News

Presa din Italia, despre scandalul pe care l-a făcut Diana Șoșoacă: „Un jurnalist sechestrat în biroul unui senator anti-vaccinist”

Scandalul dintre senatoarea Diana Șoșoacă și echipa de televiziune din Italia a fost prezentat pe larg de presa italiană. Jurnalista Lucia Goracci a povestit ce a pățit în România.
14.12.2021 | 14:49
Presa din Italia despre scandalul pe care la facut Diana Sosoaca Un jurnalist sechestrat in biroul unui senator antivaccinist
ADVERTISEMENT

Senatoarea Diana Șoșoacă a devenit o figură cunoscută în Italia după incidentul petrecut în biroul său de avocatură, unde urma să acorde un interviu jurnalistei Lucia Goracci, de la televiziunea Rai Uno.

Eliberați grație intervenției Ambasadei Italiei

„Închiși în birou, loviți și percheziționați. Asta i s-a întâmplat unei echipe de jurnaliști a Tg1 trimisă în România pentru a o intervieva pe senatoarea anti-vaccinistă Iovanovici Șoșoacă. Conform celor relatate de corespondentul televiziunii publice și unei înregistrări video, Lucia Goracci, jurnaliștilor li s-a permis să adreseze câteva întrebări despre situația pandemiei din țară“, a scris La Stampa.

ADVERTISEMENT

„Senatoarea a negat mai întâi cu fermitate însăși existența pandemiei, apoi, presată de jurnalistă, a încuiat biroul și a sunat la poliție. Senatoarea le-a cerut agenților care au intervenit prompt să percheziționeze echipa și să șteargă imaginile înregistrate. A fost nevoie de opt ore, a dezvăluit Lucia Goracci, pentru ca situația să revină sub control, grație intervenției Ambasadei Italiei“, a mai scris cotidianul menționat.

„Ne așteptăm ca guvernul italian și Uniunea Europeană să ceară explicații“

Il Giornale anunță că o echipă de la Rai 1 a fost atacată de o senatoare anti-vaccinistă din România. „Ceea ce i s-a întâmplat echipei RAI este grav“, notează ziarul.

ADVERTISEMENT

„România își cere scuze pentru agresiunea gravă asupra corespondentei Rai Lucia Goracci și a colaboratorilor săi. Dacă Bucureștiul este încă în Europa, astfel de evenimente nu trebuie să se întâmple. O jurnalistă sechestrată în biroul unei senatoare no-vaxx în timpul unui interviu, luată la pumni în fața poliției care ar fi trebuit să o protejeze și apoi percheziționată și ținută ore în șir în secția de poliție“, se arată într-o notă a conducerii sindicatului Usigrai al televiziunii publice italiene, publicată de Il Giornale.

„Ne așteptăm ca guvernul italian și Uniunea Europeană să ceară guvernului României explicații cu privire la cele întâmplate“, se arată în comunicatul citat.

ADVERTISEMENT

„Toți vor fi judecați, va fi un Nürnberg 2“

Corriere della Sera a prezentat imaginile video înregistrate de echipa Rai care a fost sechetrată în biroul senatoarei Șoșoacă. „După câteva întrebări despre pandemia din România și despre condițiile din spitalele din țară, senatoarea a încuiat în biroul său echipa de la Tg1 și a chemat poliția. Jurnaliștii au fost eliberați doar datorită intervenției ambasadei italiene și după ce au fost loviți și percheziționați“, scrie ziarul.

Site-ul adnkronos.com a relatat pe larg despre incidentul petrecut la București.

„Ce pandemie? Zero morți? Toți vor fi judecați, va fi un Nürnberg 2“, tună parlamentarul care mai întâi mă pune la ușă, apoi – povestește Goracci – ne încuie și sună spunând că ‘niște oameni au pătruns în biroul meu și mă amenință’. Reușesc să ies, spun polițiștilor ce s-a întâmplat. Mă întorc cu agenții la colegii mei închiși de ceva vreme, dar încă un șoc: pare că noi am devenit criminali, așa că soțul ei mă lovește cu pumnul, spune jurnalista italiană“.

ADVERTISEMENT

„Senatoarea le ordonă polițiștilor să-i percheziționeze pe jurnaliști, pe care îi acuză și că ar fi furat, și să ștergă toate imaginile. Ancheta, reporterul și operatorii s-au terminat doar opt ore mai târziu, grație intervenției Ambasadei Italiei“, a scris adnkronos.com.

Soțul Dianei Șoșoacă, plasat sub control judiciar

Scandalul a început după ce senatoarea Diana Şoşoacă a sunat la 112, vineri, 10 decembrie, în timpul unui interviu pe care îl acorda la sediul cabinetului său de avocatură unei echipe de televiziune din Italia. Conflictul a izbucnit pe fondul întrebărilor adresate de jurnalişti.

Poliţia Capitalei a anunţat luni că în acest caz au fost deschise două dosare penale, dintre care unul pentru ultraj. Cel vizat de acest dosar este Silvestru Şoşoacă, soţul senatoarei, acuzat că a agresat un poliţist care a mers vineri la cabinetul Dianei Şoşoacă.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat că Silvestru Şoşoacă a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

„La data de 10.12.2021, în jurul orei 16:00, prin intermediul unui apel la serviciul de urgenţă 112, s-a solicitat intervenţia organelor de poliţie la un imobil de pe raza Sectorului 1 Bucureşti. În momentul în care organele de poliţie au ajuns la imobil, inculpatul a agresat unul dintre agenţii de poliţie, respectiv l-a împins izbindu-l de perete, i-a pus o mână în gât, după care l-a tras de uniforma de poliţie, cauzându-i suferinţe fizice“, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Diana Șoșoacă a declarat că soţul ei a fost chemat la audieri într-un dosar de ultraj, deşi acesta nu a făcut decât să o apere în faţa unei jurnaliste. Senatoarea a mai spus că are imagini cu altercaţia care s-a produs vineri seară în cabinetul său de avocatură.

ADVERTISEMENT