News

Președintele Ungariei, Katalin Novák, a demisionat. Aliata lui Orban, părăsită de premierul ungar în fața scandalului grațierii într-un caz de abuz sexual

Katalin Novák, președintele Ungariei și un aliat al premierului Viktor Orban, și-a anunțat sâmbătă demisia din funcție în urma scandalului grațierii într-un caz de abuz sexual
10.02.2024 | 19:55
Presedintele Ungariei Katalin Novak a demisionat Aliata lui Orban parasita de premierul ungar in fata scandalului gratierii intrun caz de abuz sexual
Katalin Novák, aliata lui Orban, demisie din funcția de președinte. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Ungariei, Katalin Novák, și-a anunțat sâmbătă demisia din funcție în urma scandalului declanșat ca urmare a deciziei de grațiere a unui condamnat într-un caz de abuz sexual. Alături de aceasta și-a anunțat, tot sâmbătă, retragerea din viața publică și Judit Varga, fost ministru al justiției și candidat al Fidesz la alegerile europarlamentare. Decizia celor două, aliate ale lui Viktor Orban, vine după ce premierul maghiar a anunțat modificarea legii pentru a interzice grațierile în cazuri de abuz sexual.

Președintele Ungariei și-a dat demisia

Președintele Ungariei a demisionat sâmbătă, după ce a fost supusă unor presiuni tot mai mari pentru grațierea unui bărbat condamnat pentru că a ajutat la mușamalizarea unor abuzuri sexuale într-o casă de copii. Novak, o aliată apropiată a premierului conservator Viktor Orban, și-a cerut scuze victimelor care au acuzat-o că nu le-a stat alături. În vârstă de 46 de ani, ea deține această funcție din anul 2022.

ADVERTISEMENT

„În calitate de șef al statului, vă vorbesc pentru ultima oară astăzi, demisionez din funcția de președinte al republicii. Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea. Am făcut o greșeală. În cazul unei greșeli, ca cetățean, te-ai aștepta ca președintele să-și asume responsabilitatea chiar și prin demisie”, a spus Katalin Novák.

La 27 aprilie anul trecut, Novák l-a grațiat pe Endre K. printre mai multe persoane implicate într-un dosar cu abuzuri sexuale. Endre K. a fost director adjunct al casei de copii din Bicske, a primit o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și patru luni pentru că a încercat să convingă victimele directorului pedofil al instituției să își retragă mărturia împotriva directorului.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban pierde doi aliați

Aerul din jurul lui Novák a început să se rarefieze joi: pentru prima dată, Viktor Orbán a vorbit, fără a-i da numele sau funcția , despre controversa legată de puterea președintelui de a grația. Primul ministru nu a susținut-o pe Novák, de fapt, în esență, s-a distanțat de el prin cuvintele sale, scrie presa de la Budapesta.

În același timp, Orbán a înaintat o propunere de modificare a Constituției, care, dacă va fi acceptată de parlament în a doua jumătate a lunii martie, va restrânge puterile actualului președinte al republicii: acesta nu va mai putea acorda în viitor grațieri autorilor de infracțiuni intenționate împotriva minorilor. În ultimele zile, o serie de consilieri au părăsit staff-ul lui Novák sau au anunțat posibilitatea de a pleca.

ADVERTISEMENT

Vineri, Máté Kocsis, liderul fracțiunii parlamentare Fidesz , a vorbit la radio Kossuth despre faptul că ar fi bine să știe de ce Katalin Novák l-a grațiat pe Endre K. Sâmbătă, Zsolt Bayer a cerut răspunsuri de la președintele republicii în stilul său abraziv.

De asemenea, tot sâmbătă, fostul ministru al justiției Judit Varga , care era planificat să conducă lista Fidesz pentru alegerile europene, fără a cărei contrasemnătură K. Endre nu ar fi putut primi grațierea, și-a anunțat și ea retragerea din viața publică.

ADVERTISEMENT

„Îmi asum responsabilitatea politică de a contrasemna decizia președintelui. Mă retrag din viața publică, demisionez din mandatul meu de deputat și, de asemenea, din conducerea listei pentru Parlamentul European”, a scris aceasta pe pagina ei de Facebook.

Săptămâna aceasta, partidele de opoziție maghiare au cerut demisia lui Novak din cauza acestui caz, iar vineri o mie de manifestanți s-au adunat la biroul acesteia cerându-i demisia.

ADVERTISEMENT
Tags: