News

Președintele Braziliei ar putea fi acuzat de omor. Bolsonaro se declară “plictisit” de întrebările despre morții de Covid-19

Un raport de anchetă, care cuprinde 1.200 de pagini, recomandă acuzarea de omucidere a președintelui brazilian pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid-19.
20.10.2021 | 19:32
Presedintele Braziliei ar putea fi acuzat de omor Bolsonaro se declara plictisit de intrebarile despre mortii de Covid19
ADVERTISEMENT

Proiectul de raport, scurs către presă pe surse, trebuie votat de comisia Senatului și ar putea fi respins sau modificat. Votul este programat să aibă loc săptămâna viitoare.

Bolsonaro ar trebui anchetat pentru omucidere, recomandă Senatul

Senatorul care conduce o anchetă a Congresului cu privire la modul în care Brazilia a gestionat pandemia de Covid-19 a recomandat ca președintele Jair Bolsonaro să fie acuzat de omucidere pentru erori guvernamentale care au dus la moartea a mii de persoane.

ADVERTISEMENT

Bolsonaro a respins ancheta ca fiind motivată politic. Este foarte puțin probabil ca acesta să fie judecat pentru astfel de acuzații, care ar trebui să fie aduse de procurorul general al Braziliei, pe care Bolsonaro l-a numit.

Documentul de aproape 1.200 de pagini, pregătit de senatorul opoziției Renan Calheiros pentru o comisie a Senatului care a condus ancheta, susține că Bolsonaro a refuzat oportunitățile timpurii pentru guvern de a achiziționa vaccinuri, amânând campania de inoculare a Braziliei ceea ce a dus la pierderea a aproximativ 95.000 de vieți.

ADVERTISEMENT

Raportul spune că Bolsonaro a fost ghidat „de o credință nefondată în teoria imunității de turmă prin infecția naturală și existența unui tratament. Fără vaccin, numărul deceselor ar fi unul uriaș, așa cum s-a și dovedit a fi”, adaugă raportul.

Proiectul de raport trebuie încă votat de comisia Senatului și ar putea fi respins sau modificat. Votul este programat să aibă loc săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Bolsonaro le-a spus marți susținătorilor săi că ancheta a fost o „glumă” și a spus că nu este preocupat de aceasta.

Raportul mai susține că ar trebui depuse acuzații împotriva a trei dintre fiii lui Bolsonaro: senatorul Flavio, deputatul federal Eduardo și consilierul municipal Carlos.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului aceștia au răspândit dezinformări care au stimulat „nerespectarea măsurilor sanitare de reducere a pandemiei”.

Cu peste 600.000 de persoane ucise de boală, Brazilia are al doilea cel mai mare număr de decese din lume din cauza Covid-19, în spatele doar Statelor Unite.

Bolsonaro a fost criticat pe scară largă de către experții în sănătate publică pentru că se opune carantinării, refuzând frecvent să poarte mască în public și declarând că nu a fost vaccinat.

El a impus, de asemenea, remedii nedovedite pentru boală, cum ar fi hidroxiclorochina medicament antimalarie.

Raportul spune că Bolsonaro este „principalul responsabil pentru erorile guvernamentale comise în timpul pandemiei COVID-19” și că a acționat împotriva sfaturilor Ministerului Sănătății în sprijinirea utilizării tratamentelor nedovedite.

În total, raportul recomandă introducerea a 13 acuzații penale împotriva lui Bolsonaro, inclusiv genocid împotriva populației indigene din Brazilia pentru acțiuni care au lăsat comunitățile lor vulnerabile la virus.

Președintele Braziliei, “plictisit” de întrebările despre morții de Covid

Jair Bolsonaro, a declarat că nu vrea să fie „plictisit” cu întrebări cu privire la numărul de decese cauzate de infecția cu SRAS-CoV-2, la doar câteva zile după ce Brazilia a devenit a doua țară din lume care a depășit 600.000 de victime.

Bolsonaro era înconjurat de susținători pe plaja din Guaruja, în statul Sao Paulo când un jurnalist l-a întrebat despre numărul morților.

„În ce țară nu au murit oamenii? Spune-mi!”, a răspuns el, citat de Al Jazeera. „Uite ce e, nu am venit aici să mă plictisesc.”

Pe 8 octombrie Brazilia a depășit 600.000 de decese de Covid, a anunțat Ministerul Sănătății, anunțul stârnind și mai multă furie publică împotriva gestionării pandemiei de către Bolsonaro.

De luni de zile, președintele a respins apelurile de a impune restricții, cum ar fi carantinările pentru a stopa răspândirea virusului, în timp ce oficialii din domeniul sănătății publice i-au criticat guvernul pentru că nu a reușit să asigure rapid necesarul de vaccinuri contra Covid-19.

Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere punerea sub acuzare a lui Bolsonaro pentru gestionarea dezastruoasă a pandemiei, precum și pentru acuzații de corupție, dar el a rămas sfidător și continuă să respingă măsurile de sănătate publică.

Duminică, Bolsonaro a susținut că protocoalele COVID-19 la meciurile de fotbal l-au împiedicat să participe la un meci din campionatul brazilian în orașul Santos.

Pe de altă parte, Îraportul final al comisiei Senatului brazilian care, în aprilie, a lansat o investigație asupra politicilor pandemice ale lui Bolsonaro, ar trebui să fie publicat oficial în următoarele săptămâni.

Acest lucru ar putea mări presiunea asupra președintelui înaintea alegerilor programate pentru anul viitor.

În timp ce fostul președinte de stânga al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, nu a anunțat oficial că va candida, sondajele arată că Lula îl va învinge cu ușurință pe Bolsonaro.

La începutul lunii, Rio de Paz, un ONG brazilian, a atârnat 600 de batiste albe pe faimoasa plajă Copacabana din Rio de Janeiro în memoria tuturor celor care au murit în timpul pandemiei.

„Președintele a descurajat standardele sanitare, a contestat utilizarea măștii, a condamnat distanțarea socială, a fost împotriva vaccinării în masă – din această cauză avem aceste cifre amare”, a declarat președintele grupului, Antonio Costa.

“Acestea sunt mii de familii îndurerate”, a spus el, referindu-se la batistele de pe plajă. „Într-o zi, vom ști câți dintre aceștia au murit pentru că au ascultat discursul negativ al unora dintre principalele noastre autorități publice.”

ADVERTISEMENT