News

Presiuni majore pe Biden ca să încalce linia roșie: Avioane F-16 pentru Ucraina

Diplomația F-16 a lui Zelenski. Administrația Biden este supusă la mari presiuni pentru a trimite avioane de luptă Ucrainei.
18.05.2023 | 18:22
Presiuni majore pe Biden ca sa incalce linia rosie Avioane F16 pentru Ucraina
ADVERTISEMENT

Campania de presiune asupra președintelui SUA, Joe Biden, pentru trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, trece la o viteză superioară. Oficialii americani semnalează că sunt încă deschiși să permită altor țări să trimită Kievului avioanele fabricate în SUA. „Avioanele sunt singurul lucru care încă lipsește”, a declarat Kievul.

Diplomația avioanelor a lui Zelenski

Administrația Biden se confruntă cu o nouă campanie de presiune amplificată pentru a da undă verde transferului de avioane F-16 către Ucraina, după ce Marea Britanie a anunțat că va antrena piloți ucraineni și după ce Kievul și-a intensificat cererile pentru avioanele de luptă. În timp ce administrația americană a depășit mai multe alte linii roșii – inclusiv potrivit Kremlinului –  în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina, aprobând diverse tipuri de arme, de la rachete ghidate la drone și tancuri Abrams, despre care au afirmat cândva că ar provoca Rusia – administrația Biden păstrează deocamdată acasă avioanele F-16 produse de Lockheed Martin.

ADVERTISEMENT

Dar s-ar putea ca Washingtonul să facă următorul pas: să permită altor țări care folosesc avioane F-16 să își trimită propriile avioane în Ucraina.Campania de presiune este un efort pe mai multe paliere din partea guvernelor europene aliate, a congresmenilor americani din ambele partide și, cel mai vocal, a conducerii de la Kiev. De altfel,  președintele ucrainean Volodimir Zelenski a terminat un turneu, săptămâna aceasta, în Europa, pledând pentru mai mult ajutor în fața Rusiei, în special pentru avioane de luptă.

NATO vorbește despre „discuții în curs de desfășurare”

Un nou aspect a apărut marți, când Marea Britanie a anunțat lansarea unei coaliții internaționale de țări care se concentrează pe procurarea de F-16 pentru Ucraina. În cadrul acordului, Marea Britanie a declarat că va începe în curând să instruiască piloții ucraineni pentru a pilota avioane de luptă moderne; Belgia a urmat rapid exemplul, spunând că ar putea, de asemenea, să instruiască piloții Kievului.

ADVERTISEMENT

Exprimându-se prin videoconferință la summit-ului Consiliului Europei, la Reykjavik, marți, Zelenski a declarat că, având în vedere dimensiunea teritoriului ucrainean, „avem nevoie de sisteme suplimentare de apărare aeriană și de rachete. De asemenea, avem nevoie de avioane de luptă moderne, fără de care nici un sistem de apărare aeriană nu va fi perfect. Și sunt sigur că vom ajunge acolo”.

Se așteaptă ca chestiunea avioanelor F-16 să planeze asupra reuniunii G-7 din Japonia din această săptămână, o avanpremieră a campaniei publice pe care Ucraina și alți lideri mondiali sunt așteptați să o continue la summitul anual al liderilor NATO din Lituania, care va avea loc în iulie. ”Există o discuție în curs de desfășurare și despre alte tipuri de avioane”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în marja reuniunii de luna trecută a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina de la baza aeriană Ramstein, Germania.

ADVERTISEMENT

Pentagonul nu s-ar opune

Un purtător de cuvânt al ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că ”avioanele sunt singurul lucru care încă lipsește de pe lista de dorințe a lui Reznikov”. Deși Casa Albă a respins în repetate rânduri posibilitatea de a trimite avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA, nu a exclus niciodată aprobarea unui transfer de la o terță parte din altă țară.

Națiunile care au cumpărat avioanele F-16, sau orice alt sistem de armament, de la SUA trebuie să ceară mai întâi aprobarea Washingtonului înainte de a le transfera către o țară terță. SUA, atât sub administrații republicane, cât și sub administrații democrate, au respins astfel de cereri în trecut dacă existau îngrijorări cu privire la transferurile de tehnologii sensibile specifice.

