Mielul este o parte tradițională a mesei pascale. Cu toate acestea, fermierii atrag atenția că prețul acestuia ar putea crește. În acest context, este posibil ca consumatorii să cumpere cantități mai mici sau chiar să renunțe cu totul la acest tip de carne, notează Adevărul.
După cum explică fermierii din Buzău, cei care își doresc miel pentru masa pascală vor plăti prețuri cu peste 20-25% mai mari în comparație cu cele practicate anul trecut.
Mai exact, un miel de mărime medie, în jurul de 15 kilograme, ar putea ajunge să coste chiar și 300 de lei. În comparație, anul trecut, un mile similar era comercializat cu 220-230 lei.
În plus, crescătorii mai atrag atenția asupra faptului că, prețul de 20 lei pentru kilogramul de carne de miel, deși mare, nu reflectă nivelul real la care ar trebui vândută această marfă.
Aceștia susțin că sunt nevoiți să își vândă mieii la prețuri minime, care nu le oferă niciun profit și că, în realitate, această carne ar trebui să fie comercializată cu 25-26 lei pe kilogram.
În fața acestor scumpiri, există posibilitatea ca cei care își doresc carne de miel să cumpere bucăți mai mici, renunțând la ideea de a cumpăra o carcasă întreagă. De asemenea, există posibilitatea ca unele persoane să renunțe cu totul la această tradiție.
În abatoarele care au primit aprobările necesare din partea autorităților sanitar-veterinare urmează să fie 20.000 de miei, după cum arată estimările din județul Bacău. În plus, alți 40.000 de miei urmează să fie exportați în țările arabe.
După cum arată o analiză publicată de Institutul Național de Statistică, prețurile diferitelor produse de uz comun au crescut semnificativ. Trebuie precizat că acest raport a agregat datele legate din luna ianuarie, la care se adaugă și scumpirile petrecute în lunile următoare.
Astfel, după cum arată INS, în cursul unui an, între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, produsele de panificație și morărit s-au scumpit cu peste 10%.
Dacă urmărim prețurile diferitelor categorii de produse de care avem nevoie pentru o masă de Paști tradițională observăm că uleiul și alte produse asemănătoare s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an. În cazul cărnii, creșterile medii ale prețurilor ajung la aproape 5%.
Ouăle, arată INS, s-au scumpit cu peste 8% în ultimul an. O creștere a prețurilor de doar 4% a fost înregistrată și în cazul băuturilor alcoolice.