Fotbal international

Ovidiu Hațegan scrie istorie pentru UEFA! Controversele, scandalurile și momentele emoționante ale românului pe plan european

08.12.2020 | 13:44
Ovidiu Hategan scrie istorie pentru UEFA Controversele scandalurile si momentele emotionante ale romanului pe plan european
ADVERTISEMENT

Ovidiu Hațegan devine primul arbitru român care a bifat șase meciuri consecutive în grupele Ligii Campionilor, după ce a fost delegat la partida dintre Paris Saint-Germain și Istanbul Basaksehir.

Al șaselea meci în Liga Campionilor al unuia dintre cei mai buni arbitri români se va disputa marți, de la ora 22:00, pe stadionul Parc des Princes, iar centralul va fi ajutat de asistenții Octavian Șovre si Sebastian Gheorghe, al patrulea oficial fiind Sebastian Colțescu.

ADVERTISEMENT

FANATIK și-a propus o trecere în revistă a celor mai importante momente din cariera incredibilă a lui Ovidiu Hațegan, un arbitru foarte apreciat la nivel internațional și despre care UEFA tocmai a realizat un documentar care merită cu siguranță văzut.

Ovidiu Hațegan intră în istoria arbitrajului românesc, după ce a fost delegat la 6 partide în acest sezon de Liga Campionilor

Ovidiu Hațegan este în ultimii ani arbitrul numărul 1 al fotbalului românesc și a oficiat la centru zeci de partide internaționale din cele mai importante competiții: UEFA Champions League, Europa League, Campionatul Mondial al Cluburilor și meciuri din preliminariiile Campionatelor Europene și Mondiale, având în spate o carieră de 24 de ani.

ADVERTISEMENT

Arădeanul a împlinit 40 de ani pe 14 iulie și este arbitru cu ecuson FIFA de mai bine de 12 ani. În Liga 1, a debutat în 2006, după zece ani în care a arbitrat la ligile inferioare, iar din 2015 face parte din Grupul de Elită al arbitrilor UEFA.

Ce meciuri a arbitrat Ovidiu Hațegan în acest sezon al UEFA Champions League:

  • PSG – Istanbul Basaksehir
  • Șahtior Donețk – Real Madrid 2-0
  • Dinamo Kiev – Juventus 0-2
  • Atletico Madrid – Salzburg 3-2
  • Atalanta – Liverpool 0-5
  • Manchester United – Istanbul Basaksehir 4-1
ADVERTISEMENT

Ovidiu Hațegan însă nu are de gând să se oprească aici, iar visul său rămâne să arbitreze o finală de UEFA Champions League, performanță de care a fost aproape chiar în ultimul sezon, când a fost rezerva italianului Daniel Orsato la finala dintre Bayern Munchen și PSG: „Să luăm încet lucrurile. Finala Ligii Campionilor o sa vină când o să fiu pregătit, cu siguranţă“, spunea arbitrul român în urmă cu aproximativ doi ani.

Uultimul arbitru român care a condus o finală de Champions League  a fost Ion Crăciunescu, în 1995: Ajax – AC Milan 1-0, iar primul Nicolae Rainea în sezonul 1982/1983 (Hamburg – Juventus 1-0).

ADVERTISEMENT

Ovidiu Hațegan a ratat prezența la CM din 2018 din cauza unui meci de baraj controversat: Irlanda de Nord – Elveția

În acel „meci cu cântec”, Elveția s-a calificat la Cupa Mondială în urma unui penalty dictat eronat de arbitrul român, care a văzut henț la o fază din minutul 58, la care mingea l-a lovit pe Corry Evans în spate, iar echipa din „Țara Cantoanelor” câștiga cu 1-0 chiar la Belfast, pe Windsor Park. În urma acelui meci, Oviudu Hațegan a pierdut șansa de a arbitra la Campionatul Mondial din Rusia, decizia sa influențând decisiv rezultatul partidei.

Fostul internațional Keith Gillespie (42 de ani, 86 de meciuri și două goluri la naționala Irlandei de Nord) l-a desființat pe arbitrul român din postura de comentator al BBC, Hațegan fiind atacat de toată opinia publică din Irlanda de Nord: „Elvețienii nici măcar n-au cerut penalty, ceea ce e și mai rău pentru arbitru. E ridicol să dai un astfel de penalty. Au fost două decizii împotriva noastră. Un cartonaș roșu neacordat Elveției și acum asta. E dureros”, spunea Gillespie la BBC.

Selecționerul Irlandei de Nord, Michael O’Neill, l-a atacat și el pe Haţegan: „Sunt uimit de decizia arbitrului. Mingea l-a lovit mai mult în spate pe Evans. Este incredibil cum s-a acordat acest penalty. Nimeni nu a cerut lovitura de pedeapsă şi am crezut că arbitrul a fluierat un fault sau un ofsaid. A fost un moment decisiv în meci şi ne simţim foarte rău acum. Există multă mânie, dar sper să ne fie folositoare pentru retur”, tirul acuzelor la adresa arbitrului român nu s-a oprit, fiind extrem de criticat și de fostul internaţional nord-irlandez John O’Neill sau de realizatorul emisiunii BBC Radio 5, Collin Murray, care a spus că în fotbal trăim vremuri întunecate.

Ovidiu Hațegan a fost primul arbitru român care a participat la un Campionat European după 28 de ani și are șanse mari să fie desemnat și la EURO 2021

Hațegan a arbitrat meciuri din preliminariile Campionatului European din 2012 și din preliminariile Campionatului Mondial din 2014, primul turneu final fiind însă EURO 2016. A fost primul arbitru român după o pauză de 28 de ani care a fost „la centru” la un turneu final, după timișioreanul Ioan Igna, care a condus meciuri la EURO 1998. Ultima prezență la un turneu final a fost cea a tușierului timişorean Nicolae Grigorescu, la EURO 2000.

Ovidiu Hațegan a condus două meciuri la Campionatul European din 2016 (Franța), ambele din faza grupelor, fiind ajutat de tușierii Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe şi de arbitrii asistenţi adiţionali Sebastian Colţescu şi Alexandru Tudor.

  • Polonia – Irlanda de Nord (1-0)
  • Irlanda – Italia (1-0)

Ovidiu Hațegan are un an 2020 excelent, fără greșeli majore și este în cărți pentru a fi nominalizat și pentru partidele dintre cadrul Campionatului European din 2021, mai ales după seria incredibilă de meciuri din grupele UEFA Champions League și pare că e pregătit să își implinească visul: finala Ligii Campionilor.

Ovidiu Hațegan a aflat despre moartea mamei sale în timpul unui meci

Ovidiu Hațegan a impresionat o lume întreagă după ce a arbitrat deși tocmai aflase că mama sa a decedat, oferind un moment emoționant la finalul meciului dintre Germania și Olanda din Liga Națiunilor. La pauza partidei, românul a primit vestea tragică a decesului mamei sale, dar a continuat să se comporte ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. La final însă durerea a fost mai puternică şi Haţegan a izbucnit în lacrimi. Moment în care de el s-a apropiat uriaşul din defensiva Olandei şi a lui Liverpool, Virgil van Dijk, care l-a îmbrăţişat, l-a felicitat pentru modul în care arbitrase şi a căutat să îl consoleze cum a putut mai bine.

Cele mai importante meciuri arbitrate de Ovidiu Hațegan în sezonul trecut:

  • Champions League: Rosenborg – Dinamo Zagreb 1-1
  • Champions League: Borussia Dortmund – Barcelona 0-0
  • Preliminarii Euro: Turcia – Albania 1-0
  • Champions League: Ajax – Chelsea 0-1
  • Preliminarii Euro: Țara Galilor – Ungaria 2-0
  • Europa League: Bașakșekir – AS Roma 0-3
  • Champions League: Valencia – Atalanta 3-4
  • Champions League: Bayern Munchen – Chelsea 4-1

Există însă un antrenor care îi cere mereu socoteală lui Ovidiu Hațegan. Este vorba despre antrenorul lui FC Liverpool, Jurgen Klopp, cu care arbitrul român a avut două momente extrem de tensionate: Klopp i-a cerut explicații lui Hațegan pentru golul anulat lui Mane în meciul cormoranilor cu FC Porto, când românul a fost cel de-al patrulea arbitru. Un alt episod între cei doi a avut loc chiar în acest sezon, când neamțul i-a reproșat lui Hațegan neacordarea unei lovituri de la unsprezece metri, iar antrenorul lui Liverpool a văzut cartonașul galben pentru protestele repetate la adresa arbitrului român din timpul partidei cu Atalanta câștigată cu scorul de 5-0.

Ovidiu Hațegan a arbitrat și la Campionatul Mondial al Cluburilor, care a avut loc în perioada 11 – 21 decembrie 2019, în Qatar, la Doha, Hațegan fiind Hațegan delegat de UEFA pentru a conduce delegația europeană de arbitri de la Campionatul Mondial al Cluburilor.

Meciurile arbitrate de Hațegan la Campionatul Mondial al Cluburilor din 2019:

  • Monterrey – Al Sadd, scor 3-2
  • Al Hilal – Monterrey 2-2, 4-3 după executarea loviturilor de departajare (finala mică)

„Este o mândrie că putem reprezenta țara. O mândrie că suntem români la acest nivel. Este un sentiment fantastic să auzi imnul Champions League, iar ceea ce facem noi cred că aduce mândrie tuturor românilor. Reprezentăm România cu brio.

Sentimentul din spatele succesului este munca. Munca asiduă, iar cei apropiați mie știu ce sacrificii am făcut. Sunt 24 de ani de muncă. Noi, ca și arbitri elite, avem un program de la preparatorul fizic pe care-l urmăm”.  – Ovidiu Hațegan

Cifrele carierei lui Ovidiu Hațegan:

  • 24 de ani de arbitraj
  • 14 ani de când arbitrează în Liga 1
  • 12 ani de când este arbitru cu ecoson FIFA
  • 5 ani de când este arbitru al Grupului de Elită UEFA
  • 36 de meciuri a arbitrat Ovidiu Hațegan în Liga Campionilor
ADVERTISEMENT