Rețeta este migăloasă și conține foarte multe ingrediente, însă la final rezultatul va depăși așteptările tale. Te vei alege cu o prăjitură de nota zece.
Secretul preparatului constă în acele foi fine de pandișpan cu unt, dar și datorită cremei cu ciocolată cu unt. De asemenea, glazura este cea care reprezintă desertul.
Rețetă pentru prăjitura Doboș. Gustul desertului este unul special
De asemenea, prăjitura se poate realiza atât pe formă rotundă, cât și dreptunghiulară, totul ține de gustul fiecărei gospodine. Oricum ar fi va avea un gust special.
Ingrediente pentru cele 5 foi:
- 290 grame de făină
- 165 grame de zahăr pudră
- 75 grame de unt la temperatura camerei
- 8 ouă
- 1, 5 lingurițe de esență de vanilie sau zahăr vanilat
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru crema desertului:
- 600 grame de unt cu min 80% grăsime
- 450 grame de zahăr
- 450 grame de ciocolată amăruie de calitate superioară
- 80 grame de cacao
- 4 ouă
- 1 linguriță esență de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- un praf de sare
Ingrediente pentru glazură:
- 300 grame de ciocolată
- 2 cuburi de unt.
Mod de preparare prăjitură Doboș. Cum se face desertul copilăriei:
- Primul pas este realizarea celor 5 foi. Acestea se fac prin separarea ouălor în două castroane diferite
- Gălbenușurile se freacă cu puțină sare, apoi se adaugă peste untul topit și răcit și esența de vanilie
- Albușurile se amestecă cu zahărul și se mixează până se formează o spumă fină
- Peste spuma de albușuri se toarnă în fir subțire compoziția de gălbenușuri și se mixează încă un minut
- Se toarnă făina cernută împreună cu praful de copt și se încorporează bine până se formează un aluat omogen
- Aluatul obținut se împarte în 5 bile de aceeași dimensiune. Fiecare bilă se întinde cu ajutorul unui sucitor
- Fiecare foaie se pune într-o tavă pentru a se coace la 180 de grade Celsius, pentru 10-12 minute
- Foile se lasă cu hârtia de copt undeva la răcit. Se pot așeza unele peste altele
- Pregătirea cremei necesită un bol metalic încăpător în care se pun ouăle întregi, zahărul, sarea și esența de vanilie și se amestecă totul
- Oala se pune la bain marin amestecând mereu cu un tel până începe crema să se îngroașe
- Se adaugă ciocolata ruptă în bucățele și se topește, apoi se oprește focul
- Crema se lasă la răcit, iar separat se amestecă untul aflat la temperatura camerei cu praful de cacao și se mixează
- Peste unt se adaugă cu o lingură crema și se continuă mixarea până se amestecă bine totul
- Trebuie să se formeze o cremă fină
- Ansamblarea prăjiturii este foarte simplă. Se ia o foaie și se pune pe un blat după ce s-a îndepărtat hârtia de copt, apoi deasupra se adaugă crema și se nivelează
- Se procedează în felul acesta până se termină cele 5 foi
- Peste ultima foaie se pune glazura realizată din ciocolată și unt topite la bain marie
- Desertul se nivelează frumos și se poate decora, după preferințele fiecăruia
- Prăjitura Doboș se lasă la răcit, la frigider, pentru 2-3 ore
- Prăjitura se porționează cu un cuțit ușor umezit. Spor la treabă!