să fie cel care conduce familia.

ADVERTISEMENT

Sergentul Adi Danan, comandant de pluton în batalionul Sabar, se afla acasă, la Simchat Torah, și plănuia să-și sărbătorească ziua de naștere împreună cu sora sa geamănă. Când a izbucnit războiul, a fost chemat la Otef chiar în acea dimineață. „Înainte să plece la batalion, m-a îmbrățișat strâns. Ne-am despărțit când a spus ‘Te iubesc, mă voi întoarce’, dar nu s-a mai întors”, povesteşte sora lui geamănă, Linoy.

Vinerea trecută a fost ultima oară când Adi a vorbit la telefon cu mama lui, Vared, și cu sora lui: “Ne-a spus ‘Ne iau telefoanele, vă iubesc!’. I-am spus să aibă grijă de el”. Marţi, chiar înainte de sosirea oficialilor care să anunţe că a fost ucis pe front, Linoy a simțit că s-a întâmplat ceva. „Am avut o senzație proastă toată ziua, iar seara am plâns non-stop chiar înainte să vină să ne anunțe”, a declarat ea.

ADVERTISEMENT

Sergentul Roi Daoui, comandant de pluton în Batalionul Saber, din Brigada Givati, a lăsat o scrisoare membrilor familiei, pe grupul de WhatsApp, chiar înainte de a intra în Fâșie. „A scris anticipat că a intrat în Gaza și că îşi iubește familia”, spune cu durere tatăl său, Aryeh. “A iubit echipa de baschet Hapoel Ierusalim. În scrisoare, care este de fapt un testament, a scris că, dacă i se întâmpla ceva, mama sa să continue să iubească Hapoel Ierusalim și să meargă la meciuri”.

Postarea premonitorie a lui Asif pe Instagram

Joia trecută, când pregătirile pentru intrarea la sol în Fâșia Gaza erau la apogeu, şi regretatul caporal Lior Siminovich, din acelaşi Batalion Sabar, ​​a trimis un mesaj pe grupul de familie. “Se vorbeşte că ne ia telefoanele”. Acesta a fost ultimul mesaj pe care l-a transmis familiei înainte de a intra în Gaza, unde a fost ucis în luptele din partea de nord a Fâșiei.

ADVERTISEMENT

“Era un tip plin de farmec. Era mereu optimist şi zâmbitor. Un bărbat uimitor și inteligent, care îl iubea foarte mult pe fratele său mai mic, pe Amri, dar și serviciul în Brigada Givati”, a spus plină de durere mama acestuia, Yiffit. Fratele său, Amri, a adăugat: “O dată la două sau trei zile ne suna și ne spunea că va avea grijă de el însuși. Era foarte motivat și hotărât, mi-a spus: ‘Vom intra și vom îndeplini misiunea. Fii liniştit'”.

În ultima convorbire telefonică cu tatăl său, regretatul caporal Asif Loger, luptător în Batalionul 77 Blindate, a fost cel care şi-a liniștit părintele. “Asif știa că îmi era frică înainte de a intra în Gaza și mi-a spus: ‘Tata, nu-ți face griji. Nu am de gând să mor’. De fapt, asta a fost ultima dată când am vorbit cu el”, a spus Idan, tatăl lui Asif.

Ultima postare a lui Asif, pe Instagram
Ultima postare a lui Asif, pe Instagram

Tânărul avea 21 de ani, era din Kibbutz Yagur şi a căzut în timpul luptei din nordul Fâșiei Gaza. A crescut într-un cămin fericit, iubea muzica și de fiecare când avea şansa se implica în proiecte muzicale. “Iubea petrecerile, iubea viața. Probabil şi viața l-a iubit pe el, până când acest moment groaznic”, spune şi Omer Elad, prietenul din kibbutz al lui Asif. Ultima postare a lui Asif pe Instagram, datează din luna august. El a încărcat atunci o poză cu el pe fundalul Fâșiei Gaza, împreună cu propoziția: „Ei vor foc de la mine, eu vreau tăcere”. O propoziție care capătă acum un sens înfiorător.

ADVERTISEMENT