News

Predoiu spune că România va finaliza în acest an dosarul Schengen. Mesajul ministrului pentru Austria

Predoiu, mesaj puternic pentru Austria. Istoria Schengen nu cunoaște un caz ca al României, doar cu o parte din frontiere în acest spațiu
16.04.2024 | 16:32
Predoiu spune ca Romania va finaliza in acest an dosarul Schengen Mesajul ministrului pentru Austria
Cătălin Predoiu îi transmite Austriei că România nu poatre rămâne doar cu un picior în Schengen / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, marți, că România îndeplinește de 14 ani „criteriile tehnice” pentru a intra în spațiul Schengen, următorul și ultimul pas firesc fiind aderarea și cu frontierele terestre. Predoiu a avut o întâlnire cu omologul său din Germania, Nancy Faeser.

Predoiu: Schengen, un dosar important și pentru Europa

Cătălin Predoiu a subliniat, într-o conferință de presă cu ministrul federal de Interne, Nancy Faeser, că ministerul german de Interne a sprijinit România în toate „dosarele importante”, inclusiv în dosarul Schengen, în contextul colaborării de „tradiție” între cele două țări, un „liant” al acestei colaborări fiind minoritatea germană care trăiește în România și comunitatea de români din Germania.

ADVERTISEMENT

„Am discutat dosare importante pentru noi, dar și pentru construcția europeană. Am abordat aceste dosare din dublă perspectivă, bilaterală și europeană. Spre exemplu, așa cum am subliniat în discuțiile noastre, Schengen nu este un dosar important doar pentru România, este un dosar important pentru Europa și rezolvarea lui în anul 2024 va demonstra coeziunea europeană și faptul că acest proiect funcționează, într-un context în care un curent din ce în ce mai important anti-european se face auzit în multe state din Europa”, a spus Predoiu.

România nu poate rămâne cu aderare parțială

Ministrul român a precizat că țara noastră este pregătită tehnic să adere pe deplin la spațiul Schengen, nu doar aerian și terestru, următorul pas fiind integrarea în spațiul european de liberă circulație și prin frontierele terestre.

ADVERTISEMENT

Cătălin Predoiu a precizat că nu există în „istoria Schengen” un stat care să fi rămas cu aderarea parțială la acest spațiu de liberă circulație. Ministrul s-a arătat convins că România va rezolva în cele din urmă acest neajuns și că Austria va renunța la atitudinea sa negativă față de țara noastră, sprijinită de statele membre UE și de Comisia Europeană.

„România îndeplinește criterii tehnice de 14 ani. Ne bucurăm că anul trecut s-a făcut un pas important, găsind o cale comună de rezolvare și colegii austrieci, puternic sprijiniți de țările europene și de Comisia Europeană, puternic sprijiniți și de Germania și am reușit să generăm decizia Consiliului din decembrie 2023. Dar acest pas trebuie continuat cu următorul, privind  frontierele terestre”, a declarat Predoiu.

ADVERTISEMENT

„Istoria Schengen a cunoscut și alte exemple de state care au intrat în etape cu frontierele în spațiul Schengen. Istoria Schengen nu cunoaște niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen și cu altele în afara Schengen. Și credem că istoria va fi confirmată în acest an, în 2024, și România va finaliza acest dosar cu sprijinul statelor membre, al Comisiei și într-o bună cooperare cu Austria”, a spus ministrul român.

Combaterea migrației ilegale

Ministrul Afacerilor Interne a mai preciat că România cooperează foarte bine cu instituțiile UE privind combaterea migrației ilegale, lucru demonstrat și de statisticile agenției Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), care sprijină țările din blocul comunitar și din spațiul Schengen să gestioneze frontierele externe ale UE și să combată criminalitatea transfrontalieră, ale Comisiei Europene și ale țărilor vecine României.

ADVERTISEMENT

„Cooperăm foarte bine pe migrație, combaterea migrației ilegale. România performează la vârf în Europa în combaterea migrației ilegale. O demonstrează nu numai cifrele noastre, ci cifrele FRONTEX, cifrele Comisiei Europene publicate periodic în Eurobarometrul Schengen, dar și cifrele bilaterale ale vecinilor noștri.

Am confirmat acest lucru, inclusiv cu domnul ministru Karner (Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne), acum două, trei săptămâni. Așa cum așteptam și pentru Germania și pentru alte state membre, dialogul bun pe care îl avem cu colegii austrieci a contribuit la soluția de anul trecut și va fi o bază și pentru soluția pe mai departe pentru frontierele terestre”, a spus Predoiu.

Colaborarea polițienească cu Germania

Cătălin Predoiu a subliniat și importanța cooperării polițienești între România și Germania, subliniind cazul unui fugar care se ascundea în această țară și  „care a fost rapid identificat de colegii români și colegii germani, maghiari și austrieci, dar, în mod special, cooperarea cu colegii germani a adus un rezultat și, de aceea, persoana respectivă este acum în fața legii române”.

Predoiu a evocat și rolul poliției române și al altor structuri la combaterea criminalității transfontaliere, subliniind necesitatea creșterii cooperării și a schimbului de informații cu partea germană, a numărului de echipe mixte și intensificarea dialogului polițienesc și inter-instituțional.

 

ADVERTISEMENT