Fotbal intern

Prezindenţiabilul Viorel Cataramă, creier mare la business! Cum poate să încaseze până la 10 milioane de dolari, facându-şi campanie electorală cu Dinamo. EXCLUSIV

02.11.2019 | 17:51
Prezindentiabilul Viorel Catarama creier mare la business Cum poate sa incaseze pana la 10 milioane de dolari facandusi campanie electorala cu Dinamo EXCLUSIV
Alegerile, motivul pentru care Viorel Cataramă vrea să cumpere Dinamo
ADVERTISEMENT

Într-o conferinţă de presă spectaculoasă, Ionuţ Negoiţă a anunţat zilele trecute că vinde ditamai clubul Dinamo pe un leu! Iniţiativa lui Negoiţă a provocat multe mişcări tectonice pe piaţa sportivă, dar şi de business din România. Afaceristul Viorel Cataramă a fost unul dintre primii care au mers la Hotelul Rin să negocieze preluarea clubului. În spatele demersului surprinzător al “câinelui” Cataramă, stă de fapt un calcul extrem de pragmatic al omului de afaceri Cataramă.

Dinamo este unul dintre cele mai iubite cluburi de fotbal din România, cu sute de mii de fani. Mai mult decât atât, foarte important, suporterii lui Dinamo sunt pro-activi şi în ceea ce priveşte lucrurile care se petrec în societatea românească. Într-un sondaj Avangarde, privind cine va merge la alegeri, aproximativ 10% dintre cei intervievaţi s-au declarat fani dinamovişti cu drept de vot! Cataramă a înţeles imediat că implicarea sa, chiar şi doar verbală, în cumpărarea clubului Dinamo poate să-i aducă un capital de imagine nesperat.

ADVERTISEMENT

Preluarea lui Dinamo şi alegerile prezidenţiale îi pot aduce potul cel mare lui Viorel Cataramă: 10 milioane de dolari!

Mai mult decât atât poate să-i aducă o căruţă de bani! Conform legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, un candidat la Preşedinţie care trece peste pragul de 3% din voturile valabil exprimate îşi poate deconta de la Autoritatea Electorală Permanentă cheltuieli în valoare de până la 10.000.000 de dolari!

Da, aţi citit bine: aproape 10.000.000 de dolari, oficial în lei 41.600.000 de lei. Echivalentul, conform legii, a 20.000 de salarii brute ori 2.080 lei. Contactat de FANATIK, Cataramă a recunoscut că lucrurile stau astfel!

ADVERTISEMENT

Ce spune Legea nr. 334/2006:

“Articolul 28. Alineatul (6) Limitele maxime ale contribuţiilor pentru campania electorală care pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar sunt următoarele:

[…]

p) 20.000 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru candidatul la funcţia de Preşedinte al României”

“Articolul 49. Alineatul (3) În cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Parlamentul European şi Preşedintele României, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează partidelor politice, alianţelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv candidaţilor independenţi, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivel naţional în cazul în care partidul politic, alianţa politică, alianţa electorală, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv candidatul independent a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional”

Cataramă are sub 1% în sondaje! Cu fanii lui Dinamo alături, ar putea atinge pragul de 3% – respectiv 291.000 voturi – care i-ar aduce banii de la stat! “Ce vreţi să fac dacă asta e legea”

Candidatul Dreptei Liberale (DL), Viorel Cataramă avea acum două săptămâni, conform sondajelor, sub 1% intenţie de vot! La acest procent, conform legii, Cataramă nu poate să-şi deconteze niciun leu din cheltuielile făcute la Autoritatea Electorală Permanentă. După implicarea activă în negocierile privind cumpărarea clubului Dinamo, Catarmă a ajuns, conform unor surse credibile de pe piaţă, la intenţie de vot între 2 şi 3%.

“Ce vreţi să fac dacă asta este legea? Speculaţiile privind aceste decontări vor fi întotdeauna! Eu nu am ce să fac omeneşte, nu am putere să opresc aceste comentarii, unele tendenţioase, care se fac pe marginea subiectului”. – Viorel Cataramă, pentru FANATIK

Acum cinci ani, în primul tur al Alegerilor Prezidenţiale, au votat 9.723.232 de români, la un calcul simplu, dacă prezenţa la vor s-ar menţine măcar la nivelul anului 2014, Cataramă ar avea nevoie de 291.696 de voturi pentru a atinge pragul de 3% şi implicit din a transforma campania electorală Dinamo într-o mega afecere de până la 10.000.000 de dolari!

ADVERTISEMENT

E de notorietate că deconturile dintre candidaţi şi Autoritatea Electorală Permanentă a reprezentat, de multe ori, o afacere extrem de profitabilă între cele două părţi: statul român şi candidatul. Fără a intra în prea multe speculaţii, să bagi la buzunar câteva milioane de dolari doar pe promisiuni “alb-roşii”, la care se adaugă o vizilibitate gratuită extraordinară în media din România, toate la un loc conduc spre faptul că Viorel Catararmă a gândit o mutare de geniu în ceea ce priveşte Dinamo. Până la anunţul său, apariţiile lui Cataramă în mediul public erau aproape de zero, el nefiind un favorit al marilor posturi de televiziune sau al site-urilor, singurul lucru cu care a ieşit în evidenţă fiind clipul de prezentare, unul simpatic şi inspirat. De o săptămână, Viorel Cataramă apare peste tot!

Viorel Cataramă, pentru FANATIK: “Văd Dinamo ca pe o afacere şi nimic mai mult! Vreau să listez clubul la bursă”

Omul de afaceri a explicat pentru FANATIK legătura dintre alegerile prezideniale şi cumpărarea clublui Dinamo. El nu neagă că aceste negocieri ar putea să-i aducă un mare capital de voturi, însă susţine că totul este doar un business: “Lucrurile sunt simple! Domnul Negoiţă a anunţat vânzarea clubului chiar în timpul campaniei electorale, asta este singura legătură. Eu văd această treabă ca pe o afacere. Atât şi nimic mai mult! Scopul meu este să listez clubul la bursă. Oricine poate cumpăra acţiuni acolo, chiar şi dumneavoastră, jurnalist la FANATIK. Sunt conştient de condiţiile existente pentru ca o societate să fie cotată la bursă şi estimez că în opt luni Dinamo poate intra pe bursă, renăscând practic din propia cenuşă”, a încheiat Cataramă. Până la opt luni, alegerile prezidenţiale sunt peste opt zile… Pragmatic calcul!

ADVERTISEMENT

Viorel Cataramă a mai vrut să intre în acţionariatul lui Dinamo şi în 2004. Atunci a purtat mai multe negocieri cu unul dintre acţionari, Cristi Borcea, fiind foarte aproape să devină acţionar al “câinilor”. Până la urmă, negocierile s-au sistat, părţile neajungând la un numitor comun din cauza faptului că Viorel Cataramă îşi dorea prea multe acţiuni, acest fapt nefiind pe placul celorlalţi acţionari. Viorel Cataramă este recunoscut pentru loviturile sale financiare. În lumea financiară a Bucureştiului este alintat “Creier mare”. Afaceristul s-a declarat dispus să investească 2,5 milioane de euro la Dinamo până când clubul va fi listat la bursă.

Orice fel de scenariu privind soarta lui Dinamo ţine astăzi de o întrebare simplă: Va atinge prezidenţiabilul Viorel Cataramă pragul de 3%? Va lua poala de bani sau nu? Chiar îi va investi la Dinamo?

ADVERTISEMENT