News

Primarul Constanței, urmărit penal de DNA. Ce acuzații i se aduc lui Vergil Chițac

Vergil Chițac, primarul Constanței, este urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acuzațiile aduse de procurori edilului liberal.
13.07.2023 | 16:38
Primarul Constantei urmarit penal de DNA Ce acuzatii i se aduc lui Vergil Chitac
Vergil Chițac, primarul Constanței, urmărit penal. Acuzațiile aduse de procurorii DNA. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Primarul Constanței, Vergil Chițac, este urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Ce acuzații i se aduc edilului liberal de către procurori. În același dosar apar încă două persoane.

Vergil Chițac, primarul Constanței, urmărit penal. Acuzațiile aduse de procurorii DNA

În cursul zilei de joi, 13 iulie, procurorii DNA Constanța au efectuat percheziții la primăria condusă de Vergil Chițac (PNL). În acest dosar, edilul este suspect de abuz în serviciu. În aceeași speță mai apar două nume importante.

ADVERTISEMENT

E vorba de Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța – suspectat de abuz în serviciu, și Andrei Talpeș, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, acuzat de complicitate la abuz în serviciu și șantaj.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

ADVERTISEMENT
  • Chițac Vergil, primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • Vintilă Alin, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • Talpeș Andrei, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
    – complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
    – șantaj, se arată într-un comunicat al DNA.

În momentul ieșirii de la audieri, Vergil Chițac a spus că nu poate face multe declarații, dar că ”problema este la CSM (n.r. Club Sportiv Municipal), nu la el”. “Fiți liniștiți. Nu pot să vă spun prea mult, este vorba de o procedură pe care a derulat-o CSM-ul, nu are legătură cu primăria. Nu am voie să vorbesc”., a spus edilul, conform Info-Sud-Est.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile aduse de DNA edilului din Constanța

În același comunicat, DNA explică modalitatea de acțiune a suspecților din acest dosar. Astfel, în 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv în municipiul Constanța de către o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o firmă cu sediul în Monaco), Vergil Chițac, acuzat de celelalte două persoane și cu încălcarea legii, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.

”Finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

ADVERTISEMENT

Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile firmei cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), Andrei Talpeș ar fi constrâns mai multe persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să facă o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale cu sediul în Monaco ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria Constanța”, explică procurorii.

ADVERTISEMENT
Tags: