News

Prețul mielului de Paști va fi mai mare. Cum reacționează fermierii și cumpărătorii

Fermierii din Buzău atrag atenția asupra faptului că prețul mieilor de Paști va crește, chiar dacă ei își nu fac profit. O astfel de situație ar duce la o schimbare a comportamentului cumpărătorilor.
26.03.2022 | 12:53
Pretul mielului de Pasti va fi mai mare Cum reactioneaza fermierii si cumparatorii
ADVERTISEMENT

Mielul este o parte tradițională a mesei pascale. Cu toate acestea, fermierii atrag atenția că prețul acestuia ar putea crește. În acest context, este posibil ca consumatorii să cumpere cantități mai mici sau chiar să renunțe cu totul la acest tip de carne, notează Adevărul.

Prețurile vor crește cu peste 20%

După cum explică fermierii din Buzău, cei care își doresc miel pentru masa pascală vor plăti prețuri cu peste 20-25% mai mari în comparație cu cele practicate anul trecut.

ADVERTISEMENT

Mai exact, un miel de mărime medie, în jurul de 15 kilograme, ar putea ajunge să coste chiar și 300 de lei. În comparație, anul trecut, un mile similar era comercializat cu 220-230 lei.

În plus, crescătorii mai atrag atenția asupra faptului că, prețul de 20 lei pentru kilogramul de carne de miel, deși mare, nu reflectă nivelul real la care ar trebui vândută această marfă.

ADVERTISEMENT

Aceștia susțin că sunt nevoiți să își vândă mieii la prețuri minime, care nu le oferă niciun profit și că, în realitate, această carne ar trebui să fie comercializată cu 25-26 lei pe kilogram.

În fața acestor scumpiri, există posibilitatea ca cei care își doresc carne de miel să cumpere bucăți mai mici, renunțând la ideea de a cumpăra o carcasă întreagă. De asemenea, există posibilitatea ca unele persoane să renunțe cu totul la această tradiție.

ADVERTISEMENT

În abatoarele care au primit aprobările necesare din partea autorităților sanitar-veterinare urmează să fie 20.000 de miei, după cum arată estimările din județul Bacău. În plus, alți 40.000 de miei urmează să fie exportați în țările arabe.

Prețurile în creștere

După cum arată o analiză publicată de Institutul Național de Statistică, prețurile diferitelor produse de uz comun au crescut semnificativ. Trebuie precizat că acest raport a agregat datele legate din luna ianuarie, la care se adaugă și scumpirile petrecute în lunile următoare.

ADVERTISEMENT

Astfel, după cum arată INS, în cursul unui an, între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, produsele de panificație și morărit s-au scumpit cu peste 10%.

Dacă urmărim prețurile diferitelor categorii de produse de care avem nevoie pentru o masă de Paști tradițională observăm că uleiul și alte produse asemănătoare s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an. În cazul cărnii, creșterile medii ale prețurilor ajung la aproape 5%.

Ouăle, arată INS, s-au scumpit cu peste 8% în ultimul an. O creștere a prețurilor de doar 4% a fost înregistrată și în cazul băuturilor alcoolice.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink