News

Premieră în lumea medicală: a fost efectuat primul transplant de rinichi de la porc la om, în SUA

Vești importante pentru pacienții care au nevoie de un transplant de rinichi, după ce a fost realizată prima astfel de procedură de la porc la om.
20.10.2021 | 14:05
Premiera in lumea medicala a fost efectuat primul transplant de rinichi de la porc la om in SUA
ADVERTISEMENT

Este o realizare foarte importantă pentru milioane de pacienți din lumea întreaga, deoarece s-a arătat că rinichii de a porc pot fi folosiți și în transplanturile la om, fără ca aceștia să fie respinși.

Premieră în lumea medicală. Cum a fost realizat primul transplant de rinichi de la porc la om, în SUA

Ceea ce a arătat acest experimente medical a fost faptul că rinichii de porc ar putea fi folosiți de acum încolo pentru transplanturile la om, în condițiile în care există o penurie de organe.

ADVERTISEMENT

Procedura a avut loc în New York, iar rinichiul folosit la transplant a fost al unui porc ale cărui gene au fost modificate, deoarece în mod normal acesta conține o moleculă care face ca organul să fie respins aproape instantaneu.

Pacientul pe care a fost realizat transplantul a fost o femeie aflată în moarte cerebrală pentru care rudele au fost de acord să accepte intervenția, a precizat Reuters.

ADVERTISEMENT

Cel care a condus operația a fost medicul Robert Montgomery, care a precizat că funcțiile rinichiului au fost normale și s-au comportat chiar așa cum trebuia.

De asemenea, specialiștii erau îngrijorați de faptul că organismul pacientului va respinge organul imediat, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Rinichiul a fost atașat la vasele de sânge timp de trei zile, iar el a funcționat normal. Alte astfel de încercări au mai existat și în trecut, dar ele nu au avut succes.

Declarațiile medicului care a efectuat operația de transplant

“A avut o funcție absolut normală. Nu a avut această respingere imediată de care ne-am îngrijorat”, a precizat specialistul care a condus echipa chirurgicală la NYU Langone Health.

ADVERTISEMENT

Înainte de a vedea dacă transplantul de rinichi a fost sau nu unul reușit, Robert Montgomery preciza că, oricare ar fi rezultatul, cercetătorii au făcut oricum un pas înainte prin această descoperire.

„Indiferent ce se întâmplă când scot aceste cleme, vom învăța ceva foarte important pe care nimeni nu l-ar fi putut ști înainte”, a declarat Montgomery, liderul echipei de transplant.

După ce operația a fost realizată, medicul s-a declarat emoționat de faptul că rudele pacientei au avut încredere în acest demers atipic.

„A fost o experiență atât de emoționantă să vorbim cu această familie. Este uimitor că cineva ar fi atât de atent și altruist să fie deschis la ceva care nu este normalizat în cultura noastră… Este destul de extraordinar”, a spus medicul care a efectuat operația.

ADVERTISEMENT