News

Președintele Colegiului Medicilor din București, despre decesele de la „Sf. Pantelimon”. „Familiile pacienților trebuie și vor afla adevărul”

Președinta Colegiului Medicilor din București spune că este necesară transparență totală în cazul anchetei deceselor de la Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon”
13.04.2024 | 17:15
Presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti despre decesele de la Sf Pantelimon Familiile pacientilor trebuie si vor afla adevarul
Șefa Colegiului Medicilor din București cere transparență în ancheta de la Sf. Pantelimon. Sursa foto: Facebook/ Cătălina Poiană
ADVERTISEMENT

Medicul Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a afirmat sâmbătă, 13 aprilie, că situația deceselor de la Spitalul „Sf. Pantelimon” trebuie clarificată în cel mai scurt timp posibil, astfel încât familiile pacienților și opinia publică să cunoască adevărul.

Președinta Colegiului Medicilor despre decesele de la „Sf. Pantelimon”

Medicul Cătălina Poiană a cerut „transparență totală” în acest caz, pentru ca încrederea populației în medici să nu fie afectată în urma deceselor survenite la secția ATI de la Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon” din Capitală, caz pe care medicul l-a caracterizat ca fiind „tulburător”.

ADVERTISEMENT

„Opinia publică trebuie să cunoască tot adevărul în cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, așa cum este firesc în orice altă situație. Familiile pacienților trebuie și vor afla adevărul și întreaga situație trebuie să se lămurească”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Cătălina Poiană, care conduce și Disciplina Endocrinologie de la Institutul C. I. Parhon al Universității de Medicina și Farmacie “Carol Davila”, subliniază că rezolvarea acestui caz este critică pentru ca încrederea medic-pacient să nu se deterioreze. De aceea, medicul a cerut transparență totală în rezolvarea acestui caz.

ADVERTISEMENT

„Nu trebuie să se interpreteze, ci trebuie clarificată și nu trebuie să se aducă un minus la nivel de încredere și al percepției raportat la menirea de a fi medic, un minus pentru profesioniștii din domeniul medical în ansamblu. Medicul este profesionistul care protejează sănătatea și salvează vieți.

În ceea ce privește atribuțiile Colegiului Medicilor din Municipiul București în acest caz, ca anchetă, îmi doresc să fie cât mai rapid încheiate verificările și prezentat onest rezultatul cercetării către public.

ADVERTISEMENT

Transparență totală în orice situație, precum și comunicarea rapidă a rezultatelor în acest caz tulburător, având în vedere informațiile care au apărut public, sunt esențiale pentru ca încrederea pacient-medic să nu se deterioreze”, a mai afirmat președinta colegiului medicilor din București, care a lansat un apel ca populația să aibă în continuare încredere că medicii își fac treaba așa cum trebuie.

„Vă rog însă să credeți în continuare în medicii care își respectă titulatura de MEDIC, în marea lor majoritate medicii își exercită profesia corect și profesionist”, a mai scris aceasta.

ADVERTISEMENT

17 decese în patru zile la Sf. Pantelimon

Săptămâna trecută cetățeanul.ro a publicat un articol, care citează „personal medical din spital”, și care spune că „pacienții sunt omorâți la ATI”. Asta după ce în perioada 4-7 aprilie 17 persoane, cu vârste între 49 și 92 de ani, și-au pierdut viața în secția ATI a spitalului.

Camelia Stamatoiu, directorul de îngrijiri medicale al spitalului, l-a informat pe managerul unității sanitare cum că o asistentă de la ATI a informat-o că 20 de pacienți au murit pentru că un medicament, noradrenalina, nu a fost administrat corect.

Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei, dar și Corpul de Control al ministrului sănătății ca și Colegiul Medicilor, desfășoară o anchetă în acest caz. Până acum, atât conducerea spitalului, cât și șefa secției ATI de la Sf. Pantelimon, dar și ministrul Alexandru Rafila – cu toții au susținut că acuzațiile nu sunt susținute de probe.

ADVERTISEMENT