Sport

Presa internațională, în delir după ce David Popovici a devenit dublu campion mondial: „Noua ‘torpilă’” / „Poate schimba fața înotului”

La doar 17, David Popovici este deja un superstar internațional, după ce a luat două titluri mondiale. Presa din străinătate l-a elogiat pe înotătorul român, căruia i-a pus cele mai sofisticate porecle.
22.06.2022 | 23:10
Presa internationala in delir dupa ce David Popovici a devenit dublu campion mondial Noua torpila  Poate schimba fata inotului
Presa internațională, în delir după ce David Popovici a devenit dublu campion mondial: „Noua torpilă” / „Poate schimba fața înotului”. FOTO: Twitter
ADVERTISEMENT

David Popovici (17 ani) a avut nevoie de doar trei zile pentru a cuceri două titluri mondiale. Sportivul de la CS Dinamo a câștigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber și în cea de 100 de metri liber. Performanțele sale uluitoare au uimit și marile publicații din străinătate.

David Popovici, elogiat în presa internațională: „Să facem cunoștință cu noua ‘torpilă’”

Francezii de la L’Equipeau avut motive de dezamăgire după victoria lui David Popovici în cursa de 100 de metri liber. Aceștia și-ar fi dorit ca prima treaptă a podiumului să fie ocupată de Maxime Grousset, dar n-au avut ce să facă altceva decât să recunoască superioritatea românului.

ADVERTISEMENT

„Maxime Grousset a câștigat medalia de argint miercuri la 100 metri liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta. Francezul a fost întrecut de românul David Popovici (17 ani)”, a scris L’Equipe.

Sportivul de la CS Dinamo a câștigat cursa de 100 de metri liber cu timpul de 47.58 de secunde. Bucureșteanul a avut mici probleme cu Maxime Grousset, francezul care a terminat pe locul 2, cu 47.64 de secunde.

ADVERTISEMENT

„A fost aproape! Maxime Grousset era pe prima poziție cu 15 metri înainte de perete, dar în final, a fost depășit de Popovici. A câștigat medalia de argint, la 6 sutimi de cea de aur”, au scris, resemnați, și francezii de la RMCSport.

Britanicii de la The Times s-au grăbit să-i dea și o poreclă românului: „Să facem cunoștință cu David Popovici, noua ‘torpilă’ care poate schimba fața stilului liber”. Aceștia au făcut și o comparație între David Popovici și australianul Ian Thorpe.

ADVERTISEMENT

„Românul a luat cu asalt Mondialele și vrea să facă din imposibil posibil. Când Ian Thorpe, regele înotului de 200m liber, și-a onorat promisiunea făcută românului David Popovici de a se prezenta la Budapesta pentru a-i înmâna medalia de aur, a părut un fel de înnobilare. 

În 1998, un tânăr de 15 ani, pe numele lui Thorpe, a devenit cel mai tânăr campion mondial, la peste 400 m. Acum, toți ochii sunt ațintiți asupra ‘noului Thorpedo’ – un adolescent care își depășește colegii mai în vârstă și mai experimentați și care posedă aceleași atribute fizice și aceeași strategie care l-au făcut pe Thorpe o legendă”.

ADVERTISEMENT

În schimb, belgienii îl numesc „fenomen” pe David Popovici: „Fenomenul din România, David Popovici, a câștigat la fotografie titlul mondial la Campionatele Mondiale de natație”, a titrat nieuwsblad.be.

Românul a intrat în istorie

49 de ani trecuseră de când un înotător a devenit campion mondial în cele două probe, 200 de metri liber și 100 de metri liber. David Popovici este al doilea sportiv din istorie care a reușit această performanță, după Jim Montgomery (1973).

Revista de specialitate Swimming World Magazine a remarcat că Popovici a obținut un timp inferior celui din semifinale și că medalia de aur la 100 de metri liber a fost cucerită cu multă trudă: „A câștigat o cursă palpitantă. David a trebuit să muncească din greu pentru a învinge și a reușit. A oprit cronometrul la 47,58 de secunde, un rezultat mai slab decât a reușit în semifinale (47,13), dar a fost de ajuns”.

ADVERTISEMENT