News

Armata sudaneză l-a readus la putere pe premierul pe care l-a dat jos acum o lună

Premierul sudanez, Abdalla Hamdok, demis luna trecută în urma unei lovituri de stat, a fost repus în funcție după ce a ajuns la un acord cu armata care îl îndepărtase de la putere.
22.11.2021 | 19:28
Armata sudaneza la readus la putere pe premierul pe care la dat jos acum o luna
ADVERTISEMENT

Hamdok a apărut la televizor pentru a semna un nou acord de împărțire a puterii cu liderul loviturii de stat, generalul Abdel Fattah al-Burhan, pe fondul protestelor în masă care nu au încetat după preluarea puterii de către armată.

Armata sudaneză a readus la putere premierul pe care l-a dat jos acum o lună

Dar coaliția civilă care l-a nominalizat pe Hamdok ca prim-ministru în urmă cu doi ani a refuzat să recunoască orice nou acord.

ADVERTISEMENT

Pactul a fost încheiat cu arma la tâmplă, a declarat un purtător de cuvânt al protestatarilor. „Viitorul țării va fi determinat de tinerii de pe teren”, a declarat Siddiq Abu-Fawwaz, de la coaliția Forces for Freedom and Change (FFC), pentru BBC.

Pe străzile capitalei Khartoum forțele de securitate au lansat gaze lacrimogene asupra protestatarilor care mărșăluiau spre palatul prezidențial cerând retragerea completă a armatei din politică.

ADVERTISEMENT

Din 25 octombrie, când armata a declarat stare de urgență și a dizolvat conducerea civilă, cel puțin 40 de persoane au murit în timpul protestelor în masă împotriva loviturii de stat.

Hamdok a declarat că a fost de acord cu înțelegerea pentru a opri violențele.

„Sângele sudanez este prețios, haideți să oprim vărsarea de sânge și să direcționăm energia tinerilor către construcție și dezvoltare”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Potrivit acordului, prim-ministrul reinstalat va conduce un cabinet de tehnocrați până la desfășurarea alegerilor.

Dar nu este clar cât de multă putere va avea noul guvern civil, deoarece va fi supus supravegherii militare.

ADVERTISEMENT

Hamdok a declarat pentru Al Jazeera că acordul i-a dat libertate deplină de a-și forma guvernul și de a organiza alegeri înainte de iulie 2023. De asemenea, permite eliberarea prizonierilor politici.

„Vom continua să lucrăm pentru menținerea perioadei de tranziție până când toate visele voastre de democrație, pace și justiție vor fi îndeplinite”, a spus al-Burhan după reinstalarea lui Hamdok în fruntea guvernului, relatează Reuters.

Armata, supusă presiunilor comunității internaționale

Armata a fost supusă unei presiuni internaționale și interne intense pentru a restabili tranziția la democrație.

Banca Mondială a înghețat ajutorul pentru Sudan, iar Uniunea Africană (UA) a suspendat aderarea țării la bloc.

Puterile occidentale, inclusiv SUA, Marea Britanie și UE, au salutat reintegrarea lui Hamdok și au cerut eliberarea mai multor deținuți politici.

Armata a încheiat un aranjament de partajare a puterii cu coaliția Forțele Libertății și Schimbării (FFC) în august 2019, după ce Omar al-Bashir a fost răsturnat pe fondul protestelor în masă.

Ca parte a acestui acord, generalul Burhan trebuia să demisioneze din funcția de șef al statului, predând funcția unui civil luna aceasta.

El spune că armata a acționat pentru a preveni un război civil care amenința să izbucnească, deoarece grupurile politice incitaseră civilii împotriva forțelor de securitate.

Mediatorii noului acord, care includ cadre universitare, jurnalişti şi politicieni, au declarat că regulile care guvernează tranziţia către democraţie vor fi restabilite.

Dar se ridică întrebări cu privire la disponibilitatea armatei de a face acest lucru, iar teama este că instabilitatea continuă în Sudan va amenința și mai mult volatilul Corn al Africii.

Acordul vine la doar câteva zile după ce medicii au spus că cel puțin 15 persoane au fost ucise de tiruri cu muniție de război în timpul demonstrațiilor contra loviturii de stat.

Hamdok a fost ținut în arest la domiciliu de liderii militari timp de săptămâni.

ADVERTISEMENT