În fiecare octombrie, comitetele din Suedia și Norvegia desemnează laureații premiilor pentru științe, literatură și economie și pace. În total, sunt acordate șase premii.
Comitetul Nobel de la Karolinska Institutet a decis luni să îi acorde Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2022 lui Svante Pääbo “pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană”.
”Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: secvențierea genomului Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, a făcut o descoperire senzațională a unui hominin necunoscut până atunci, Denisovanii.
De asemenea, Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene de la acești hominini dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.
Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenomica. Prin dezvăluirea diferențelor genetice care îi deosebesc pe toți oamenii vii de homininii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru explorarea a ceea ce ne face să fim unici”, se arată în comunicatul de presă al Karolinska Institutet.
Svante Pääbo s-a născut în 1955 la Stockholm, Suedia. Și-a susținut teza de doctorat în 1986 la Universitatea din Uppsala și a fost bursier postdoctoral la Universitatea din Zürich, Elveția, și mai târziu la Universitatea din California, Berkeley, SUA.
A devenit profesor la Universitatea din München, Germania, în 1990. În 1999, a fondat Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, unde este încă activ. De asemenea, deține un post de profesor adjunct la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa, Japonia.
Comitetul Nobel, format din 50 de profesori de la Karolinska Institutet, acordă Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Comitetul Nobel al acesteia evaluează nominalizările. Din 1901, Premiul Nobel este acordat oamenilor de știință care au făcut cele mai importante descoperiri în beneficiul omenirii.