ADVERTISEMENT

Când i s-a cerut un comentariu, un purtător de cuvânt al Pentagonului a indicat un articol din ianuarie al Politico, care citează un oficial de rang înalt al DoD, care a declarat: ”Nu cred că ne opunem” ideii unui transfer de la o terță parte. Oficialul, care, la fel ca și alte persoane citate în acest articol, a cerut anonimatul pentru a vorbi despre aceste subiecte sensibile, a subliniat că nu a fost luată o decizie.

Echipa lui Biden a sugerat că discuțiile privind trimiterea de avioane F-16 Ucrainei ar trebui să aștepte până după încheierea războiului. Dar unii aliați europeni au început deja să se îndrepte pe calea furnizării de avioane de luptă avansate – sau cel puțin de instruire – pentru Kiev.

Predecendul tancurilor Leopard

Dezbaterea privind aprobarea unor avioane F-16 de la terți nu este diferită de dezbaterea privind trimiterea de tancuri, de la începutul anului, în care țările care operează tancurile Leopard (dezvoltate de companiile germane Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall) au solicitat insistent Germaniei să aprobe aceste transferuri.

În timp ce campania pentru F-16 pare să prindă avânt, un aspect a apărut totuși. După o întâlnire între premierul britanic Rishi Sunak și premierul olandez Mark Rutte, în cadrul căreia s-a convenit amintita „coaliție internațională” de țări care va începe să lucreze pentru trimiterea avioanelor în Ucraina, un purtător de cuvânt al guvernului olandez a declarat ulterior că ”nu există niciun acord cu guvernul britanic privind avioanele F-16 pentru Ucraina”, deși persoana a confirmat că cei doi lideri au discutat despre acest subiect.

Marea Britanie nu operează avioane F-16, dar pare dispusă să înceapă să instruiască piloții ucraineni în tactici aer-aer mai avansate pe care ar trebui să le deprindă dacă ar primi acest avion de luptă din a patra generație. Olanda face parte dintr-un mic grup de aliați NATO care fac tranziția de la avioane F-16 la avioane F-35, o decizie care va elibera zeci de avioane F-16 în următorii ani. Olanda are 48 de F-16 în serviciu, în timp ce Belgia, Polonia și Danemarca vor face și ele în curând trecerea la F-35, notează Politico.

Prioritățile Kievului

Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au declarat în mod constant că nu cred că F-16 sunt ceea ce Ucraina are nevoie pentru această etapă a conflictului. ”Ne concentrăm pe prioritățile ucrainene pentru această luptă și pe acest tip de avion, în timp ce pe listă, avioanele occidentale, moderne, sunt aproximativ pe locul opt”, a declarat șefa biroului pentru afaceri de securitate internațională al Pentagonului, Celeste Wallander, într-o audiere în Camera Reprezentanților, luna trecută.

Primele trei priorități ale Ucrainei sunt apărarea aeriană, artileria și vehiculele mecanizate și blindate, a declarat un alt oficial DoD. ”În fiecare etapă a conflictului am încercat să ne dăm seama de ce are nevoie Ucraina în acest moment. Și facem acest lucru în consultare cu ucrainenii”, a declarat oficialul.

În pofida acestei susțineri, ucrainenii au făcut presiuni majore la Washington pentru avioane F-16, iar copreședintele Grupului ucrainean al Congresului, Marcy Kaptur (reprezentantă democrată), a declarat că avioanele de luptă ar trebui luate în considerare. ”Pentru ucraineni, aceasta este una dintre prioritățile lor de top”, a spus ea. ”Fiecare persoană care vine să ne vadă din Ucraina menționează avioanele F-16 – fiecare oficia, fiecare lider de grup de interese. Este foarte important pentru ei”.

Congresmenii ridică tonul la Biden

Kaptur s-a alăturat altor 12 congresmeni republicani și democrați din Camera Reprezentanților pentru a face din nou presiuni asupra administrației Biden să trimită aceste avioane. Parlamentarii au folosit un ton mai ridicat decât în trecut și au încercat în mod special să respingă argumentele administrației Biden împotriva transferului. ”Cu tot respectul, aceasta este o alegere artificială și falsă”, au scris ei, referindu-se la argumentul administrației potrivit căruia avioanele nu se află în fruntea listei de doleanțe a Ucrainei.

”SUA pot oferi Ucrainei atât asistență militară imediată pentru a se apăra împotriva avansurilor rusești, cât și în pregătirea pentru ofensiva de primăvară așteptată de Kiev, în timp ce, în același timp, să înceapă procesul de a oferi Ucrainei o capacitate de superioritate aeriană pe termen lung”.

Guvernul ucrainean și-a prezentat argumentele pentru F-16 unui grup de parlamentari americani la Forumul de Securitate de la Munchen, în februarie, iar cel mai înalt oficial militar american din Europa, generalul Christopher Cavoli (șeful Comandamentului European al SUA), a recunoscut în privat în fața acestor congresmeni că avioanele F-16, împreună cu rachete cu rază de acțiune mai mare și drone, ar ajuta Ucraina să-și controleze spațiul aerian.

În acest moment, nu pare că vreun guvern european a făcut o solicitare oficială către SUA pentru a-și trimite avioanele de luptă în Ucraina, dar este probabil ca țările să păstreze aceste dezbateri până mai aproape de viitorul summit al NATO de la Vilnius, în Lituania, din iulie. Joe Biden, împreună cu secretarul de Stat Antony Blinken, secretarul Apărării, Lloyd Austin, și președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, vor participa și se vor întâlni cu omologii lor din întreaga alianță NATO.

Aliații, mai puțin temători de amenințările lui Putin

Asistența de securitate pentru Ucraina a suferit o transformare uriașă, de la dezbaterile de dinaintea războiului privind trimiterea de rachete Javelin la Kiev, iar reticența Europei și a SUA de a trimite arme mai sofisticate s-a mai estompat. Cel mai recent exemplu este decizia Marii Britanii de a trimite rachete de croazieră Storm Shadow în Ucraina, o mișcare care oferă Kievului capacitatea de a lovi ținte aflate la o distanță de până la aproximativ 250 kilometri.

Trimiterea a acestor noi arme performante arată încă o dată că aliații occidentali au devenit mai puțin îngrijorați de amenințările rusești de escaladare în cazul în care Ucrainei i s-ar furniza capacități de răspuns mai puternice. ”Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a evoluat, la fel a evoluat și asistența militară americană”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, solicitat să comenteze.

”Vom continua să ne consultăm îndeaproape cu Kievul și să lucrăm non-stop pentru a continua livrările în sprijinul apărătorilor curajoși ai Ucrainei. De asemenea, vom continua să lucrăm cu aliații și partenerii pentru a identifica și a oferi Ucrainei capacități suplimentare”.

Înlocuitor pentru toată flota ucraineană

Senatorul democrat Sheldon Whitehouse, care a cerut administrației Biden să trimită un ajutor militar avansat Ucrainei, a declarat că există aici un avantaj în cazul în care alți aliați fac aceste mișcări pe cont propriu. ”Țara care sprijină Ucraina ar trebui să îi ofere ceea ce are nevoie și să îi acorde Ucrainei beneficiul îndoielii în ceea ce privește ceea ce are nevoie, dar nu trebuie să fie întotdeauna SUA cea care face acest lucru, atâta timp cât lucrăm cu toții  ca aliații”, a spus el. ”Și cred că aduce valoare ca aceasta să nu fie o operațiune în întregime americană pentru a argumenta împotriva premisei lui Putin”.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a postat pe un canal guvernamental Telegram în această săptămână că Kievul plănuiește să ”înlocuiască întreaga noastră flotă de avioane cu exact acest tip de avion de luptă ușor de utilizat” în următorii ani. Ucraina folosește în prezent cu avioane Su-24M, Su-25, MiG-29 și Su-27 din epoca sovietică, iar ”avionul de luptă multirol F-16 este capabil să îndeplinească întreaga gamă de misiuni îndeplinite de aceste patru tipuri de avioane”, a spus el. ”Da, poate nu este atât de puternic, dar datorită modernizării, datorită armelor de înaltă precizie, poate face multe lucruri utile pentru apărarea țării noastre”.

Nu toți sunt convinși

Cu toate acestea, nu toți congresmenii americani sunt convinși de trimiterea de avioane F-16. Senatorul democrat Mark Kelly (Arizona) a declarat miercuri că, deși susține ca Ucraina să primească în cele din urmă avioanele, are îngrijorări pe termen scurt cu privire la orice astfel de transfer.

Sistemele de apărare aeriană rusești ”reprezintă o amenințare destul de importantă în acest moment pentru MIG-29”, a spus el. „Vor fi dispuși să expună avioanele F-16 în același mediu de amenințare?”. El a adăugat că, deși un program de testare pentru doi piloți ucraineni în Arizona în acest an a decurs bine, ”am îngrijorări cu privire la cât de repede ar putea să-l operaționalizeze și cât de eficient ar fi acum în această luptă.

 

ADVERTISEMENT