News

Primăria Capitalei propune un tarif de 5 lei pe oră pentru parcare. Cât e abonamentul lunar

Primăria Capitalei vrea să le ceară bucureștenilor 5 lei pe oră pentru o parcare în Capitală, într-un anumit interval orar.
18.11.2022 | 16:36
Primaria Capitalei propune un tarif de 5 lei pe ora pentru parcare Cat e abonamentul lunar
Tarif parcare în București. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În acest sens, bucureștenii sunt așteptați la dezbaterea publică care va avea loc marți, la ora 12:00, la sediul ARCUB din strada Lipscani nr. 84-90.

Tarif unic de 5 lei pe oră pentru parcare în București

Potrivit comunicatului oficial în cadrul acestei dezbateri vor fi ridicate și alte probleme precum ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti de către autoturismele cu emisii zero de carbon; asigurarea accesului gratuit al jurnaliştilor la programele serviciilor publice de cultură de interes local din subordinea CGMB, dar și utilizarea gratuită de către aceştia a parcărilor publice de utilitate generală”.

ADVERTISEMENT

Așadar, Primăria București propune ”o zonă unică de tarifare, care cuprinde toate parcajele și locurile de parcare”, pentru un tarif aplicabil unic de 5 lei pe oră. Important de reținut, acest tarif e valabil de luni până vineri în intervalul orar 8:00 – 20:00.

De asemenea, Primăria a pregătit un abonament de luni până duminică în același interval orar, la tariful de 25 de lei pe zi și 500 de lei pe lună. Pentru riverani tariful se schimbă în 50 de lei pe lună și 500 de lei pe an, în timp ce autocarele vor plăti 20 de lei pe oră de luni până duminică.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă a fost menționat și tariful pentru mașinile electrice ”a căror utilizare e necesară pentru încărcarea lor”. Mai exact, 300 de lei pe lună per loc de parcare, plus 0.15 lei pentru Kilowat vândut.

Viceprimarul Stelian Bujduveanu a transmis aceste informații pe pagina sa oficială de Facebook.

”Orice decizie importantă pentru oraş am luat-o împreună cu bucureştenii. Fie că a fost vorba de introducerea de sensuri unice, reguli pentru utilizarea trotinetelor sau organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru spaţii comerciale. Acum vin în faţa bucureştenilor cu o propunere de simplificare a sistemului de tarifare a parcărilor publice din Capitală, valabil pentru toate categoriile de utilizatori (persoane fizice sau persoane juridice). Proiectul este publicat deja pe site-ul Primăriei Capitalei şi mulţi dintre dumneavoastră v-aţi exprimat deja puncte de vedere”, a transmis viceprimarul.

ADVERTISEMENT

De remarcat că posesorii autoturismelor electrice vor putea utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală. Primăria vrea, astfel, să încurajeze oamenii să renunțe la mașinile clasice care sunt principala sursă de poluare din oraș.

Autoritățile anunță că persoanele care vor să participe la dezbateri trebuie să se înscrie până la data de 21 noiembrie, ora 12:00, cu mențiunea că vor să ia cuvântul la dezbatere. Înscrierile se pot face la adresa andreea.voicila@pmb.ro sau la Registratura PMB.

ADVERTISEMENT