News

Președintele CJ Constanța, urmărit de DNA pentru luare de mită. Mihai Lupu ar fi primit plante decorative și lucrări de amenajare

Mihai Lupu, președintele CJ Constanța, este cercetat de DNA pentru luare de mită. Ce acuzații îi aduc procurorii oficialului.
13.06.2023 | 16:04
Presedintele CJ Constanta urmarit de DNA pentru luare de mita Mihai Lupu ar fi primit plante decorative si lucrari de amenajare
Mihai Lupu, președintele CJ Constanța, cercetat de DNA pentru luare de mită. Sursa foto: Facebook/Mihai Lupu
ADVERTISEMENT

Probleme cu justiția pentru președintele Consiliului Județean (CJ) Constanța, Mihai Lupu. Oficialul este cercetat de DNA, fiind acuzat de procurori că ar fi primit mită.

Mihai Lupu, președintele CJ Constanța, cercetat de DNA pentru luare de mită

Potrivit procurorilor, liberalul aflat în fruntea județului de la malul mării este acuzat că ar fi primit mită de la un om de afaceri pentru a-l ajuta să câștige mai multe licitații, furnizându-i informații care nu erau publice.

ADVERTISEMENT

Conform rechizitoriului DNA, în acest dosar sunt cercetate încă trei persoane. E vorba de Ermil Chelariu, director general al Direcţiei Generale Administrarea Domeniului Public şi Privat – Autoritatea Judeţeană de Transport, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.

De asemenea, Petrică Adrian Constantin, funcţionar public în cadrul Primăriei Năvodari. El e suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

ADVERTISEMENT

Al treilea suspect este Adrian Roşu, funcţionar public în cadrul Primăriei Mangalia, judeţul Constanţa. Și el este acuzat tot pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce președintelui CJ Constanța

Procurorii spun că Mihai Lupu, alături de ceilalți suspecți din dosar, ar fi primit de la un om de afaceri mai multe foloase necuvenite, necuantificate până în prezent, ”constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor”.

ADVERTISEMENT

”În perioada martie – aprilie 2023, Chelariu Ermil, Constantin Petrică Adrian și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis unui om de afaceri accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale, etc.), care i-ar fi permis acestuia să câștige mai multe licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.

Pentru “ajutorul” acordat, Lupu Mihai, Chelariu Ermil și Roșu Adrian ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite, necuantificate până în prezent, constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor”, notează DNA.

ADVERTISEMENT

Mihai Lupu, reacție pe Facebook înainte de anunțul DNA

Cu câteva minute înainte de anunțul DNA, președintele Consiliului Județean Constanța a scris pe Facebook despre această anchetă. Interesant este că acesta nu a menționat că este și el cercetat.

”Am dat curs, astăzi solicitării DNA Constanţa, în legătură cu ancheta efectuată în cazul domnului Ermil Chelariu, director în cadrul Direcţiei Generale Administrarea Domeniului Public şi Privat – Autoritatea Judeţeană de Transport. Cu intenţia de a sprijini investigaţiile în curs, am răspuns la toate întrebările procurorilor în legătură cu speţa în cauză.

Am mai spus şi o repet. Nimeni nu este mai presus de lege. Nu voi tolera nicio formă de abuz, de favorizare, aranjament sau atribuire incorectă a contractelor. Reafirm angajamentul meu ferm faţă de transparenţă, responsabilitate şi atribuire corectă a contractelor.

Constănţenii trebuie să ştie în permananţă ce se întâmplă cu banii lor. Subliniez, de asemenea, importanţa cooperării între instituţiile statului pentru asigurarea eficienţei sistemului judiciar”, a scris Lupu.

ADVERTISEMENT
Tags: