News

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2022. Svante Pääbo, laureat “pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană”

A început sezonul Premiilor Nobel. Svante Pääbo a câștigat trofeul pentru Fiziologie sau Medicină pentru descoperirile privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană
03.10.2022 | 13:09
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina 2022 Svante Paabo laureat pentru descoperirile sale privind genomul homininilor disparuti si evolutia umana
Svante Pääbo este laureatul Nobelului pentru Medicină 2022 Foto: Max Planck Institute
ADVERTISEMENT

În fiecare octombrie, comitetele din Suedia și Norvegia desemnează laureații premiilor pentru științe, literatură și economie și pace. În total, sunt acordate șase premii.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2022

Comitetul Nobel de la Karolinska Institutet a decis luni să îi acorde Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2022 lui Svante Pääbo “pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană”.

ADVERTISEMENT

”Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: secvențierea genomului Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, a făcut o descoperire senzațională a unui hominin necunoscut până atunci, Denisovanii.

De asemenea, Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene de la acești hominini dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.

ADVERTISEMENT

Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenomica. Prin dezvăluirea diferențelor genetice care îi deosebesc pe toți oamenii vii de homininii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru explorarea a ceea ce ne face să fim unici”, se arată în comunicatul de presă al Karolinska Institutet.

Cine este Svante Pääbo?

Svante Pääbo s-a născut în 1955 la Stockholm, Suedia. Și-a susținut teza de doctorat în 1986 la Universitatea din Uppsala și a fost bursier postdoctoral la Universitatea din Zürich, Elveția, și mai târziu la Universitatea din California, Berkeley, SUA.

ADVERTISEMENT

A devenit profesor la Universitatea din München, Germania, în 1990. În 1999, a fondat Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, unde este încă activ. De asemenea, deține un post de profesor adjunct la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa, Japonia.

Comitetul Nobel, format din 50 de profesori de la Karolinska Institutet, acordă Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Comitetul Nobel al acesteia evaluează nominalizările. Din 1901, Premiul Nobel este acordat oamenilor de știință care au făcut cele mai importante descoperiri în beneficiul omenirii.

ADVERTISEMENT
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni...
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni renașterea unui club de tradiție din România: „Voi readuce echipa în top!” » A pierdut primăria la 200 de voturi!
Cum au tratat publicațiile neoficiale ale AUR anularea alegerilor prezidențiale. „Lovitura de stat”...
Cum au tratat publicațiile neoficiale ale AUR anularea alegerilor prezidențiale. „Lovitura de stat” și „dictatorul Iohannis”, finanțate din bani publici
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai...
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai Bobonete. Îl acuză de vulgaritate: “La noi pot veni și copiii”
„Îi cunoșteau obiceiurile”. Detaliile operațiunii de lichidare a liderului pro-rus în Donețk
„Îi cunoșteau obiceiurile”. Detaliile operațiunii de lichidare a liderului pro-rus în Donețk
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a...
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a susținut-o la prezidențiale: „Te trezești chiar degeaba?”
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de...
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de socializare înainte de precheziția mascaților. Ce postase acolo
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor...
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor Răileanu: ”Cu miliarde de utilizatori este, practic, tot un actor statal”
Sirianul la a cărui fermă a avut loc întâlnirea dintre Călin Georgescu și...
Sirianul la a cărui fermă a avut loc întâlnirea dintre Călin Georgescu și Horațiu Potra era mai de mult în vizorul autorităților. Motivul pentru care i s-a confiscat o armă
Ziua în care apele s-au înnegrit, iar păsările și-au oprit zborul. Lumea s-a schimbat...
Ziua în care apele s-au înnegrit, iar păsările și-au oprit zborul. Lumea s-a schimbat pentru totdeauna
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e...
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e lângă mine zi şi noapte!
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
CUTREMUR în POLITICĂ! Au DECIS ACUM! Moment CRUCIAL
CUTREMUR în POLITICĂ! Au DECIS ACUM! Moment CRUCIAL
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul...
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul ezoteric Călin Georgescu
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări!...
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena