Uniunea Europeană amenință că va distruge economia ungară dacă Viktor Orban blochează în continuare ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.
Ucraina nu poate supraviețui fără ajutorul occidental, iar șantajul lui Viktor Orban nu mai este acceptabil pentru Uniunea Europeană. Potrivit unor documente consultate de Financial Times, UE are un plan de distrugere a economiei ungare dacă blocajele de la Budapesta continuă.
„Uniunea Europeană va sabota economia Ungariei dacă Budapesta va bloca noul ajutor acordat Ucrainei, convenit la summitul din această săptămână”: așa își începe Financial Times articolul despre planul pus la cale de blocul comunitar pentru a-l face pe Viktor Orban să cedeze.
De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, premierul dur al Ungariei a jucat în mod constant cartea pro-rusă, linia anti occident și prietenia sa cu Vladimir Putin, în încercarea de a bloca ajutorul european pentru Kiev.
De data aceasta, însă, UE are un plan, iar acesta pare a fi unul dintre cele mai ofensive, dacă nu chiar cel mai radical, potrivit unor documente pregătite în cadrul Consiliului Europei.
După cum relatează RFI, o întâlnire diplomatică între Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, omologul său ucrainean Dmitro Kuleba și Andri Yermak, un apropiat al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ar urma să aibă loc luni, la Ujgorod, un orășel aflat la granița cu Transcarpatia, în vestul extrem al Ucrainei.
Fără îndoială, drepturile civile și culturale ale minorității maghiare vor fi abordate în discuțiile dintre cei trei, mai ales că Budapesta a folosit ani de zile această chestiune pentru a bloca aspirațiile europene ale Kievului. De data aceasta, însă, miza este mare. Liderii ucraineni speră să convingă Ungaria să nu se mai opună ajutorului de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei de către Bruxelles.
De mai multe săptămâni, președinția ucraineană depune eforturi pentru a organiza o vizită a lui Viktor Orban la Kiev, pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale, dar și pentru a determina Budapesta să se alăture statelor europene în transferul fondurilor mult așteptate de Kiev.
Luni, la Ujgorod, se va vorbi despre drepturile minorităților și despre prezența limbii maghiare în sistemul educațional ucrainean, dar mai ales va fi vorba de deblocarea acestui akutor, pentru a salva bugetul ucrainean în 2024.
„Viktor Orban are foarte multe prejudecăți față de Ucraina. El este foarte critic și negativ față de țara noastră și are, de asemenea, simpatii pentru Vladimir Putin. Așa că nu ne facem iluzii deosebite aici. Dar este important pentru noi ca dialogul să continue. Arătăm Uniunii Europene și tuturor partenerilor noștri internaționali că suntem pregătiți pentru dialog și că nu renunțăm la găsirea unor compromisuri.
Astăzi, nu este vorba doar de ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Cred că această problemă va fi rezolvată într-un fel sau altul. În orice caz, există mult mai multă certitudine pe acest subiect decât în cazul Congresului american, deoarece Uniunea Europeană ia deja în considerare alternative pentru a rezolva această problemă.
Dar este de asemenea important pentru noi să începem negocierile de aderare la UE. Ungaria ar putea întârzia începerea acestor negocieri. Prin urmare, trebuie să găsim o formă de înțelegere reciprocă, chiar și cu un partener atât de dificil precum Viktor Orban”, a declarat politologul ucrainean Volodimir Fessenko.
Pachetul de 50 de miliarde de dolari este menit atât să susțină rezistența militară a Ucrainei în fața economiei de război a Rusiei, cât și să o ajute să facă față cheltuielilor curente.
Dar dacă această întâlnire nu reușește să înmoaie poziția lui Orban, de data aceasta, Uniunea Europeană ar putea face mai mult decât să-și dea ochii peste cap: ar putea să bată cu pumnul în masă și să introducă o serie de măsuri economice menite să paralizeze economia ungară.
Intervievat de Financial Times, Mujtaba Rahman, șeful departamentului Europa din cadrul Eurasia Group, a spus următoarele despre intențiile Europei: „Europa îi spune lui Viktor Orban: Destul e destul, e timpul să te aliniezi. Voi aveți un pistol, dar noi avem o bazooka”.
Potrivit documentului consultat de Financial Times, dezvăluit deloc întâmplător în preajma summitului european din 1 februarie, planul este următorul: dacă Ungaria nu cedează și nu deblochează ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, ceilalți șefi de stat vor declara public că, având în vedere comportamentul premierului ungar, nu pot vedea ca fondurile europene să continue să ajungă în această țară.
Dacă Ungaria ar fi exclusă din finanțarea europeană în acest fel, ar risca foarte mult, chiar foarte mult. „Piețele financiare și firmele europene sau internaționale ar fi mai puțin interesate să investească” în această țară, se arată în document, ceea ce „ar putea face să explodeze rapid costul de finanțare a datoriei publice și să provoace o scădere a monedei”.
Potrivit surei citate, ministrul ungar pentru afaceri europene, János Boka, a explicat că țara sa nu cedează la niciun șantaj. Cu toate acestea, el a părut deja mai puțin inflexibil în perspectiva summitului de la 1 februarie.
Boka a declarat că o nouă propunere a fost trimisă sâmbătă la Bruxelles ca soluție de compromis. Budapeste este „pregătă să folosească bugetul UE pentru a sprijini Ucraina sau chiar să emită o datorie comună pentru a o finanța, dacă acest lucru este completat de alte clauze care să ofere Budapestei posibilitatea de a se răzgândi ulterior”, potrivit Index.hu.
Balazs Orban, directorul politic al premierului, a declarat că Bruxelles „șantajează Ungaria ca și cum nu ar exista ziua de mâine, în ciuda faptului că avem o propunere de compromis”.
Politicianul a amintit oferta lui Janos Boka de sâmbătă. „Acum este clar: acesta este un șantaj și nu are nimic de-a face cu statul de drept. Acum nici măcar nu mai încearcă să ascundă acest lucru. Orice s-ar întâmpla, este nevoie de o schimbare la Bruxelles”, a scris el.
De asemenea, Janos Boka a menționat „șantajul” pe pagina sa de Facebook, în propria reacție. El a explicat că informația confirmă ceea ce guvernul ungar spune de mult timp: Bruxelles-ul se folosește de accesul la fondurile europene pentru a exercita presiuni politice.
„Ungaria nu face nicio legătură între sprijinul acordat Ucrainei și accesul la fondurile europene și refuză să permită altora să facă acest lucru. Ungaria a participat și va continua să participe în mod constructiv la negocieri, dar nu va ceda șantajului”, a declarat Boka.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Mate Paczolay, a declarat că Ungaria nu va contribui la cheltuirea de noi fonduri UE pentru transporturi de arme. „Înțelegem presiunea, înțelegem răspândirea de știri false. Totul este în zadar, poziția noastră este clară”, a declarat el.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului a citat și declarația lui Peter Szijjarto, potrivit căreia „Ungaria nu contribuie la cheltuirea de noi fonduri europene pentru transporturi de arme și nu suntem pregătiți să suportăm povara financiară pentru că alții vor să trimită arme în Ucraina”.
Potrivit documentului FT care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, Ungaria ar fi foarte vulnerabilă la o astfel de acțiune din partea UE. Sunt citate slăbiciunea monedei sale, forintul, costul exorbitant al finanțării unei datorii publice foarte mari și inflația deja galopantă. Documentul continuă arătând că locurile de muncă și creșterea economică a țării depind în mare măsură de finanțarea europeană.
Potrivit diplomaților europeni intervievați de cotidianul britanic, multe națiuni ar susține un astfel de plan ofensiv, în timp ce altele ar fi mai reticente. Există o modalitate prin care UE ar putea ocoli veto-ul maghiar al lui Orban, dar aceasta necesită ratificarea ajutorului pentru Ucraina de către toate parlamentele naționale, ceea ce pare imposibil având în vedere urgența situației.
Poate că presiunea creată de scurgerea unui document atât de ofensiv, cu doar câteva zile înainte de summitul european, va transmite un mesaj suficient de puternic pentru ca Ungaria să facă concesiile necesare pentru a debloca miliardele alocate Ucrainei.
Deși 26 de state membre au un „plan B” pentru a trimite bani la Kiev în afara bugetului UE, acest lucru ar necesita ratificarea de către parlamentele naționale, ceea ce ar duce la întârzieri și incertitudine.
Mai multe capitale se întreabă și dacă este posibil să se folosească Articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care ar permite Bruxelles-ului să priveze Budapesta de dreptul său de vot sau, a spus un diplomat, să blocheze plata banilor. Dar alții au respins această idee, având în vedere că este nevoie de un sprijin unanim și că multe țări sunt reticente în a desfășura o sancțiune atât de severă