News

Președintele rus îl preferă tot pe Joe Biden la Casa Albă. Donald Trump: “Putin nu este un fan al meu”

Putin spune că îl preferă pe Biden în locul lui Trump pentru că este "mai experimentat și mai previzibil", deși cel din urmă s-a declarat un admirator al liderului de la Moscova.
15.02.2024 | 17:47
Presedintele rus il prefera tot pe Joe Biden la Casa Alba Donald Trump Putin nu este un fan al meu
Putin spune că Biden are experiență și este previzibil Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia ar prefera ca președintele Joe Biden să câștige un al doilea mandat, descriindu-l ca fiind mai experimentat și mai previzibil decât Donald Trump.

Președintele rus îl preferă tot pe Joe Biden la Casa Albă

Într-un interviu acordat unui corespondent al televiziunii ruse de stat, Putin a declarat că va colabora cu orice lider american va fi ales, dar a precizat că ar prefera o victorie a lui Biden. “Biden, el este mai experimentat, mai previzibil, este un politician din vechea gardă”, a spus Putin, citat de Associated Press. “Dar vom lucra cu orice lider american în care poporul american are încredere.”

ADVERTISEMENT

Comentariile lui Putin au fost primele despre viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, care probabil îl vor opune din nou pe Biden lui Trump, și vin în contextul în care tensiunile dintre republicani și democrați sunt mari din cauza încercărilor lui Biden de a trimite mai mult ajutor militar Kievului.

Cu toate acestea, declarațiile recente ale lui Trump, care pun sub semnul întrebării finanțarea americană pentru Ucraina și arată că vrea să schimbe NATO, ar putea să îl avantajeze pe Putin. Marți, Biden l-a acuzat pe Trump că “s-a înclinat în fața unui dictator rus”.

ADVERTISEMENT

Ca răspuns la o întrebare despre speculațiile privind problemele de sănătate ale lui Biden, Putin a declarat: “nu sunt doctor și nu consider că este potrivit să comentez acest lucru”.

Echipa lui Biden a încercat să atenueze îngrijorările democraților cu privire la semnalele de alarmă trase de un consilier special cu privire la vârsta și memoria lui Biden. Acestea au venit într-un raport care a stabilit că Biden nu va fi acuzat de nicio activitate penală pentru posesia de documente clasificate după ce a părăsit funcția.

ADVERTISEMENT

Putin a precizat că discuțiile despre sănătatea lui Biden vin în contextul în care “campania electorală prinde viteză în SUA și ia un curs din ce în ce mai tăios”. El a adăugat că acuzații privind problemele de sănătate ale lui Biden au circulat și în momentul în care s-au întâlnit în Elveția în iunie 2021, adăugând că a fost martor la contrariu și l-a văzut pe liderul american într-o formă bună.

“Se vorbea despre faptul că ar fi incapabil, dar eu nu am văzut nimic de acest gen”, a spus Putin. “Da, se uita în hârtiile sale, ca să fiu sincer, eu mă uitam în ale mele, nu e mare lucru.”

ADVERTISEMENT

Putin critică politica administrației Biden

În același timp, Putin a precizat că vede politica administrației Biden ca fiind greșită. Relațiile dintre Rusia și Occident au ajuns la cel mai scăzut nivel din perioada Războiului Rece după ce Putin și-a trimis trupele în Ucraina în februarie 2022. “Cred că poziția actualei administrații este foarte greșită, iar eu i-am spus președintelui Biden despre asta”, a mai declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a susținut că a trimis trupe în Ucraina pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă de acolo și pentru a preveni o amenințare la adresa securității Rusiei reprezentată de încercarea Ucrainei de a adera la NATO. Ucraina și aliații săi occidentali au denunțat acțiunea Moscovei ca fiind un act de agresiune neprovocat.

Putin a argumentat că Moscova a fost forțată să acționeze după ce Ucraina și aliații săi au refuzat să respecte un acord din 2015 pentru a acorda mai multe puteri teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Moscova au lansat o rebeliune în 2014. “Putem doar să regretăm că nu am acționat mai devreme, crezând că avem de-a face cu oameni decenți.”

Președintele rus a declarat că este de competența SUA să își stabilească rolul în cadrul alianței, legat de declarația de sâmbătă a lui Trump, în care acesta a susținut că va permite Rusiei să facă ce vrea cu națiunile membre NATO care nu vor aloca 2% din produsul lor intern brut pentru apărare.

Poziția lui Trump contrastează puternic cu promisiunea lui Biden de “a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, așa cum se angajează toți membrii alianței să facă în caz de atac. Vorbele fostului președinte american i-au șocat pe mulți în Europa, atrăgând un angajament din partea Poloniei, Franței și Germaniei de a consolida securitatea și puterea de apărare a Europei.

Putin a remarcat că declarația lui Trump este în concordanță cu politica sa din timpul primului său mandat, când i-a îndemnat pe aliații NATO din Europa să își mărească cheltuielile pentru apărare.

Tucker Carlson nu a fost suficient de agresiv

“El (Trump n.r.) are propria viziune asupra modului în care ar trebui să se dezvolte relațiile cu aliații”, a spus Putin. “Din punctul său de vedere, există o anumită logică în acest lucru, în timp ce din punctul de vedere al europenilor, nu există nicio logică, iar ei ar dori ca SUA să continue să îndeplinească gratuit unele funcții pe care le-au îndeplinit de la formarea NATO.”

El a descris NATO ca fiind “un instrument de politică externă a SUA”, adăugând că “dacă SUA consideră că nu mai are nevoie de acest instrument, este treaba lor să decidă”.

Întrebat despre impresiile sale de la interviul de săptămâna trecută cu fostul prezentator Fox News Tucker Carlson, Putin a spus că se aștepta ca Carlson să fie mai agresiv. Liderul rus a folosit interviul pentru a-și promova narațiunea privind luptele din Ucraina, pentru a îndemna Washingtonul să recunoască interesele Moscovei și pentru a face presiuni asupra Kievului să se așeze la masa negocierilor.

Carlson nu l-a întrebat pe Putin despre crimele de război de care au fost acuzate trupele rusești în Ucraina sau despre reprimarea disidenței. “Mă așteptam ca el să fie agresiv și să pună așa-numitele întrebări dificile, iar eu nu numai că eram pregătit pentru asta, dar mi-am dorit acest lucru, deoarece mi-ar fi oferit șansa de a răspunde ferm”, a mai declarat Putin.

Donald Trump a repetat declarațiile șocante despre NATO

Fostul președinte a declarat din nou miercuri că, dacă se va întoarce la Casa Albă, nu va apăra membrii NATO care nu îndeplinesc obiectivele privind cheltuielile pentru apărare, la câteva zile după ce a stârnit panică în Europa sugerând că ar spune Rusiei să atace aliații NATO pe care îi consideră ”delăsători”.

Vorbind la un miting de campanie în Carolina de Sud, el a reluat povestea presupusei sale conversații cu șeful unei țări membre NATO care nu și-a îndeplinit obligațiile. De data aceasta, însă, a omis replica care a stârnit cea mai mare indignare – încurajarea Rusiei “să facă ce naiba vrea”. “Dacă ei nu vor plăti, noi nu vom proteja. OK?”, a declarat el miercuri.

De asemenea, el și-a revizuit comentariile despre președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a lăudat adesea ca fiind dur și despre care a sugerat anterior că îl trata ca pe unul dintre favoriți. În schimb, Trump a citat un interviu pe care Putin l-a acordat miercuri televiziunii ruse de stat, în care a spus că l-ar prefera tot pe Biden ca președinte. “Putin nu este un fan de-al meu”, a spus Trump.

Biden l-a criticat vehement pe Trump pentru remarcile sale despre NATO, calificându-le drept “periculoase”, “neamericane” și “șocante”. De asemenea, Biden a făcut presiuni pentru un pachet de ajutor extern pentru a ajuta Ucraina în lupta împotriva invaziei Rusiei.

“Vă puteți imagina un fost președinte al Statelor Unite spunând așa ceva? Întreaga lume a auzit asta. Cel mai rău lucru este că el vorbește serios. Niciun alt președinte din istoria noastră nu s-a înclinat în fața unui dictator rus. Permiteți-mi să spun acest lucru cât se poate de clar: Nu o voi face niciodată. Pentru numele lui Dumnezeu, este o prostie. Este rușinos. Este periculos. Este neamerican”, a declarat Joe Biden, citat de CNN.

Trump s-a opus acestui ajutor și a declarat miercuri că SUA ar trebui, în schimb, să acorde un împrumut Ucrainei. “De ce ar trebui să le dăm (bani n.r.) pur și simplu?”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al echipei de campanie a lui Biden a declarat miercuri: “Donald Trump tocmai i-a oferit lui Vladimir Putin cel mai bun cadou posibil de Ziua Îndrăgostiților: promisiunea de a-i da undă verde pentru a-i secera pe aliații noștri din Europa dacă va fi ales președinte”.

ADVERTISEMENT