Premierul populist al Slovaciei a făcut aceste declarații înaintea unei vizite la Kiev, acolo unde urmează să se întâlnească cu omologul său ucrainean. Robert Fico a mai susținut că Ucraina nu poate fi primită în NATO pentru că nu este o țară suverană, fiind deplin sub controlul Statelor Unite.
Slovacia respinge admiterea Ucrainei în NATO și este pregătită să se opună prin veto aderării acestei țări dacă va fi necesar, a declarat sâmbătă premierul slovac, Robert Fico, la postul public de radio RTVS.
Această declarație vine în contextul în care Fico urmează să se deplaseze miercuri în Ucraina pentru a se întâlni cu omologul său Denys Shmyhal pentru discuții în orașul de frontieră Uzhhorod. Deși unul dintre motivele vizitei a fost prezentarea unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina, el va clarifica, de asemenea, pozițiile slovace divergente față de dorințele Ucrainei, a declarat premierul.
“Îi voi spune că vom bloca și ne vom opune prin veto aderării Ucrainei la NATO, pentru că nu ar fi altceva decât baza pentru un al treilea război mondial”, a declarat Fico.
Fico a declarat că intenționează să anunțe la întâlnirea cu Șmechal că va bloca pe toate căile posibile aderarea Ucrainei la NATO. “Această politică are o mare importanță pentru mine”, a spus Fico. El a spus că Ucraina se află sub “influența absolută a SUA”.
“Ucraina nu este o țară independentă și suverană. Ucraina se află sub influența și controlul total al Statelor Unite”, a spus premierul slovac, care a lăsat să se înțeleagă că va trebui să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei.
“Trebuie să existe un fel de compromis, care va fi foarte dureros pentru ambele părți. La ce se așteaptă acestea? Ca rușii să părăsească Crimeea, Donbas și Luhansk? Asta nu este realist”, a declarat Fico.
Slovacia, care este membră a NATO din 2004, a fost mult timp unul dintre cei mai aprigi susținători ai Ucrainei în campania defensivă împotriva invaziei rusești lansată în februarie 2022. Cu toate acestea, când guvernul naționalist al lui Fico a preluat conducerea în octombrie anul trecut, a decis să nu mai furnizeze arme Kievului, deși Bratislava continuă să trimită sisteme de deminare și generatoare diesel în cazul unor atacuri rusești asupra centralelor electrice, de exemplu.
Fico a declarat sâmbătă că Slovacia este în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, atât timp cât țara îndeplinește aceleași condiții ca și ceilalți candidați. Nu va avea loc o conferință de presă comună după întâlnirea cu Șoimal, deoarece părțile ucrainene au respins acest lucru, a mai precizat Fico.
Premierul, criticat de adversarii săi ca fiind “pro-rus”, a subliniat încă o dată că Slovacia nu va mai furniza arme din stocurile armatei sale țării vecine, dar va continua să permită vânzările de arme de către companiile de apărare slovace.
Anterior, în timpul unei conferințe de presă cu premierul ungar Viktor Orbán, Fico a reiterat afirmația sa anterioară potrivit căreia războiul Rusiei împotriva Ucrainei “nu are o soluție militară”.
Ulterior, el a recurs la reluarea flagrantă a narațiunii propagandistice rusești potrivit căreia Occidentul “a interzis conducerii politice ucrainene să încheie un armistițiu” cu Rusia la începutul invaziei la scară largă, deoarece “s-a bazat pe ideea că, prin vărsarea de miliarde [de dolari] și arme în Ucraina, Ucraina va livra pe tavă ursul rusesc rănit”.