Life

Părintele Vasile Benchea, înmormântat astăzi. Preotul a fost lovit de tren

Părintele Vasile Benchea a fost condus pe ultimul drum după ce la începutul săptămânii a fost lovit din plin de un tren de marfă. Bărbatul a decedat pe loc.
25.11.2021 | 19:31
Parintele Vasile Benchea inmormantat astazi Preotul a fost lovit de tren
Vasile Benchea, condus pe ultimul drum. Preotul a fost lovit de un marfar. Sursa foto: reintregirea.ro
ADVERTISEMENT

Preotul din Blaj, județul Alba, și-a găsit sfârșitul în cursul zilei de luni, 22 noiembrie 2021, în jurul orei 18:30. Părintele se afla în zona Gării CFR Blaj, la ieșirea spre localitatea Valea Lungă.

Din păcate, nu a auzit semnale acustice emise de mecanicul locomotivei, deși au fost mai multe. Preotul, care slujea la Biserica Sfânta Maria a fost lovit din plin.

ADVERTISEMENT

Vasile Benchea a fost condus pe ultimul drum de foarte mulți enoriași și persoane din zona în care a slujit de-a lungul anilor. O întreagă comunitate l-a plâns pe părinte.

Vasile Benchea, condus pe ultimul drum. Preotul a fost lovit de un marfar

Preotul în vârstă de 62 de ani a lăsat în urma sa o familie îndurerată. Slujba de înmormânatare a fost oficiată în cursul zilei de joi, 25 noiembrie, chiar de sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

ADVERTISEMENT

Potrivit reintregirea.ro, slujba a fost oficiată la ora 12:00 de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei și s-a desfășurat în biserica Adormirea Maicii Domnului din Blaj.

Cine a fost preotul Vasile Benchea, decedat la 62 de ani

Născut în satul Lupu din județul Alba, la data de 24 februarie 1959, Vasile Benchea a venit pe lume într-o familie normală. Părinți i-au fost Gheorghe și Rozalia, care au fost binecuvântați cu mai mulți copii.

ADVERTISEMENT

Patru băieți și trei fete: Gheorghe, Paraschiva, Ilarie, Maria, Ana, Ioan și Vasile s-au născut în familia regretatului preot din Blaj. Toți cei 4 fii au urmat cursuri de teologie și au devenit slujitori vrednici ai Sfântului Altar.

Vasile Benchea a urmat studiile primare și gimnaziale în satul natal, iar apoi s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca, în perioada anilor 1975-1980. Mai târziu, a efectuat stagiul militar.

ADVERTISEMENT

În perioada 1980 – 1981 a urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu. Preotul a obținut licența în teologie în anul 1985, cu tema „Cunoașterea lui Dumnezeu”. Coordonator i-a fost părintele profesor Ioan I. Ică.

Pe 16 august 1987, se căsătorește cu tânăra Cleja Neli Gabriela. În anul 1988 i se naște primul copil, Ciprian, în timp ce al doilea urmaș a venit pe lume în anul 1991, primind numele de Gabriel.

Preotul Vasile Benchea, cetățean de onoare în Blaj

Vasile Benchea a fost numit preot în municipiul Blaj în 1990, unde vreme de 20 de ani s-a dedicat construirii unei biserici ce a fost sfințită pe 5 septembrie 2010 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Lăcașul de cult are două hramuri: „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”.

La momentul respectiv avea să fie numit Cetățean de Onoare al Blajului. Regretatul părinte a primit atunci un portret al Mitropolitului Andrei Șaguna, realizat de pictorul Emil Comșa, dar și crucea patriarhală.

Părintele a lucrat și cu copiii, asta pentru că a predat religie la Școala Generală cu clasele I-VIII „Toma Cocișiu” din Blaj (1990-1991) și la Liceul Pedagogic din Blaj (1991-1994). Timp de trei ani a predat un curs de Spiritualitate la „Colegiul de Institutori” din Blaj, din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

ADVERTISEMENT