ADVERTISEMENT
News

Previziunile unui cunoscut filosof american, în plină pandemie de coronavirus: „SUA e pe marginea prăpastiei, în Europa e mai rău”

Autor: Flaviu Popa | 25.05.2020 | 19:51
Previziunile unui cunoscut filosof american, în plină pandemie de coronavirus: „SUA e pe marginea prăpastiei, în Europa e mai rău”
Noam Chomsky, previziuni sumbre. Foto: atalayar.com

Filosoful american Noam Chomsky crede că SUA se îndreaptă „spre prăpastie”, în timp ce situația în Europa e mult mai rea.

ADVERTISEMENT

Un cunoscut filosof american face previziuni sumbre pentru viitorul omenirii

Lipsa unei strategii federale împotriva pandemiei în SUA, combinată cu lipsa unui sistem de asigurări de sănătate performant, la care se adaugă disprețul americanilor pentru schimbările climatice vor conduce SUA în prăpastie.

Avram Noam Chomsky este un lingvist, filosof, istoric și activist politic american, profesor emerit în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology. În lumea academică, Chomsky este cunoscut pentru teoria gramaticii generativ-transformaționale și pentru contribuțiile sale în domeniul lingvisticii teoretice. Chomsky are 91 de ani și este considerat unul dintre părinții lingvisticii moderne.

ADVERTISEMENT

Conform stiripesurse, filosoful, autor a peste 100 de cărți și profesor la Universitatea Arizona, stă izolat de două luni în casa sa, împreună cu soția, câinele și papagalul familiei.

“Casa Albă este ocupată de un sociopat megaloman, care nu este interesat decât de propria putere, în termeni electorali. Bineînţeles, trebuie să îşi menţină sprijinul bazinului său electoral, care îi cuprinde pe cei cu averi mari şi pe marii directori de companii”, a explicat profesorul, atunci când a fost întrebat cum vede situația din SUA.

ADVERTISEMENT

Donald Trump a fost pus la punct pentru modul în care a gestionat pandemia: “Trump a distrus orice mecanism de prevenirea a pandemiilor, tăind finanţarea pentru Centrul de Prevenire a Bolilor (CDC), anulând programele de cooperare cu oamenii de ştiinţă chinezi pentru a identifica potenţialii viruşi”.

Europa se află într-o situație mult mai gravă decât SUA

Europa se află într-o situație mult mai gravă decât cea există în SUA, crede Chomsky. “În privinţa multor aspecte, în Europa este mai rău, cu programe de austeritate care amplifică pericolul, cu atacuri la adresa democraţiei, cu transferul de decizii către Bruxelles şi birocraţia ‘troicii’, care nu este aleasă. Însă cel puţin ea rămâne o structură socio-democrată care aduce un anume sprijin, şi care lipseşte în SUA”, a explicat filosoful.

ADVERTISEMENT

Profesorul e convins că omenirea își va reveni din criza de sănătate, însă lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel.

“Ne vom reveni după pandemie, cu un preţ ridicat. Dar nu ne vom reveni din topirea calotelor glaciare de la poli şi din creşterea nivelului mărilor şi din alte efecte nocive ale schimbărilor climatice.

ADVERTISEMENT

Statele Unite au făcut multe, alergând spre prăpastie, eliminând programe şi reglementări care ar putea atenua catastrofa. Asta este situaţia actuală, dar se poate schimba. Există forţe mondiale care luptă împotrivă. Întrebarea este cum vor apărea aceste forţe. Asta va determina soarta lumii”, a completat Chomsky.

Omenirea va fi controlată de giganții tehnologici, dacă le vom permite

În încheiere, Chomsky a lansat un avertisment pentru cei ce cred că omenirea este deja controlată de autorități cu ajutorul tehnologiei.

ADVERTISEMENT

„Există companii care dezvoltă tehnologii ce le permit angajatorilor să vadă ce au angajaţii pe ecranul calculatorului lor, să verifice tot ce tastaţi şi, dacă vă îndepărtaţi de ecran, să contabilizeze asta ca o pauză. Internetul lucrurilor funcţionează deja. Orice obiect domestic conţine ceva electronic. Este practic, dar informaţiile ajung de asemenea şi la Google, Facebook şi la guvern. Acest lucru oferă un potenţial enorm de control şi supraveghere, se întâmplă deja, nu e în viitor.

Dacă îi vom lăsa pe giganţii tehnologici să ne controleze viaţa, atunci asta se va întâmpla. Se va asemăna cu China, unde există sistem de ‘credite’ sociale, tehnologie de recunoaştere facială peste tot. Tot ce faci este supravegheat. Dacă treci prin locul nepotrivit, îţi poţi pierde din credite. Totuși, nu e ceva inevitabil. Putem lăsa acest lucru să se producă, sau putem să îl oprim”, a concluzionat profesorul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!