LIVE Actualizat 31-10-2023
16:17

Război în Israel. IDF a bombardat tabăra Jabalia, palestinienii susţin că peste 400 de civili au fost ucişi sau răniţi

Război în Israel. Armata israeliană a lovit sute de ținte Hamas în ultimele 24 de ore, iar IDF anunță uciderea comandantului teroriștilor care a condus masacrul pe 7 octombrie.
31.10.2023 | 18:08
Razboi in Israel IDF a bombardat tabara Jabalia palestinienii sustin ca peste 400 de civili au fost ucisi sau raniti
Război în Israel. IDF anunță uciderea comandantului Hamas care a condus masacrul pe 7 octombrie. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
31-10-2023
16:17

Israel anunţă că a pierdut doi soldaţi în luptele din Gaza

Doi soldați ai patrulei Givat au fost uciși marţi dimineață în luptele crâncene care au avut loc în operațiunea terestră a Diviziei 162 (Steel Shaper), care se apropie de orașul Gaza, a anunţat IDF. Se transmite că luptătorii au fost uciși de o rachetă RPG, care a lovit clădirea în care stătea forța patrulei Givat.

Soldaţii morți sunt sergentul Roy Wolf, în vârstă de 20 de ani, din Ramat Gan, și sergentul Lavi Lifshitz, de 20 de ani, din Modi’in-Maccabim-Reot. În incident, încă doi luptători ai patrulei Givat au fost grav răniți.

Acestea sunt cele mai dificile bătălii de până acum în cadrul operațiunilor terestre din Fâșia Gaza și prima dată când luptători IDF au fost uciși în ele. Primele incidente în care luptători au fost răniți în cadrul intervenţiei au avut loc luni, în timpul cărora un ofițer a fost grav rănit în nordul Fâșiei Gaza, iar un alt luptător a fost rănit moderat într-o confruntare cu teroriștii Hamas.

31-10-2023
15:01

Palestinienii acuză un masacru în tabăra Jabalia, 400 de oameni ar fi fost ucişi sau răniţi

Forțele israeliene au bombardat un întreg cartier rezidențial din centrul taberei Jabalia și cartierul Abu Talaat al-Taluli, care este zona cea mai dens populată, unde aproximativ 50 de case au fost complet distruse.

Presa palestiniană scrie că locuitorii care au scăpat cetățenii nu au mai putut să-și recunoască casele sau rudele ucise în urma bombardamentelor. Ministerul Sănătăţii din Gaza estimează că numărul morţilor şi dispăruţilor este de peste 100, în timp ce aproximativ 300 de persoane ar fi fost rănite, dar bilanţul este unul provizoriu.

Palestinienii spun că zona ar fi fost bombardată cu şase bombe de fabricaţie americană, fiecare cântărind aproximativ o tonă.

“Numărul de victime în masacrul de la Jabalia poate fi cel mai mare de până acum, apropiat de numărul victimelor de la Spitalului Baptist, de acum două săptămâni”, a declarat pentru Al Jazeera, Ashraf Al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza.

IDF nu a comentat încă aceste informaţii.

Jabalia este cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Fâșia Gaza, care a fost înființată de Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat. Mai mult de 116.000 de refugiați trăiesc aici, pe o suprafață de numai 1,4 kilometri pătrați.

31-10-2023
14:02

Militanţii Houthi, din Yemen, au atacat Israelul cu rachete balistice

Rebelii Houthi, din Yemen, care sunt sprijiniți de Iran, au anunțat că au lansat marţi un „număr mare” de rachete balistice și drone asupra Israelului.

Purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sari, a spus că acesta este al treilea atac al lor asupra Israelului. de la începutul războiului, în data de 7 octombrie. De asemenea, el a amenințat: „Vor fi mai multe!”. Potrivit acestuia, atacul a fost efectuat „din simțul responsabilității religioase, morale, umanitare și naționale și ca răspuns la cerințele poporului nostru. Pentru a ajuta poporul nostru din Gaza, forțele yemenite nu au avut de ales decât să își îndeplinească datoria”.

De asemenea, Yahya Sari, a adăugat: “Confirmăm că vom continua să atacăm până când agresiunea israeliană încetează. Poziția poporului yemenit este fermă – poporul palestinian are dreptul deplin la autoapărare. Crimele Israelului sunt cele care destabilizează zona”.

A fost o nouă noapte de război în Israel și Gaza cu multiple atacuri. IDF anunță că a efectuat nu mai puțin de 300 de lovituri asupra țintelor teroriste din enclava palestiniană.

Război în Israel. IDF anunță uciderea comandantului Hamas care a condus masacrul pe 7 octombrie

În urmă cu câteva ore, premierul Netanyahu a afirmat că Armata israeliană (IDF) avansează “metodic” în Fâşia Gaza. Acesta exclude orice încetare a focului în războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas.

ADVERTISEMENT

Marți dimineața, într-o actualizare a operațiunilor din Gaza, Forțele Armate ale Israelului au precizat că avansează încet în cadrul operațiunii terestre din zona vecină. Militarii sunt concentrați acum mai mult în nordul regiunii.

Numai în ultimele 24 de ore au fost lovite 300 de noi ținte ale militanților Hamas în urma atacurilor aeriene și la sol. Armata de la Tel Aviv a mai spus că ”numeroși teroriști Hamas au fost uciși”.

ADVERTISEMENT

Printre cei uciși ar fi și comandantul batalionului Beit Lahiya al Hamas, Nisam Abu Ajina. El a fost lichidat într-un atac aerian care a avut loc peste noapte în nordul Fâșiei Gaza. Potrivit IDF, Abu Ajina a fost responsabil pentru comanda teroriștilor Hamas care au efectuat atacul mortal pe 7 octombrie.

Peste 300 de ținte teroriste, lovite de armata israeliană

Aceleași Forțe de Apărare ale Israelului spun că trupele militare au lovit aproximativ 300 de ținte. IDF susține că țintele lovite de forțele terestre, aeriene și maritime includ poziții de lansare de rachete ghidate antitanc, intrări în tuneluri și baze militare Hamas, scrie Times of Israel.

ADVERTISEMENT

În replică, autoritățile din Gaza, aflate sub control Hamas, susțin că până acum 8.306 de persoane au fost ucise, inclusiv 3.457 de copii. Anterior, oficialii ONU au afirmat că peste 1,4 milioane de civili din Gaza au rămas fără adăpost. Reprezentantul palestinian la ONU a descris suferinţa populaţiei din Fâşia Gaza drept ”iadul de pe Pământ”.

Tot marți dimineața, Israelul a venit cu o actualizare în ceea ce privește numărul ostaticilor aflați în mâinile Hamas. Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că armata a anunțat până acum familiile a 240 de ostatici că cei dragi sunt reținuți în Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

Astfel, a crescut numărul persoanelor confirmate care au fost răpite pe 7 octombrie la cel puțin 245. Oficialul IDF spune că numărul nu este unul final, deoarece armata investighează noi informații.

De notat că numărul prezentat azi nu-i include pe cei patru ostatici eliberați: mama și fiica Judith și Natalie Ra’anan, vârstnicele Yocheved Lifshitz și Nurit Cooper și soldatul Ori Megidish, care a fost salvat de către IDF duminică seara. În continuare, mai sunt zeci de persoane dispărute despre care nu se cunosc detalii.

ADVERTISEMENT
Tags: