News

Predica de Crăciun a papei Francisc, un atac la adresa industriei de armament: „Animă marionetele războiului”

Predica de Crăciun a papei Francisc a fost o pledoarie pentru încheirea păcii între țările aflate în conflict și o critică adusă industriei de armament.
25.12.2023 | 16:14
Predica de Craciun a papei Francisc un atac la adresa industriei de armament Anima marionetele razboiului
Papa Francisc cere un armistițiu imediat în Gaza/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Papa Francisc a cerut, în discursul tradițional „Urbi et Orbi”, încheirea imediată a unul armistițiu între Israel și Hamas care să permită eliberarea ostaticilor și și intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, scriu AFP și Reuters, preluate de News.ro.

Cer să înceteze operaţiunile militare cu suita lor îngrozitoare de victime nevinovate şi să remediem situaţia umanitară disperată deschizând venirea ajutorului umanitar”, a declarat papa Francisc (87 de ani), referindu-se la războiul dintre Israel și Hamas.

ADVERTISEMENT

Șeful bisericii romano-catolice a denunțat „zăngănitul armelor” din Orienrul Mijlociu, care a făcut ca celebrarea Crăciunului la Bethleem, locul nașterii lui Isus, aflat în Cisiordania, să fie una sumbră. „Privirea şi inima creştinilor din întreaga lume sunt aţintite asupra Bethleemului, unde domneşte azi durerea şi tăcerea”, a afirmat suveranul pontif.

Pe lângă armistițiul a cărui necesitate este imediată, papa a vorbit și de „rezolvarea problemei palestiniene printr-un dialog sincer şi perseverent între părţi, susţinut de o voinţă puternică şi de sprijinul comunităţii internaţionale”.

ADVERTISEMENT

Deși a etichetat atacul Hamas din 7 octombrie ca pe unul abominabil, papa a afirmat că prelungirea conflictului face alte victime nevinovate, de data aceasta în Fâșia Gaza. „Pledez în favoarea sfârşitului operaţiunilor militare cu recolta lor înfiorătoare de victime civile nevinovate şi cer o soluţie la situaţia umanitară disperată printr-o deschidere către furnizarea de ajutor umanitar”, a declarat Francisc.

Fie ca pacea să vină în Israel şi Palestina, unde războiul devastează vieţile acestor oameni. Îi îmbrăţişez pe toţi, mai ales comunităţile creştine din Gaza şi întreaga Ţară Sfântă”, a mai spus liderul catolic în predica de Crăciun.

ADVERTISEMENT

De altfel, papa Francisc a făcut un apel și la încheierea celorlalte războie care au acum loc în lume, cele din Ucraina, Siria, Yemen, Liban, Armenia şi Azerbaidjan, precum și la protejarea migranților care și-au părăsit casele din cauza acestor conflicte.

Câţi nevinovaţi sunt măcelăriţi în lumea noastră! În pântecele mamelor lor, în odisee întreprinse din disperare şi în căutare de speranţă, în vieţile tuturor acestor micuţi a căror copilărie este devastată de război! Ei sunt micii Isus de azi”, a spus papa.

ADVERTISEMENT

Responsabilitatea pentru aceste războaie și tregediile pe care le generează revine și industriei de armament, crede papa, adăugând că este necesară o anchetă aprofundată asupra comerțului cu arme și a intereselor din spatele acestuia. „Trebuie să vorbim şi să scriem despre asta, pentru ca să se facă lumină asupra intereselor şi profiturilor care animă marionetele războiului”, a conchis papa Francisc.

ADVERTISEMENT