News

Preotul Cătălin Moroșan a murit la Spitalul Județean Constanța. Cu o lună în urmă înghițise o substanță toxică

Cătălin Ioan Moroșan-Olari era internat în comă profundă de la sfârșitul lunii ianuarie după ingerarea unei „substanțe necunoscute”
02.03.2023 | 15:54
Preotul Catalin Morosan a murit la Spitalul Judetean Constanta Cu o luna in urma inghitise o substanta toxica
Preotul Cătălin Moroșan a încetat din viață la vârsta de 30 de ani Foto: Facebook Cătălin Moroșan
ADVERTISEMENT

Preotul, în vârstă de 30 de ani, a fost internat la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean, pe 27 ianuarie 2023. Medicii au fost, încă de la acel moment, rezervați cu privire la șansele sale de supraviețuire.

Preotul Cătălin Moroșan a murit la Spitalul Județean Constanța

„Pacientul beneficiază de tratament maximal în cadrul secţiei de terapie intensivă, este în stare foarte gravă în continuare, iar medicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte prognosticul”, a declarat, pe 3 februarie, Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța, la o săptămână după ce tânărul prelat fusese internat. După mai bine de o lună de agonie, preotul Cătălin Moroșan a murit în dimineața zilei de miercuri, 1 martie.

ADVERTISEMENT

Asupra întregului incident au planat mai multe suspiciuni. Au existat voci care au susținut că preotul a încercat să se sinucidă. Ipoteza a fost negată de soția lui Cătălin Moroșan. ”Îmi cunosc soţul de când era mic copil, deci îl cunosc cel mai bine. Şi ştiu că nu ar putea să facă ceva necugetat cum se speculează. Asta făcea şi în momentul în care i s-a făcut rău. El era pe telefon şi trimitea oamenilor rugăciuni”, a declarat atunci Mihaela Moroșan, citată de Observator News.

Ea a adăugat că nu-și explică cum s-a îmbolnăvit brusc soțul său. „A ieşit de-acasă, deci a plecat de-acasă ca tot omul, bine. La prânz a ajuns acasă, am petrecut împreună timp, am luat masa împreună și i s-a făcut rău, am chemat ambulanţa şi l-am adus la spital.” După internare, medicii au stabilit că preotul înghițise o substanță toxică.

ADVERTISEMENT

O altă speculație a apărut după ce arhiepiscopul Teodosie a fost acuzat de tentativă de omor de către Cristi Călin, cunoscut drept „călugărul-amant”. Plângerea penală a fost clasată însă de procurorul Teodor Niță. În plus, procurorul a dispus disjungerea către Parchetul Judecătoriei Constanța a cauzei ce-l privește pe Cristi Călin, în baza articolului 268 din Codul penal, inducerea în eroare a organelor judiciare.

Reacția ÎPS Teodosie la acuzațiile ce i se aduc

Arhiepiscopul Tomisului a avut și o reacție, transmisă publicului prin intermediul avocatului său, după ce, pe lângă acuzația de tentativă de omor a fost acuzat și că ar împiedica transferul preotului la un spital din București.

ADVERTISEMENT

“În urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la starea de sănătate a pr. Cătălin Moroșan și acuzele aduse înaltpreasfințitului Părinte Teodosie că nu se implică pentru a facilita procedura de transfer a preotului la un Spital din București, facem următoarele precizări:

Arhiepiscopul Tomisului nu are competențe medicale, motiv pentru care nu se poate pronunța în ce privește actul medical, Înaltpreasfinția sa având încredere că echipa de medici care se ocupa de preotul Cătălin Moroșan va demara protocolul transferului la un spital din Capitală, dacă acest lucru se va impune. ÎPS Teodosie nu dorește sa influențeze actul medical deoarece acest lucru ar însemna o încălcare a legii, întrucât și-ar depăși competențele. (…)

ADVERTISEMENT

Cu privire la informațiile prin care se prezintă opiniei publice faptul că preotul în cauză ar fi fost demis din anumite funcții administrative, facem precizarea ca acest aspect nu reprezintă o sancțiune aplicată părintelui, ci reprezintă dinamismul caracteristic din administrația bisericească, conform Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române, misiunea principală a preotului fiind aceea de a sluji la sfântul Altar.

Va aducem la cunoștință ca Arhiepiscopul Tomisului se informează permanent despre evoluția medicală a preotului Cătălin Moroșan, se roagă pentru acesta, dând dispoziție tuturor preoților din subordine să facă slujbe speciale pentru însănătoșirea părintelui”, se arăta în punctul de vedere transmis de Arhiepiscopul Tomisului.

La finele anului trecut,preotul Cătălin Moroșan a fost schimbat din funcția de administrator al centrului de tratament de la Costinești, printr-o decizie din 8 decembrie 2022, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României pe 11 ianuarie 2023. De asemenea, a fost înlocuit din funcția de paroh al Bisericii de la Gară.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă