News

Prima lovitură pentru Ursula von der Leyen de la europarlamentarii USR. Mesajul tranșant al lui Cătălin Drulă

USR se întoarce împotriva șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Democrația se erodează în România iar ea se uită în altă parte”
13.03.2024 | 08:29
Prima lovitura pentru Ursula von der Leyen de la europarlamentarii USR Mesajul transant al lui Catalin Drula
USR spune că nu o va susține pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia executivului comunitar / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Eurodeputații români de centru din Parlamentul European nu o vor susține pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat, a declarat șeful principalului partid de opoziție din țară, USR, acuzând-o că închide ochii la corupția de la București.

Primul avertisment pentru Ursula

Este vorba de o primă lovitură de avertisment pentru șefa executivului european, la doar câteva zile după ce a fost desemnată candidatul principal al Partidului Popular European, la Congresul PPE de la București, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

În timp ce virează spre dreapta pentru a-și consolida baza de centru-dreapta, șefa Comisiei Europene va avea nevoie de sprijinul a aproximativ 200 de eurodeputați din alte grupuri politice pentru a obține un al doilea mandat.

Și, deși partidul Uniunea Salvați România (USR), aliniat la Renew, va trimite probabil doar o mână de parlamentari la Bruxelles, Ursula von der Leyen nu își poate permite să continue să piardă voturi.

ADVERTISEMENT

Drulă: „Democrația se erodează în România iar ea se uită în altă parte”

„Democrația se erodează în România, iar Ursula von der Leyen se uită în altă parte”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă, într-un interviu. „Există un motiv simplu pentru asta”, a adăugat el: „Are loc un război alături, în Ucraina, iar guvernul nostru are o poziție geostrategică corectă”.

Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, a declarat că Comisia a eliberat fonduri de recuperare post-Covid-19 pentru România, în ciuda eșecului Bucureștiului de a implementa reformele necesare, și că Bruxelles-ul a fost mai blând în ceea ce privește criticile aduse României referitor la regresul în ceea ce privește independența judiciară și libertatea presei.

ADVERTISEMENT

„Nu vom vota” pentru von der Leyen

În timp ce experții tehnici ai Comisiei Europen sunt conștienți de nereguli, aceștia sunt „anulați din punct de vedere politic”, a spus el.

„Nu vom vota pentru ea. Este o încălcare fundamentală a misiunii și a mandatului unui șef de Comisie”, a declarat Drulă într-o sală de conferințe de la sediul partidului USR, nu departe de sediul Romexpo, unde von der Leyen a devenit oficial săptămâna trecută Spitzenkandidat al PPE.

ADVERTISEMENT

Purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene nu au răspuns la o solicitare de comentarii. În prezent, PPE ar urma să obțină 175 din cele 720 de locuri în Parlamentul European, potrivit unui sondaj de opinie al Politico, departe de cele 361 de voturi necesare pentru un nou mandat la șefia executivului european. În 2019, Ursula von der Leyen a depășit pragul doar cu nouă voturi.

Cea mai recentă proiecție arată că USR va obține patru locuri la alegerile din iunie. Citând sondaje interne, Drulă a prezis că opt până la zece europarlamentari vor fi aleși ca parte a unei noi alianțe cu două partide mai mici, toate plănuind să voteze împotriva Ursulei von der Leyen.

ADVERTISEMENT