News

Când ar putea scădea prețul la gaze. Anunțul făcut de ministrul energiei

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a făcut noi declarații despre facturile la gaze. Acesta a spus când ar urma să plătim mai puțin, după ce mai mulți români se plâng de prețurile mari.
05.01.2022 | 22:24
Cand ar putea scadea pretul la gaze Anuntul facut de ministrul energiei
ADVERTISEMENT

Ministrul energiei se așteaptă ca din aprilie să scadă prețul la gaze, deoarece într-o astfel de perioadă începe un consum mai redus.

Această situație va angrena şi o micșorare a prețului la energie electrică, a mai precizat Virgil Popescu. Totodată, el a punctat faptul că în acest an nu mai poate avea loc o scădere a facturilor la lumină, similară cu 2021.

ADVERTISEMENT

Virgil Popescu: ”Primăvara şi vara scade consumul la gaze”

”Nu ne aşteptăm la o scădere a preţului la energie electrică la nivelul anului trecut, aşa ceva nu se mai poate (…)

Eu estimez, din aprilie încolo, o temperare a preţului la gaz natural, o scădere a preţului la gaz, care, evident, va duce şi la o temperare a preţului la energie electrică.

ADVERTISEMENT

Primăvara şi vara scade consumul, nu va mai fi aşa o presiune pe preţ”, a declarat ministrul la Digi 24.

De ce s-au majorat facturile la gaze

De asemenea, Virgil Popescu a reiterat de ce a avut loc  ”creşterea exponenţială a preţului gazului natural”. Din punctul său de vedere, ”s-a datorat jocului geo-politic al Federaţiei Ruse, prin Gazprom”.

ADVERTISEMENT

Pentru situația facturilor la energie din iarna și toamna următoare, ministrul Virgil Popecu a mai precizat că va analiza situația. Se gândesc măsuri care să nu-i mai ia pe români pe nepregătite.

”E complicat să joci la fel într-o perioadă în care nu ai cerere. Vara, consumul scade foarte mult. Vom vedea ce măsuri vom lua în continuare pentru toamna şi iarna următoare.

ADVERTISEMENT

Gândim noi seturi de măsuri care să nu ne prindă nepregătiţi în perioada următoare”, a mai adăugat ministrul.

PSD cere modificarea legii compensării facturilor la energie

Între timp, din cauza prețurilor mari la lumină și gaze, social-democrații fac un pas în față. Au anunțat că în prima ședință a coaliției de guvernare din 2022, vor solicita ”adoptarea în regim de urgență a unor modificări și completări la legislația privind protecția cetățenilor față de creșterea galopantă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale”. Modificările propuse sunt:

  •  ”Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie,
  •  Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată,
  •  Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare,
  • Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie, din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale”, potrivit psd.ro
ADVERTISEMENT