News

Premieră în UE. Euronews își face stație TV în România. Care e data primei emisii

La propunerea Universității Politehnica din București, CNA a acordat marți o licență audiovizuală pe rețele de comunicații electronice unei noi stații, Euronews România.
09.11.2021 | 14:35
Premiera in UE Euronews isi face statie TV in Romania Care e data primei emisii
Premieră în UE. Euronews își face stație TV în România. Care e data primei emisii. Sursa Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit redactorului-șef al Euronews România, Andra Miron Diaconescu, noul canal va avea o arie de difuzare națională și internațională în format SD și HD (și în Republica Moldova) prin intermediul rețelelor RCS&RDS, Orange și Vodafone, cu care există ”discuții preliminare”, și o structură de programe care va include 60% producție proprie și 40% producții audiovizuale de la alți producători.

E primul proiect TV de acest fel din Uniunea Europeană

Miron a precizat, la solicitarea Monicăi Gubernat, membră a Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), că postul pe care îl reprezintă va oferi ca noutate ”informații de fond”, pe care le va primi datorită apartenenței la ”marea familie Euronews”. 

ADVERTISEMENT

„Vom putea să avem toate punctele de vedere, într-adevăr, atât la nivel național, cât şi internațional, şi venim cu un mod de lucru cu totul nou, care se bazează pe brandul Euronews, pe training-ul şi pe know-how-ul de la Euronews şi, bineînţeles, pe valorile în care noi credem din tot sufletul nostru, care sunt cele de independență şi de echidistanță”, a precizat Miron.

Cine vor fi vedetele noului canal TV

Cristian Coman, șeful Redacției Știri și redactor-șef adjunct, jurnalist cu o experiență de peste 29 de ani, trei producători executivi – Robert Stefanof, Ilie Nicola și Ștefan Vasile, Adriana Matei, Redacția Internațională, și Mari-Jeanne Ion, director de programe, vor forma personalul canalului.

ADVERTISEMENT

„Euronews România va avea o componentă foarte puternică digital. Ne dorim să creștem foarte mult conținutul atât în zona online, cât şi în cea de TV, şi să lucrăm integrat pe cele două platforme”, a adăugat Miron.

Când va apărea postul la TV

Potrivit Andrei Miron, președinte al CNA, primăvara anului viitor ”ar fi un orizont de timp realist” pentru începerea emisiei postului.

ADVERTISEMENT

„Vă spun sincer că privesc cu mare optimism. Salut acest proiect şi îmi doresc ca lucrurile să fie așa cum le-aţi prezentat pe întreaga durată a licenței, cei nou ani, pentru că am văzut multe proiecte teoretice frumoase, prezentate aici, în fața noastră, şi după ce obțineau licența lucrurile se transformau foarte mult. Într-adevăr aveți o garanție care ar trebui să vă ajute ca lucrurile să fie așa cum ne-ați povestit. E o provocare şi vom discuta peste câțiva ani măsura în care veți reuși să o îndepliniți”, a spus Pocora.

Un membru al CNA salută intenția

Mircea Toma, membru al CNA, a salutat sosirea postului pe scena media din România. În ianuarie, Euronews a decis să colaboreze cu Universitatea Politehnică din București în vederea lansării Euronews România, un nou canal de știri independent destinat publicului vorbitor de limbă română, fiind primul proiect de acest gen demarat în Uniunea Europeană. Noul canal de știri, care este o filială a brandului Euronews, va difuza știri locale, regionale, naționale și mondiale prin intermediul platformelor de televiziune și internet și va avea o echipă proprie de jurnaliști și reporteri din România și de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

„Salut inițiativa, pe care o consider ca un pas important pentru asigurarea pluralismului în spațiul media audiovizuale din România”, a transmis Mircea Toma.

Postul va lucra cu ”obiectivitate și imparțialitate”

Redactorul șef al postului, Andra Miron Diaconescu, a afirmat, în martie, că activitatea echipei pe care o va coordona va lucra pentru public cu obiectivitate și imparțialitate.

„Euronews este un brand internațional pe care românii îl cunosc foarte bine, iar faptul că voi conduce echipa din România mă învestește cu o foarte mare responsabilitate. Rolul meu va fi să creez, pentru început, această echipă, iar ea va lucra în slujba publicului cu obiectivitate, cu imparțialitate şi va aduce diversitatea informației. Voi avea grijă ca echipa Euronews România să fie dedicată valorilor Euronews World, bazate pe independentă, etică și integritate și va respecta linia editorială a Euronews World ‘All Views’”, a precizat Andra Miron Diaconescu.

ADVERTISEMENT