News

Preşedinte pentru o noapte! Cele mai răsunătoare înfrângeri din istoria alegerilor din SUA

05.11.2020 | 12:57
Presedinte pentru o noapte Cele mai rasunatoare infrangeri din istoria alegerilor din SUA
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă candidații americani care s-au culcat președinți și s-au trezit departe de Casa Albă. Astfel, alegerile prezidențiale din Statele Unite au avut mai mereu parte de dramatism. Și nu o dată, favoritul cursei s-a trezit că a risipit absolut totul în doar câteva ore. Stat cu stat, alegător cu alegător și, mai ales, elector cu elector, voturile au decis cu totul altceva.

Cert este că în politica americană, nu există lucruri bătute în cuie. Candidații care par a fi câștigătorii inevitabili în sondaje își pot pierde sprijinul popular, dar și alegerile peste noapte.

ADVERTISEMENT

Să luăm ca prim exemplu duelul John Quincy Adams vs. Andrew Jackson. Pentru că nu au avut majoritatea voturilor electorale la alegerile din 1824, Camera Reprezentanților urma să decidă câștigătorul. Președintele Camerei, Henry Clay, îl disprețuia pe Andrew Jackson. S-a dus printre oamenii din Congres și a obținut sprijin pentru Adams, care a câștigat votul Camerei și, astfel, președinția.

Ei sunt candidații americani care s-au culcat președinți și s-au trezit departe de Casa Albă

Jackson a fost atât de furios încât aproape că a sărit la bătaie. Răzbunarea a fost a lui, totuși, când l-a învins pe Adams pentru președinție patru ani mai târziu, în ceea ce a fost considerată una dintre cele mai murdare campanii vreodată.

ADVERTISEMENT

În 1844, partidul democratic divizat a stabilit un candidat la președinție de compromis, James Polk din Tennessee. Adversarul său a fost Henry Clay, la a patra tentativă de a ajunge la Casa Albă. Clay era un vorbitor dinamic, bine conectat din punct de vedere politic, cu experiență și extrem de popular.

Sursa foto – facebook

Pe de altă parte, convenția democratică a mers pe mâna lui Polk, un bărbat despre care majoritatea oamenilor nu auziseră niciodată. Cu toate acestea, Polk a câștigat pentru că a militat pe subiecte fierbinți. Clay a încercat să parcurgă o linie fină între opoziția anexării Texasului care deținea sclavi, ceea ce a făcut să piardă sprijinul sudului. Mai ales că el a fost un proprietar de sclavi, fapt scos la suprafață în campanie. Polk l-a învins pe Clay cu mai puțin de 40.000 de voturi.

ADVERTISEMENT

În 1860, republicanii se așteptau să câștige președinția alături de William H. Seward, fost guvernator și senator influent din New York. Singurul său rival serios pentru nominalizarea partidului a fost Abraham Lincoln, un politician din statul Illinois, care era puțin cunoscut în vremea aceea.

Abraham Lincoln, geniul campaniilor

Doar că Lincoln s-a dovedit a fi asul din mânecă al celor care au mizat pe el. Și echipa de campanie a fost una perfectă, aceștia având un plan pe care l-au respectat la sânge. În cele din urmă, Lincoln avea să-i reprezinte pe republicani și, culmea, să câștige totul în noiembrie.

ADVERTISEMENT

O altă întoarcere nebună a avut loc între Harry Truman și Thomas Dewey. Până în noaptea alegerilor, se părea că republicanul Thomas Dewey va câștiga președinția și-l va învinge pe Harry Truman, mai ales că absolut toate sondajele așa spuneau. Doar că Truman a făcut o campanie energică și, până în octombrie a redus diferența uriașă.

Sursa foto – hepta.ro

În noaptea alegerilor, Truman a câștigat un avans timpuriu pe care nu l-a mai pierdut niciodată. Chicago Tribune l-a susținut pe Dewey și era atât de încrezător în victoria sa încât, înainte de închiderea urnelor, au tipărit o faimoasă pagină cu victoria lui Dewey drept titlu. N-a fost să fie.

Ronald Reagan a câștigat alegerile din 1980 contra lui Jimmy Carter într-o noapte fără precedent: 489 voturi electorale față 49. Cu doar o săptămână înainte de alegeri, președintele în exercițiu Jimmy Carter avea un avantaj slab. Reagan a schimbat lucrurile în cadrul unei singure dezbateri televizate.

Ronald Reagan, omul replică

A fost atunci o emisiune cu un rating copleșitor. De altfel, despre dezbatere se vorbește și acum. Reagan a scris atunci istorie prin câteva replici. „Iată-te din nou” și „Ești mai bine acum decât în urmă cu patru ani?”, au fost cuvintele care l-au închis pe Carter

Sursa foto – hepta.ro

Donald Trump a fost un câștigător surpriză atât al nominalizării republicane, cât și al președinției în 2016. La începutul campaniei, unii l-au respins și nu l-au vrut în acest post. Un singur lucru nu a fost luat în calcul – cel prin care americanii preferă vedetele alfa-masculine, vedete care vorbesc direct și populist. Cum poate fi explicat faptul că guvernatorul Californiei a ajuns Arnold Schwarzenegger?

Donald Trump, președintele ales peste noapte

Hillary Clinton a fost președinte al Statelor Unite pentru câteva ore. A mers la culcare liniștită știind că totul este în regulă și că o să conducă SUA de la Casa Albă, dar s-a trezit într-un adevărat coșmar. Donald Trump a ieșit și a vorbit alegătorilor constant în noaptea alegerilor, a transmis mesaje pe twiter și a reacționat la fiecare mișcare a democraților.

Sursa foto – hepta.ro

Și, în cele din urmă, avea să devină al 45-lea președinte al americanilor. Primul miliardar de la Casa Albă ar putea să aibă acum aceeași soartă. În ciuda opoziției, democrații par să adune voturi cu nemiluita pe final de numărătoare.

ADVERTISEMENT