News

Prețuri fixe la energie pentru cel puțin 12 luni. Coaliția vrea să reglementeze piața

România se va întoarce la piața reglementată în energie începând cu 1 ianuarie 2023, iar prețurile vor fi fixe pentru cel puțin un an.
20.10.2022 | 07:08
Preturi fixe la energie pentru cel putin 12 luni Coalitia vrea sa reglementeze piata
Piața energiei va fi reglementată. Foto: energyprice.be
ADVERTISEMENT

Liderii coaliției ar fi căzut de acord asupra acestui detaliu, iar o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare, conform Digi 24.

Prețul la energie va fi fix anul viitor

Președintele UDMR Kelemen Hunor a fost primul care a adus în discuție reglementarea pieței, însă cei din PNL nu au fost de acord până acum. ”Eu am propus asta din martie, dar nu a fost acord în Coaliție”, a explicat Hunor.

ADVERTISEMENT

PSD vrea ca măsura să fie aplicată timp de 12 luni, cu posibilitate de prelungire, în timp ce UDMR și PNL ar dori doar șase luni. Social democrații au gândit următoarele plafoane: 0.68 lei/kwh (până în 100 kwh) și 0.8 lei/kwh până în 255 de kwh. Cei care consumă mai mult vor avea un preț fix de 1 leu, la fel ca și școlile, spitalele, industria farmaceutică, IMM-urile. Prețul va crește la 1.3 lei/kwh pentru consumatorii industriali.

”Decizia e luată, să o pună în practică Ministerul Energiei”, au explicat sursele PSD pentru Digi 24. Între timp, ministrul energiei Virgil Popescu a anunțat că piața oricum este în prezent reglementată.

ADVERTISEMENT

”Discuţiile despre reglementarea pieţei nu sunt de acum, sunt de la începutul anului, în coaliţie. Reglementarea pieţei înseamnă că există nişte reguli în piaţă. Noi, acum, avem o piaţă reglementată sau parţial reglementată, atât la energie, cât şi la gaze naturale. Avem un preţ plafonat, de 68 de bani, de 80 de bani, de 1 leu pentru IMM-uri şi alte categorii. Asta înseamnă că avem o reglementare a pieţei.

Sigur că există discuţii în coaliţie şi scenarii, pentru a mări aceste preţuri administrative, pentru că sunt niște prețuri administrative, până la urmă. Dacă v-ați uitat, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, noul regulament de electricitate a apărut, lucrurile se văd un pic diferite. Noi am avut, luni, o discuţie, în Guvern, la coaliţie şi cu furnizorii şi din discuţiile de acolo, la propunerea lor, ne-au prezentat nişte scenarii, niște propuneri.

ADVERTISEMENT

Suntem în evaluare, în discuţii şi când coaliţia va decide pe un scenariu, le vom pune în practică”, a transmis Popescu la Digi 24.

Virgil Popescu a comentat și liberalizarea pieței, aspru criticată de Marcel Ciolacu și alți social democrați în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

”Revenind la liberalizare, am mai spus-o, liberalizarea pieţei energiei electrice a fost făcută la 1 ianuarie 2018. Noi am avut preţ liber la energie pentru clienţi casnici şi pentru clienţii industriali. O liberalizare negociată din 2012, etapizată și finalizată. Faptul că a apărut în decembrie ordonanţa 114 toxică, care a blocat toate investiţiile în energie electrică şi în gaze naturale, asta nu înseamnă că a fost o reglementare bună, a fost o reglementare care ne-a blocat investițiile. Gândiți-vă că legea off-shore a fost blocată, investițiile în Marea Neagră au fost blocate în urma acestei ordonanțe.

Gândiți-vă ce ar fi însemnat să avem gaze naturale din Marea Neagră, investiții 2018 și gaze extrase în 2022. Nu am făcut decât să abrogăm această ordonanţă pe zona de energie și, automat, piața a revenit la ce a fost. Nimeni nu putea să spună la 1 ianuarie 2020 că vine războiul hibrid, că vine războiul din Ucraina. Sigur, trebuie să luăm măsuri și am luat măsuri. Sunt pentru soluții în aşa fel încât românii să plătească mai puţin sau să plătească cât plăteau înainte şi să poată să existe o predictibilitate a preţurilor”, a punctat ministrul energiei.

ADVERTISEMENT