News

Premierii României, probleme numeroase cu justiția. Care sunt șefii de Executiv certați cu legea

Șefii de Executiv din România, probleme cu legea. Ce premieri au ajuns în instanță după momentul decembrie 1989
09.09.2022 | 09:03
Premierii Romaniei probleme numeroase cu justitia Care sunt sefii de Executiv certati cu legea
Ce probleme cu Justiția au avut premierii României. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, România a punctat serios la capitolul premieri certați cu legea. După ce țara s-a scuturat de comunism, guvernul a intrat într-o nouă eră, una pe care oamenii o așteptau cu interes. Nu a durat mult până când au apărut primele proteste și nemulțumiri. Felul în care era gestionată țara, dar și direcția spre care se îndrepta au făcut ca Executivul să-și regândească traiectoria de câteva ori.

Ce premieri au avut probleme cu legea

Petre Roman a fost primul om care a condus Palatul Victoria după ce Nicolae Ceaușescu a fost judecat, condamnat și executat. Cu un capital de imagine uriaș, acesta a avut parte de câteva momente dificile, momente pentru care a fost nevoit să răspundă ani de zile. Vorbim, în primul rând, despre Dosarul Revoluției, acolo unde procurorii au cerut urmărirea sa penală. Înalta Curte de Casație și Justiție nu a fost de acord cu redeschiderea, una care s-ar fi făcut pentru infracțiuni contra umanității.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Petre Roman a avut probleme serioase și în dosarul Mineriadei din 1990, dosar în care a fost inculpat alături de alte 12 nume grele, printre care și fostul președinte, Ion Iliescu.

Funcția de prim ministru a fost apoi preluată de Theodor Stolojan, însă nici liberalul nu a scăpat de problemele cu legea. La ani distanță, acesta a fost chemată în instanță, în calitate de martor, în dosarul ALRO.

ADVERTISEMENT

Patru ani de zile a stat Nicolae Văcăroiu în fruntea Executivului. Nu a intrat în multe scandaluri, dar cât timp a fost președinte al Curții de Conturi, acesta s-a contrat serios cu mai mulți salariați ai instituției. Peste 1300 dintre ei au mers în instanță pentru a-și căuta dreptatea.

Fostul primar al Capitalei, țărănistul Ciorbea s-a cocoțat până pe scaunul de premier. A bifat de curând o altă funcție importantă, aceea de Avocat al Poporului. Și el a fost audiat în calitate de martor în Dosarul Mineriadei. Mai mult decât atât, a fost pus la zid și acuzat că face jocurile lui Liviu Dragnea. Pentru demiterea lui s-au strâns atunci zeci de mii de semnături.

ADVERTISEMENT

Mugur Isărescu a folosit funcția de premier drept rampă de lansare pentru candidatura la alegerile prezidențiale. Nu a rupt gura târgului și a ratat atunci jackpott-ul. Și el a avut probleme cu legea după ce a fost acuzat de CNSAS de colaborare cu fosta Securitate.

Adrian Năstase a fost campion al dosarelor. Fostul premier PSD a jonglat ani buni cu mai multe instanțe, însă a sfârșit în cele din urmă în închisoare. Năstase a fost nevoit să justifice proveniența unor geamuri de tip termopan și a mai multor materiale de construcție pentru locuințele sale în Dosarul Zambaccian 1. În Zambaccian 2 a fost controlat pentru modalitatea în care s-au realizat anumite numiri în funcții publice.

ADVERTISEMENT

A urmat Trofeul Calității, dosar în care au fost analizați banii folosiți de Năstase în cursa prezidențială din 2004. Nu în ultimul rând, fostul premier a dat explicații în legătură cu moștenirea de un milion de dolari pe a spus că a primit-o de la mătușa soției, Tamara Cernasov.

Călin Popescu Tăriceanu a avut și el parte de numeroase dosare. Abuz în serviciu, mită de 800 de mii de euro în dosarul licenţelor Microsoft, dar și parte în retrocedarea frauduloasă a Fermei Băneasa, toate s-au aflat pe lista problemelor fostului premier.

Emil Boc a fost audiat în dosarul Poșta Română, dar și în dosarul medicului Mihai Lucan, acuzat de delapidare şi suspectat că s-a îmbogăţit folosind banii şi aparatura Institutului de la Cluj. Cătălin Predoiu și Mihai Răzvan Ungureanu au stat puțin în funcție și n-au avut probleme cu legea nici după ce au plecat de la Palatul Victoria.

Victor Ponta a fost audiat în dosarul Turceni- Rovinari pentru fapte comise în perioada în care activa ca avocat. A urmat scandalul plagiatului în lucrarea de doctorat, dar și Tel Drum. Sorin Cîmpeanu, Dacian Cioloş, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose sau Viorica Dăncilă au scăpat de dosare.

Ludovic Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016. Procurorii DNA l-au acuzat atunci că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite. Un alt liberal, Florin Cîțu a avut probleme cu legea în Statele Unite ale Americii, acolo unde a condus sub influența băuturilor alcoolice. Ultimul pe listă, Nicolae Ciucă are și el problemele lui. Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care acesta a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat.

ADVERTISEMENT