News

Poza lunii a fost făcută la summit-ul NATO de la Vilnius. Un român le-a captat atenţia puternicilor lumii

Mircea Geoană a fost unul dintre personajele cheie ale summit-ului Alianţei Nord-Atlantice, găzduit săptămâna aceasta de capitala Lituaniei.
13.07.2023 | 16:14
Poza lunii a fost facuta la summitul NATO de la Vilnius Un roman lea captat atentia puternicilor lumii
Mircea Geoană le-a captat atenţia lui Joe Biden şi Volodimir Zelenski
ADVERTISEMENT

Summit-ul NATO de la Vilnius s-a încheiat cu câteva decizii care dau direcţia viitoare a Alianţei, inclusiv unele menite să aducă Ucraina mai aproape de statutul de membru. Au fost două zile de discuţii intense, iar pentru prima dată de la sfârşitul Războiul Rece NATO a creat și a aprobat planuri de apărare.

Mircea Geoană a avut întâlniri bilaterale cu Joe Biden şi Volodimir Zelenski

40 de şefi de stat şi de guvern şi 150 de înalţi delegaţi au discutat problemele arzătoare ale momentului, dar dintre toate instantaneele surprinse de fotoreporteri se distinge o poză mai grăitoare decât toate declaraţiile politicienilor, referitoare la modul în care e privită şi rolul pe care îl joacă România în cadrul Alianţei.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a fost unul dintre cei aflaţi în centrul atenţiei la reuniunea din capitala Lituaniei, după cum reiese din fotografia de mai sus, unde a atras ca un magnet privirile celor din jur, în cazul de faţă tocmai puternicii lumii.

Atât preşedintele american Joe Biden, cât şi cel ucrainean Volodimir Zelenski, îl privesc cu vădit interes pe fostul ministru de Externe al României, atenţia fiindu-le probabil captată de o remarcă făcută de oficialul român, înaintea unei noi reuniuni de lucru.

ADVERTISEMENT

Un alt instantaneu interesant a fost surprins, de asemenea, după o reuniune a grupurilor de lucru, Mircea Geoană şi Emmanuel Macron fiind angajaţi într-o discuţie ce pare foarte serioasă, o prelungire a dezbaterilor din sală.

Mircea Geoană şi Emmanuel Macron
Mircea Geoană, alături de Emmanuel Macron

De altfel, în marja summit-ului, Mircea Geoană, alături de secretarul general Jens Stoltenberg, a avut întâlniri bilaterale cu Joe Biden, Volodimir Zelenski, premierul australian, Anthony Albanese, cel neo-zeelandez, Chris Hipkins, precum şi cu premierul Japoniei, Fumio Kishida.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a condus o importantă reuniune regională

De asemenea, Geoană a prezidat reuniunea miniştrilor de externe din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia- Herţegovina, precum şi ceremonia semnării, de către ţările baltice, a unui protocol de asociere în domeniul apărării antirachete comune. La reuniune au participat ministrul Nicu Popescu (Republica Moldova), ministrul Ilia Darchiashvili (Georgia), şi viceministrul Josip Brkić (Bosnia şi Herţegovina).

În plus, secretarul general adjunct al NATO a participat, alături de premierul canadian Justin Trudeau, la ceremonia de semnare a unui memorandum care vizează înfiinţarea unui centru de excelenţă în domeniul securităţii climatice.

ADVERTISEMENT

În cadrul reuniunii propriu-zise a summit-ului Mircea Geoană a punctat că, potrivit noilor planuri regionale de apărare, ţările NATO vor pune la dispoziţia comandanţilor Alianţei undeva spre 300.000 de militari gata oricând să intervină în caz de pericol.

ADVERTISEMENT